Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Orbāns draud "uzspridzināt" ES politiku pret Ukrainu

© Scanpix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns draud bloķēt ES palīdzību Ukrainai, kā arī valsts turpmāko iekļūšanu blokā. Viņš pieprasa, lai ES līderi pārskatītu visu Kijivas atbalsta stratēģiju, raksta izdevums “Politico”.

Ungāru politiķis uzrakstījis vēstuli Eiropadomes vadītājam Šarlam Mišelam, kurā argumentē, ka nekādus lēmumus par Ukrainas finansēšanu, sarunu sākšanu par pievienošanos ES vai turpmākām sankcijām pret Krieviju nevar pieņemt, kamēr netiks pieņemts “stratēģiska diskusija" Briselē decembra vidū.

"Eiropadomei ir jāizvērtē mūsu pašreizējās politikas īstenošana un efektivitāte attiecībā uz Ukrainu, tostarp dažādās palīdzības programmas," vēstulē rakstīja Orbāns.

"Eiropadomē ir jābūt atklātai diskusijai par ES stratēģisko mērķu īstenošanas iespējamību Ukrainā. Vai mēs uzskatām, ka šie mērķi ir reāli sasniedzami? Vai šī stratēģija ir ilgtspējīga bez uzticama ASV atbalsta? Vai mēs varam uzskatīt ASV atbalstu par pašsaprotamu? Kā mēs iedomājamies Eiropas drošības arhitektūru pēc kara?” teikts vēstulē.

Vienlaikus Orbāns norādīja, ka “Eiropadome nespēj pieņemt galvenos lēmumus par piedāvātajām drošības garantijām vai papildu finansiālo atbalstu Ukrainai, apstiprināt ES sankciju režīma turpmāku pastiprināšanu vai vienoties par paplašināšanās procesa nākotni, ja vien netiks panākta vienprātība par stratēģiju attiecībā uz Ukrainu.”