Lietuva konstatējusi 2000 draudu gadījumu no Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem

© Reuters/Scanpix/Leta

Lietuvas iestādes pirmajā gadā kopš īpašas anketas ieviešanas Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem  konstatējušas vairāk nekā 2000 draudu gadījumu, paziņojis Lietuvas Migrācijas departaments.

No 2022.gada novembra beigām visiem Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, kas piesakās migrācijas pakalpojumu saņemšanai, piemēram, pagaidu uzturēšanās vai pastāvīgās uzturēšanās atļauju izsniegšanai vai atjaunošanai Lietuvā, ir jāaizpilda anketa, lai sniegtu noteiktu informāciju un paustu savu attieksmi pret karu Ukrainā.

Pēc tam, kad Migrācijas departaments pārbaudīja apkopoto informāciju un papildu datus no dažādām valsts iestādēm, 1644 Baltkrievijas pilsoņi atzīti par bīstamiem valsts drošībai.

Baltkrievijas pilsoņiem 562 gadījumos tika atteikta pagaidu uzturēšanās atļauja Lietuvā un 343 gadījumos tika atteikta uzturēšanās atļaujas pagarināšana.

450 gadījumos Baltkrievijas pilsoņiem tika anulētas līdz tam derīgas pagaidu uzturēšanās atļaujas. Diviem Baltkrievijas pilsoņiem tika atteiktas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Lietuvā, bet astoņiem tika anulēti šādi dokumenti.

279 gadījumos Baltkrievijas pilsoņiem tika atteiktas Lietuvas vīzas.

Kopumā 397 Krievijas pilsoņi tika atzīti par bīstamiem valsts drošībai, no kuriem 76 tika atteikta pagaidu uzturēšanās atļauja Lietuvā, 84 tika atteikta uzturēšanās atļaujas atjaunošana, 90 tika anulētas iepriekš spēkā esošās pagaidu uzturēšanās atļaujas, bet vēl 90 tika anulētas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas.

Diviem Krievijas pilsoņiem, kas pirmo reizi iesniedza pieteikumus, tika atteiktas pastāvīgās uzturēšanās atļaujas Lietuvā. Krievijas pilsoņiem Lietuvas vīzas tika atteiktas 55 gadījumos.

Visiem šiem Baltkrievijas un Krievijas pilsoņiem tika aizliegts ieceļot Lietuvā.