Ukrainas kara 637. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:20]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 22. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:20. Čehija ierosina ierobežot Krievijas diplomātu pārvietošanos Šengenas zonā, otrdien paziņoja Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis.

Laikraksts "The Financial Times" ziņo, ka Čehija ierosina Krievijas diplomātiem ES līmenī noteikt obligātas biometriskās pases, lai nodrošinātu, ka starp Krievijas diplomātisko pasu turētājiem neslēpjas spiegi.

"Es varu apstiprināt, ka šāds priekšlikums pastāv. Sarunas nav pabeigtas, tāpēc es nevaru sniegt sīkāku informāciju. Domāju, ka kolēģi no Eiropas valstīm saprot, ka spiegošanas aktivitātes rada risku, un ir publiski zināms, ka virkne spiegošanas aktivitāšu notiek zem diplomātiskā aizsega," laikrakstam "Deník N" sacīja Lipavskis.

21:00. Krievijas parlaments trešdien apstiprinājis federālo budžetu, kurā periodam no 2024.gada līdz 2026.gadam izdevumi palielināti par aptuveni 25% un aizsardzībai atvēlēta rekordliela summa.

Krievijas parlamenta augšpalāta - Federācijas padome -vienbalsīgi pieņēma budžetu, un tas tiks nosūtīts parakstīšanai prezidentam Vladimiram Putinam.

19:20. Latvijas iekšlietu resors uzrauga nelegālās imigrācijas plūsmu, bet patlaban dienaskārtībā nav jautājums par robežas pilnīgu slēgšanu ar Krieviju un Baltkrieviju, aģentūrai LETA atzina Latvijas iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV).

Patlaban nelegālas imigrācijas plūsma uz Latvijas-Baltkrievijas robežas ir nedaudz kritusies, turklāt nav izslēgts, ka imigranti, kuri cenšas iekļūt Somijā no Krievijas, ir tie paši, kuri iepriekš mēģinājuši iekļūt Latvijā, piebilda Kozlovskis

18:02 Sabiedrības brīdinājuma sistēma, paceļoties MiG-31, nemainīsies, jo tā dažreiz paceļas ar raķeti, dažreiz bez tās.

Tā Ukrainas radio paziņojis Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pavēlniecības sabiedrisko attiecību dienesta vadītājs Ignats Jurijs.

Pēc viņa teiktā, ļoti bieži informācija par raķetes atrašanos uz MiG-31 klāja paliek nezināma, tāpēc Ukrainas gaisa spēki turpinās izsludināt briesmas pret uzbrukuma bezpilota lidaparātiem, raķešu uzbrukumu un taktiskajām lidmašīnām jeb MLRS.

17:35 Ukrainas Drošības dienesta kiberdrošības nodaļas speciālie spēki iznīcināja vēl divus krievu okupantu Muromas novērošanas kompleksus.

Par to ziņoja SBU preses centrs. Turklāt, kā minēts, Drošības dienesta kiberspeciālisti izmantoja trieciendronus, lai iznīcinātu tanku T-72, lielgabalu MT-12 Rapier, 100 mm KS-19 pretgaisa lielgabalu, MTLB, ložmetēja apkalpi un ienaidnieka zemi un 5 ienaidniekus. transportlīdzekļiem.

16:39 ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins apliecina, ka ASV spēj turpināt atbalstīt Ukrainu un sniegt drošības palīdzību vienlaikus ar Izraēlu.

Kā vēsta UNIAN korespondents, Ostins to teicis Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas (Ramstein-17) sanāksmes sākumā, kas notiek virtuālā formātā.

"Mēs šodien sanākam kopā, jo mums ir kopīgs redzējums par brīvu, atvērtu, bagātu un drošu pasauli. Tāpēc esmu lepns, ka šī vēstures kontaktgrupa ir apsolījusi vairāk nekā 80 miljardu dolāru palīdzību Ukrainai, kopš Kremlis sāka jūsu nepamatoto iejaukšanos. . Un es lepojos ar jūsu nelokāmo apņemšanos," sacīja Ostins.

15:08 Tā kā trūkst vīriešu, jo viņi cīnās cīnās ar krievu okupantiem, Ukrainas raktuvēs smagiem darbiem tiek aktīvi pieņemtas sievietes.

Tas teikts Reuters materiālos. Rakstā ir sniegts piemērs ogļu raktuvēs Ukrainas austrumos, kas piedzīvoja milzīgu darbinieku trūkumu pēc tam, kad vairāk nekā tūkstotis strādnieku devās cīnīties pret Krievijas iebrukumu.

Aptuveni 3 tūkstoši no 20 tūkstošiem kalnraču tagad cīnās frontē.

"Lai gan dažas sievietes pirms kara strādāja raktuvēs, valdība aizliedza viņām strādāt pazemē, jo uzskatīja, ka darbs ir pārāk fiziski smags, un tā ir prakse vēl no padomju laikiem. Pēc šī aizlieguma atcelšanas kara laikā šobrīd ir aptuveni 400 sievietes, kas strādā pazemē ogļu raktuvēs, lai gan tie ir tikai 2,5% no kopējā pazemes strādnieku skaita,” teikts rakstā.

