Ukrainas kara 638. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:25]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 23. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:25 Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas pārstāvis Andrejs Jusovs stāsta, ka Ukrainā tiks izveidota jauna vieta krievu karagūstekņu turēšanai, tā būs vēl viena liela nometne.

20:28 Dienas laikā notika 52 militāras sadursmes. Kā vakara ziņojumā ziņoja ģenerālštābs, operatīvā situācija Ukrainas austrumos un dienvidos joprojām ir sarežģīta.

Kupjanskas virzienā ienaidnieks ar aviācijas atbalstu veica uzbrukuma operācijas Harkovas apgabala Sinkovkas apgabalos, kur aizsardzības spēki atvairīja 2 uzbrukumus. Veica gaisa triecienus pie Petropavlovkas, Kupjanskas, Kurilovkas, Ivanovkas Harkovas apgabalā un Stelmahovas, Luhanskas apgabalā. Divus gadus vecā Sinkovka, Petropavlovka, Ivanovka, Berestova Harkovas apgabalā nokļuva zem artilērijas un mīnmetēju uguns.

Bahmuta virzienā ienaidnieks veica neveiksmīgas uzbrukuma operācijas pie Kleščievkas un Andrejevkas Doņeckas apgabalā, kur aizsardzības spēki atvairīja 10 uzbrukumus. Ienaidnieks veica gaisa triecienus pagaidu Jaras, Bogdanovkas, Kleščievkas, Toreckas, Doņeckas apgabala apgabalos. Vairāk nekā 10 apmetnes tika pakļautas artilērijas un mīnmetēju apšaudei, īpaši no Jaras, Bogdanovkas, Ivanovskas, Kleščievkas, Ņujorkas, Doņeckas apgabala laikiem.

19:24 NATO ir brīdinājusi dalībvalstis, ka pārmērīga birokrātija kavē karaspēka pārvietošanos Eiropā. Tas ir jautājums, kas var izraisīt nopietnus aizkavēšanos iespējamā konfliktā ar Krieviju. Tā intervijā aģentūrai Reuters norādīja NATO Loģistikas pavēlniecības (JSEC) vadītājs ģenerālleitnants Aleksandrs Solfranks.

Viņš norādīja, ka vēlētos redzēt "militāro Šengenu" - politiskajai Šengenas zonai līdzīgu brīvu militāro caurbraukšanas zonu, kas ļauj brīvi pārvietoties lielākajā daļā ES.

19:00. Krievi apšaudījuši Černobajevu Hersonas apgabalā ar kasešu munīciju, nogalinot 3 cilvēkus, ziņo pravda.com.ua.

17:44. Poļu zemnieki sola bloķēt robežu ar Ukrainu līdz janvāra sākumam, informē pravda.com.ua.

17:21. Krievija vienas dienas laikā zaudējusi vairāk nekā tūkstoti karavīru, 20 tankus, 2 pretgaisa aizsardzības sistēmas, vēsta pravda.com.ua.

16:00. Eiropas Savienības (ES) robežsardzes aģentūra "Frontex" ceturtdien paziņoja, ka nosūtīs 50 darbiniekus uz Somiju, kas pie savas austrumu robežas ar Krieviju pieredzējusi migrantu pieplūdumu. "Frontex" norādīja, ka papildus robežsargiem un citiem darbiniekiem tā nosūtīs arī aprīkojumu, piemēram, patruļmašīnas, "lai stiprinātu Somijas robežkontroles pasākumus". Paredzams, ka papildspēki tiks izvietoti uz vietas jau nākamnedēļ, teikts tās paziņojumā.

14:46. Ukrainas Aizsardzības ministrija ir paātrinājusi jaunu ieroču veidu piegādi Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

"Paredzams, ka jauna veida ieroču un militārā aprīkojuma piegādes process tiks samazināts līdz 20 dienām, lai gan šis periods var mainīties atkarībā no ražotāja piegādāto materiālu kvalitātes un komplektācijas," norāda Aizsardzības ministrija.

Iepriekš, lai ieroči vai tehnika nonāktu Ukrainas bruņotajos spēkos, ražotāji veica procedūru, kas sastāvēja no sešiem posmiem un varēja vilkties vairākus mēnešus.

14:01. Čehijas prezidents Petrs Pavels aplēsis, cik ilgs laiks Krievijai būs nepieciešams, lai pilnībā atjaunotu kaujas spējas pēc Ukrainas kara beigām. Pēc pašreizējām aplēsēm, Krievijai tam būs nepieciešami vismaz 5-7 gadi.

"No otras puses, aprēķinos ir daudz faktoru, kas var mainīt situāciju. Tas tiešām būs atkarīgs no tā, kāds būs Ukrainas konflikta iznākums," viņa teikto citē Čehijas izdevums České noviny.

12:50. G20 valstu tiešsaistes sanāksmē Vācijas kanclers Olafs Šolcs un Itālijas premjerministre Džordžija Meloni aicināja Krievijas līderi Vladimiru Putinu izbeigt karu un izvest savu karaspēku no Ukrainas, vēstīts pravda.com.ua.

11:59. Apvienotās Karalistes Aizsardzības izlūkošanas dienests ziņo, ka Krievija ir sākusi reabilitēt Vāgnera grupas kaujiniekus, vēstīts pravda.com.ua.

10:36. Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte ceturtdien sāks vairāku dienu vizīti Ukrainā. Viņas vizītes darba kārtība pagaidām nav publiskota. Lietuvas premjerministres rīkojums liecina, ka viņas vizīte Ukrainā turpināsies no ceturtdienas līdz svētdienai.

09:34. Kāds Zaporižjas apgabala Orehovas rajona iedzīvotājs dodoties sēņot pacēla rokās daļu no tur nokritušās raķetes, kas tika izšauta jo daudzkārtējās palaišanas raķešu sistēmas. Raķetes fragments, kuru vīrietis atrada, uzsprāga viņa rokās un viņš zaudēja dzīvību, ziņo pravda.com.ua.

08:32. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 321 800 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1130 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5466 tankus, 10 224 bruņutransportierus, 7802 lielgabalus, 902 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 591 zenītartilērijas iekārtu, 323 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5799 bezpilota lidaparātus, 1564 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 198 automobiļus un autocisternas, kā arī 1107 specializētās tehnikas vienības.

07:57. Ziemeļkoreja otrdien palaida kosmosā militāro izlūkošanas satelītu "Malligyong-1". Dienvidkoreja uzskata, Ziemeļkoreja varētu būt saņēmusi Krievijas ekspertu palīdzību satelīta sagatavošanā apmaiņā pret bruņojuma piegādēm Maskavai, kas nepieciešamas tās karā Ukrainā.

07:05. Ukrainas Gaisa spēki 22. novembra vakarā brīdināja iedzīvotājus par raķešu uzlidojuma draudiem Mikolajivā, Kropivnickā un Dnipro apgabalā, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Volodimirs Zelenskis uzskata, ka Ukrainas debesu vairogs ar katru mēnesi kļūst spēcīgāks, vēsta pravda.com.ua.