Lietuvas ārlietu ministrs Landsberģis: Krieviju Ukrainā apturēt nav iespējams. Jautājums, kas būs tās nākamais mērķis

© Gints Ivuškāns/f64

Situācija Ukrainā pasliktinās, kas maina arī Lietuvas drošības situāciju, brīdina Lietuvas ārlietu ministrs, konservatīvo līderis Gabrieļus Landsberģis. Līdz ar to, pēc ministra domām, Lietuvai reāli jāsāk apsvērt ideja par vispārējo mobilizāciju un papildu finansējumu valsts aizsardzībai, vēsta lrytas.lt..

«Ģeogrāfiski mēs esam vistuvāk karam, jo vēsturiski esam piedzīvojuši to pašu spēku okupāciju. Ja vēsture mums kaut ko māca, tad Krievija , kas šobrīd nav apturēta , turpinās savu cīņu,» otrdien brīdināja G.Landsberģis.

Ministrs sacīja, ka skaidri redz, ka Krieviju Ukrainā apturēt nav iespējams, un līdz ar to mainās drošības situācija reģionā.

«Pirms gada es pats uzskatīju, ka situācija Ukrainā var būt citāda. Pienāk laiks, kad jāsaprot, ka mūsu kaimiņi ir ne tikai neuzvarēti, bet viņiem ir iespēja atgūties un turpināt cīņu. Jautājums ir par to, kurš būs nākamais mērķis. Mums jāatceras, ka esam tam ļoti tuvu,» viņš sacīja.

«Vispirms jāvienojas, vai apdraudējumu saprotam vienādi. Vai mēs saprotam, ka Lietuvai ir potenciāli eksistenciāli draudi, kas jārisina nevis ar taktiskiem, bet gan stratēģiskiem soļiem, kuriem būtiski jāmaina mūsu drošības situācija?» viņš jautāja.

Pamanījis, ka vienprātības par iespējamo apdraudējumu nav ne tikai sabiedrībā, bet arī pašā valdībā - piemēram, valsts aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks, pēc opozīcijas domām, "demonstrē olimpisko mieru", sacīja G.Landsberģis. ka viņš neiesaistīsies šādās diskusijās.

Uz jautājumu, cik daudz laika Lietuvai ir, lai sagatavotos iespējamai Krievijas agresijai, G.Landsberģis sacīja, ka ir dažādi vērtējumi.

«Krievija karu sāka ar 200 tūkst karavīriem, kuri bija koncentrēti pie Ukrainas. Tagad Krievijā to ir vismaz divreiz vairāk. Šķiet, ka viņu paziņotie militārās reformas plāni atbilst realitātei. Tā nav viņu tradicionālā propaganda, kā mēs esam pieraduši», viņš brīdināja.

Jautāts, kāpēc par to sācis runāt tagad, G.Landsberģis norādīja, ka drīzumā varam redzēt izmaiņas Ukrainā.

“Es visu laiku uzsveru - es gribētu kļūdīties. Es gribētu kļūdīties. (...) Bet laiki mainās. Pirms gada manī bija vairāk optimisma,» neslēpa ministrs.

Lietuvas valdība jau vairākkārt ir runājusi par reāliem kara draudiem valsts teritorijā un ir sākusi gatavoties iebrukumam, paredzot arī iedzīvotāju iesaisti un atbalsta civiliedzīvotāju pašaizsardzības stiprināšanu. Vairāk lasīt šeit.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais