Vai tiešām beidzot atklāts mākslinieka Benksija īstais vārds?

© Scanpix

Ir atklāta iepriekš nozaudēta BBC intervija ar Benksiju - viena no agrākajām zināmajām radio intervijām ar mākslinieku. Un līdz ar to, iespējams, arī slepenā mākslinieka identitāte, ziņo bbc.com.

Izslavētais Bristolē dzīvojošais grafiti mākslinieks Benksijs, šķiet, atklāja savu īsto vārdu nesen publicētā 2003. gada intervijā.

Intervija, kas līdz šim netika publicēta, pirmo reizi tika pārraidīta kā daļa no īpašas epizodes, BBC Radio 4 seriālam “The Banksy Story”.

Slavenais mākslinieks, kurš gadu desmitiem ir palicis anonīms, runāja ar bijušo BBC mākslas korespondentu Naidželu Vrenču, lai atzīmētu Benksija 2003. gada “Turf War” šova atklāšanu Londonas austrumos.

Vrenčs jautāja, vai intervijā drīkst izmantot Benksija īsto vārdu, atsaucoties uz to, ka laikraksts “The Independent” to jau ir izmantojis agrāk, lūdzot māksliniekam apstiprināt, vai viņa vārds ir Roberts Benkss.

"Tas ir Robijs," Benksijs apstiprināja.

Vai noslēpums ir atklāts?

Viens no mūsu gadsimta slavenākajiem māksliniekiem kļuva pazīstams, pateicoties virknei grafiti, kas parādījās uz ēkām, uzsverot to satīriskās tēmas.

Viņš vienmēr ir izvēlējies paturēt savu identitāti noslēpumā, lai ļautu viņam turpināt savu mākslu bez slavas ierobežojumiem. Tā ir anonimitāte, kas kalpoja arī kā aizsardzības līdzeklis pret policijas apsūdzībām.

Gadu gaitā ir bijis daudz spekulāciju par to, kurš varētu būt slavenais ielu mākslinieks. Teoriju ir daudz, taču dažas no tām šķiet ticamākas par citām.

“Massive Attack” dibinātājs Roberts del Naja, pazīstams arī ar pseidonīmu 3D, arī ir grafiti mākslinieks, un bijis viens no populārākajiem kandidātiem būt par Benksiju. Korelācija starp grupas koncertu datumiem un jaunajiem mākslas darbiem ir devusi faniem daudz iemeslu spekulācijām.

Citi scenāriji ietver Džeimiju Hjūletu, grupas “Gorillaz” līdzdibinātāju; Bristoles iedzīvotāju Robinu Guningemu; Nīlu Bukenanu, vairāku bērnu mākslas šovu vadītāju Lielbritānijas televīzijā, kurš pandēmijas laikā bija spiests publiskot paziņojumu, noliedzot viņa saistību ar Benksija personību; pastāv arī iespēja, ka tas varētu būt mākslinieku kolektīvs, nevis viens cilvēks.

Tomēr tagad šķiet, ka atbilde ir atrasta, - tas ir Roberts Benkss.

Ja vien tas nav pseidonīms. Galu galā, Benksijs vienmēr ir bijis neticami uzmanīgs attiecībā uz savas identitātes maskēšanu, un šķiet maz ticams, ka viņš varētu ļaut maskai noslīdēt, pat ja intervija notika pirms 20 gadiem.

Vai mums tiešām ir jāzina Benksija patiesā identitāte?

Atrisiniet mīklu, un jūs simboliski iznīcināsiet mākslinieka vilinošo netveramību un neparedzamības sajūtu. Viņš varētu būt jebkurš, un varbūt tieši tas ir galvenais. Anonimitāte un noslēpums ir divas no svarīgākajām “Banksy” zīmola sastāvdaļām, un viņa identitātes atklāšana nozīmētu arī mākslinieka (vai mākslinieku) galvenā mākslinieciskās izteiksmes veida atņemšanu.