Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Traģēdija Āfrikā: pasākuma laikā gājis bojā 31 cilvēks

© AFP/Scanpix/Leta

Kongo galvaspilsētā Brazavilā izceļoties burzmai armijas rekrutēšanas pasākuma laikā, ir gājis bojā vismaz 31 cilvēks, otrdien paziņoja amatpersonas.

Prokurors paziņoja, ka ir sācis izmeklēšanu par pirmdienas vakarā notikušo traģēdiju, kad vairāki tūkstoši jauniešu mēģināja iekļūt par vārtiem Mišela d'Ornano stadionā, cerot uz 1500 vakantajām karavīru vietām.

Burzmā bojāgājušie tika sabradāti līdz nāvei.

Valdība samazināja oficiālo upuru skaitu no 37 uz 31, bet daudzi no 145 ievainotajiem bija nopietnā stāvoklī.

Armijas paziņojumā, kas tika nolasīts valsts televīzijā, teikts, ka rekrutēšana ir apturēta uz nenoteiktu laiku.

Vietējās nevalstiskās cilvēktiesību organizācijas vadītājs Trezors Nzila aicināja veikt pilnu izmeklēšanu un atzīt valdību par vainīgu pasākuma risku nenovērtēšanā.

"Kongo valdība nespēj radīt citas nodarbinātības iespējas. Aizsardzības un drošības spēki ir kļuvuši par galvenajiem darba devējiem," sacīja Nzila.

Kongo Republika ar apmēram pieciem miljoniem iedzīvotāju ir nabadzīga valsts, neraugoties uz bagātām naftas un gāzes atradnēm. Jauniešu bezdarba līmenis šajā valstī ir aptuveni 42%.

Brazavilā līdzīgas katastrofas notikušas arī iepriekš. 2011.gadā burzmā mūzikas festivālā gāja bojā septiņi cilvēki. 1994.gadā vismaz 150 cilvēki tika sabradāti līdz nāvei, kad dievlūdzēji ieplūda baznīcā, lai izvairītos no vētras.