14:06 Šveices valdība apstiprinājusi pieteikumu eksportēt 25 kaujas tankus Leopard 2 A4 oriģinālajam tanku ražotājam Rheinmetall Landsysteme GmbH Vācijā. Vācija apliecināja, ka pārdotie tanki paliks valstī vai pie NATO vai ES partneriem, lai novērstu savus robus. Par to ziņots Šveices valdības tīmekļa vietnē.

Viņi atgādināja, ka agrāk Vācijas ekonomikas ministrs Roberts Habeks un valsts aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss pieprasīja daļu no ekspluatācijā pārtraukto 87 galveno kaujas tanku Leopard 2 A4 tālākpārdošanu to ražotājam.

Šveices armijas rīcībā šobrīd ir 134 galvenie kaujas tanki Leopard 2 A4 WE, kas tika modernizēti bruņojuma programmas ietvaros. Papildus tam ir 96 no ekspluatācijas izbeigti Leopard 2 A4 galvenie kaujas tanki, kuriem nav veikta naftalīna. Septembrī Konfederācijas padome apstiprināja rezolūciju par ieroču programmu 2023. gadam, paredzot 25 Leopard 2 A4 lidmašīnas.

12:50. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pavēstīja, ka ir gatavs tikties ar ASV eksprezidentu Donaldu Trampu un iepazīties ar viņa Ukrainas miera plānu, ja eksprezidentam tāds ir. Kā amerikāņu telekanālam "Fox News" norādīja Zelenskis, viņš ir gatavs sarunai ar Trampu, kas ir apgalvojis, ka var "ļoti ātri" nodrošināt vienošanos par mieru Ukrainā.

"Esmu gatavs. Ja viņam ir ļoti konkrēts miera plāns, viņš var ar šo plānu padalīties ar mani. Jā, mēs varam apturēt šo karu, ja mēs atdosim Krievijai Donbasu un Krimu. Bet es uzskatu, ka mūsu valsts nebūs gatava šādam miera plānam. Tas nav miera plāns," sacīja Zelenskis.

11:46. Kā norāda ASV Kara studiju institūts (ISW), gan Ukrainas, gan Krievijas spēki turpina uzbrukuma operācijas Ukrainas austrumos un dienvidos, neraugoties uz lietaino laiku un snigšanu. Lietainais laiks Ukrainas un Krievijas uzbrukumus diez vai apturēs, bet līdz ar sala iestāšanos atsāksies intensīvāka kauju darbība, prognozē ISW.

11:22. Ukrainas armija Hersonas apgabalā turpina operācijas Dņepras austrumu (kreisajā) krastā, jaunākajā ziņojumā par situāciju Ukrainas frontēs vēsta ASV Kara studiju institūts (ISW). Ukrainas karavīri veikuši uzbrukumu no Krinkiem, kas atrodas 30 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Hersonas un divu kilometru attālumā no Dņepras upes, un iegājuši meža zonā netālu no ciemata. Ukraiņu karavīri turpina noturēt pozīcijas Krinkos pie Antonivkas tilta.

11:00. Krievijas armija atkal bombardē Hersonu. Pilsētā atskanējuši vairāki sprādzieni, ziņo pravda.com.ua.

09:08. Ukrainas armijas trieciena rezultātā Krievijas okupētajā Donbasā dzīvību zaudējuši 25 krievu karavīri, kas bija sapulcējušies uz svētku pasākumu, vēsta britu raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz ukraiņu avotiem, savukārt Krievijas mediji vēsta, ka triecienā dzīvību zaudējusi aktrise Poļina Meņšiha.

Kā vēsta ukraiņu avoti, svētku pasākumā krievu karavīriem pasniegti kaujas apbalvojumi.

08:29. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 320 670 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 850 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5446 tankus, 10 188 bruņutransportierus, 7769 lielgabalus, 899 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 589 zenītartilērijas iekārtas, 323 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5784 bezpilota lidaparātus, 1564 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 159 automobiļus un autocisternas, kā arī 1105 specializētās tehnikas vienības.

08:15. Ukraina vakar, 21. novembra, vakarā izsludināja brīdinājumu par uzlidojumiem Zaporižjas un Dnipro apgabalos. Tāpat saņemtas ziņas par raķešu draudiem Sumu, Poltavas, Harkivas un Doņeckas apgabalos, ziņo pravda.com.ua.

07:10. Amerikas delegācijas ANO vadītāja vēstniece Linda Tomasa-Grīnfīlda Krievijas prezidentu Putinu salīdzināja ar bijušo PSRS ģenerālsekretāru Josifu Staļinu, kurš organizēja Holodomors Ukrainā, nogalinot miljoniem civiliedzīvotāju, ziņo pravda.com.ua. Holodomors ir padomju varas 1932. un 1933. gadā mākslīgi izraisīts bads Ukrainas PSR un ukraiņu apdzīvotajā Kubaņas novadā, kurā nomira vairāki miljoni cilvēku.

00:10. Vairāk nekā 100 tūkstoši Ukrainas militārpersonu jau ir izgājuši mācības ārvalstīs, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais