Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Prigožins pirms nāves bijis gatavs atklāt visu patiesību par karu Ukrainā

© Scanpix

Prigožins plānoja savu runu tajā pašā dienā, kad viņš sāka savu dumpi, kas beidzās ar neko. Savukārt 23. jūnija vakarā Krievijas Federācijas Valsts domē uzstājās partijas Taisnīgā Krievija pārstāvji, kritizējot valdību par nepietiekamo atbalstu Krievijas bruņotajiem spēkiem, raksta “The Moscow Times” žurnālisti.

Prigožins esot plānojis ierasties uz šo tikšanos, lai kritizētu arī Krievijas Aizsardzības ministriju.

Turklāt avoti ziņo, ka Prigožinam vajadzēja paust visu negatīvo informāciju, tostarp Krievijas bruņoto spēku reālos zaudējumus, kā arī informāciju par Krievijas Aizsardzības ministrijas bezdarbību. Prigožins vienā brīdī esot pazaudējis tiešu kontaktu ar Putinu, un tāpēc centies šādā veidā nodot vēstījumu Krievijas Federācijas vadītājam.

Vienu no pirmajām šādām runām Prigožins esot sagatavojis jau pavasarī, taču tad Krievijas dome viņam atteica. Viņš gribēja runāt oficiāli, lai cenzūra neko nevarētu izdzēst, un tādējādi Putins saņemtu reālas ziņas no frontes. Taču 22. jūnija vakarā Prigožins bez jebkādiem paskaidrojumiem paziņoja, ka nerunās Valsts domē.

Pēc tam, kad Krievijas Aizsardzības ministrija apšaudīja “Vāgnera PMC” darbību, Prigožins pasludināja "taisnīguma gājienu", tomēr 20 km no Maskavas viņš deva pavēli atgriezties frontē. Vēlāk, divus mēnešus pēc neveiksmīgās sacelšanās, noslēpumainos apstākļos avarēja lidmašīna, uz kuras atradās Prigožins un vairākas citas “Vāgneram” svarīgas personas.