Pasta darbinieki Zviedrijā pievienojas pret "Tesla" vērstajam streikam

© Scanpix/ZUMA Press

Zviedrijas pasta darbinieki pirmdien pārtrauca piegādes "Tesla" remontdarbnīcām, pievienojoties pret ASV elektromobiļu ražošanas uzņēmumu vērstajam streikam.

Sākotnēji aptuveni 130 mehāniķi desmit "Tesla" remontdarbnīcās septiņās Zviedrijas pilsētās streikot sāka 27.oktobrī. Kopš tā laika šis streiks ticis paplašināts, aptverot arī remontdarbnīcas, kas apkalpo dažādu zīmolu automobiļus, un šīs remontdarbnīcas pārtraukušas remontēt "Tesla" automašīnas.

Vienlaikus visās Zviedrijas ostās apturēta automašīnu "Tesla" izkraušana.

Tikmēr pirmdien Zviedrijas Pakalpojumu un sakaru darbinieku arodbiedrība paziņoja, ka visās "Tesla" darbnīcās Zviedrijā sākusi bloķēt pasta un sūtījumu piegādāšanu un pieņemšanu, ko veic pasta kompānijas "PostNord" un "CityMail".

Tas nozīmē, ka "Tesla" darbnīcām netiks piegādātas rezerves daļas un komponenti.

Arodbiedrība "IF Metall" skaidro, ka "Tesla" mehāniķi streikot sākuši, lai protestētu pret autoražotāja nevēlēšanos parakstīt darba koplīgumu.

Arodbiedrība norāda, ka "Tesla" darbiniekiem ir zemākas algas, viņiem atšķiras apdrošināšanas nosacījumi un ir zemākas pensijas nekā citiem nozares darbiniekiem.

Darba koplīgumi, par kuriem vienošanās tiek panāktas katrā nozarē atsevišķi, ir Zviedrijas darba tirgus modeļa pamatā, aptverot gandrīz 90% Zviedrijā nodarbināto un garantējot standarta algas un darba apstākļus.

"IF Metall" arī uzsver, ka darba koplīgumi ļauj uzņēmumiem darboties vienādos apstākļos, likvidējot risku, ka kāds darba devējs varētu kropļot konkurenci nozarē, saviem darbiniekiem nosakot sliktus darba apstākļus.

"Tesla" esot informējusi arodbiedrību, ka neparakstīs darba koplīgumu, jo uzņēmums darba koplīgumus neslēdzot nekur pasaulē.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais