Ukrainas kara 636. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:10]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 21. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:10. ASV baidās, ka Irāna var nodot Krievijai ballistiskās raķetes karam pret Ukrainu, ziņo pravda.com.ua.

21:12. Ukraiņu piloti Dānijā jau lido ar reaktīvajiem iznīcinātājiem F-16, tiesa, šobrīd vēl kopā ar instruktoriem, preses brīfingā pavēstīja Ukrainas Gaisa spēku pārstāvis Jurijs Ihnats. "Tagad tie jau ir lidojumi ar instruktoru. Katru dienu var palielināties ukraiņu pilotu skaits, kas tiek sagatavoti un veic uzdevumus, ko viņiem nosaka instruktors," norādīja Ihnats. Pēc tam ukraiņu piloti mācīsies veikt patstāvīgus lidojumus, bet vēl pēc tam - kaujas lidojumus, "lai mācītos karot šajās lidmašīnās", skaidroja Gaisa spēku pārstāvis.

20:07. Nogurums no kara Ukrainā ir liels risks, Čehijas armijas pavēlniecības sanāksmē brīdināja Čehijas prezidents Petrs Pavels. Ukrainas pretuzbrukums nenotiek tā, kā to bija gaidījuši paši ukraiņi, Rietumu atbalsts nebija pietiekami masīvs un operatīvs, bet laiks, kas pagāja tā sagatavošanai, ļāva Krievijai ļoti labi sagatavoties Ukrainas pretuzbrukumam, norādīja Pavels. Bruņojuma piegādes kļuvušas gausākas, Ukrainas karavīri saprotamu iemeslu dēļ jūtas ne tikai noguruši, bet arī vīlušies Rietumu atbalstā, sacīja prezidents. "Tas nav labākais sākuma punkts tam, lai pārciestu smagu ziemu un gūtu pārsvaru pār pretinieku, kas visu laiku ir mācījies, kāpinājis militāro ražošanu un šobrīd ir spējīgs piegādāt tikpat daudz vai pat vēl vairāk tehnikas un munīcijas, nekā Rietumi spējīgi piegādāt Ukrainai," skaidroja Pavels.

19:00. Sodanauda, kas Lietuvā saņemta par spēkā esošo starptautisko un nacionālo sankciju neievērošanu, tiks ieskaitīta Attīstības sadarbības fondā un piešķirta Ukrainas atjaunošanai, nolēmuši Lietuvas likumdevēji. Saskaņā ar pieņemtajiem grozījumiem fonds saņems sodanaudu un konfiscētos aktīvus. Grozījumā arī noteikts, ka šie līdzekļi tiks izmantoti vienīgi atbalstam, kas saistīts ar Ukrainas atjaunošanu pēc Krievijas agresijas. Šie grozījumi būs spēkā desmit gadus - līdz 2034.gada janvārim. "Lietuvas mērķis ir sniegt vienotu ieguldījumu Ukrainas atjaunošanā un demonstrēt savu stingro apņemšanos atbalstīt Ukrainu, reaģējot uz Krievijas agresiju," sacīja ārlietu ministra vietniece Jovita Neļupšiene.

17:51. Kopš Izraēlas un "Hamās" kara sākuma ASV artilērijas šāviņu piegādes Ukrainai sarukušas par 30%, vēsta ASV telekanāls ABC, atsaucoties uz augstu avotu Ukrainā. Runa ir par 155 milimetru šāviņiem, ko izmanto NATO armijas un kas sastāda 60-70% no visām bruņojuma piegādēm Ukrainai. Par 155 milimetru šāviņu piegāžu sarukumu avots pastāstīja dienu pirms ASV aizsardzības ministra Loida Ostina vizītes Kijivā. Pirmdien vizītes gaitā Ukrainā Ostins kārtējo reizi drošināja Kijivu, ka "Savienotās Valstis turpinās atbalstīt Ukrainu tās cīņā par brīvību pret Krievijas agresiju".

17:34. Latvija turpinās atbalstīt Ukrainas enerģētikas sektoru, uzsvēra ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), kurš šodien piedalījās G7+ valstu ārlietu ministru video sanāksmē.

16:46. Ātru Eiropas Savienības lēmumu par iestāšanās sarunu sākšanu ar Ukrainu nevajadzētu uzskatīt par pašsaprotamu, otrdien brīdināja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels. Dažas ES dalībvalstis skaidri paudušas, ka vēlētos "rūpīgi pārdomāt", līdz pieņemt lēmumu par nākamo soli uzņemšanas procesā, vizītes gaitā Ukrainā žurnālistiem sacīja beļģu politiķis.

15:32. Vācija otrdien paziņoja, ka Ukrainai cīņā pret Krieviju piešķirs militāro palīdzību vēl 1,3 miljardu eiro apmērā, tostarp četras jaunas pretgaisa aizsardzības sistēmas IRIS T-SLM, kā arī artilērijas munīciju. Par to paziņoja Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss pēc sarunām Kijivā ar savu Ukrainas kolēģi Rustemu Umerovu.

Vācija ir otra lielākā militārā aprīkojuma piegādātāja Ukrainai, un Pistoriusa vizīte Kijivā ir otrā kopš viņa kļūšanas par aizsardzības ministru gada sākumā.

15:19. Latvijas valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl astoņus dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Automašīnas paredzētas Ukrainas Aizsardzības ministrijai, tostarp armijas daļām, Nacionālās gvardes militārajai vienībai un īpašo uzdevumu centram, kā arī Mateivci ciema padomei.

14:59. Vācijas valdība un Eiropas Savienība piešķīrušas līdzekļus sešu slimnīcu celtniecībai Ukrainā. Medicīnas iestādes atradīsies Ļvivas, Dņipro, Mikolajivas, Sumu, Zaporižjas un Černihivas apgabalos, ziņo pravda.com.ua. Pirmā slimnīca Ļvivā darbu sāka septembrī, vēl piecas tiks atvērtas līdz 2023. gada beigām.

13:41. Lielbritānijas Aizsardzības ministrija atklāj, ka Krievija pirms gaidāmās ziemas ir izveidojusi ievērojamus raķešu krājumus, vēstīts pravda.com.ua.

12:56. Ziemeļkoreja formāli informējusi Japānu, ka jau trešdien varētu veikt satelīta palaišanu orbītā.

Dienvidkoreja lēš, ka trešais mēģinājums varētu būt veiksmīgāks, jo Ziemeļkoreja varētu būt saņēmusi Krievijas ekspertu palīdzību apmaiņā pret bruņojuma piegādēm Maskavai, kas nepieciešamas tās karā Ukrainā.

12:10. Par saistību ar plašiem cilvēktiesību pārkāpumiem Ukrainā ASV valdība pirmdien noteica iebraukšanas aizliegumu par "Bučas miesnieku" dēvētajam pulkvedim Azatbekam Omurbekovam un jefreitoram Daņilam Frolkinam.

ASV valdība Omurbekovu apsūdz par "neapbruņotu ukraiņu civiliedzīvotāju ārpustiesas nogalināšanu" Andrijivkā, paziņoja ASV Valsts departaments.

10:25. Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss otrdien ieradies Kijivā iepriekš neizziņotā vizītē.

Pistoriusa vizītes mērķis ir apliecināt Ukrainai Vācijas atbalstu cīņā pret Krievijas iebrukumu. Vācijas aizsardzības ministrs ar vilcienu ieradās Kijivā, kur viņam paredzēta tikšanās gan ar Ukrainas jolēģi Rustemu Umerovu, gan ar prezidentu Volodimiru Zelenski.

09:07. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 319 820 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 610 iebrucēji.

08:04. G7+ valstu ārlietu ministri video sanāksmē šodien pārrunās plānoto atbalstu Ukrainas enerģētikas infrastruktūras atjaunošanai.

Sanāksmē piedalīsies arī Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV), aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā. G7+ ārlietu ministru formāts tika izveidots 2022.gada novembra sākumā, lai koordinētu atbalstu Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai un humānajām vajadzībām. ASV Valsts departaments uzņēmās iniciatīvu koordinēt G7+ formātu.

07:00. ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins vizītes Kijiva laikā paziņoja par jaunu militārās palīdzības Ukrainai paketi 100 miljonu ASV dolāru (91,5 miljoni eiro) apmērā.

Jauno palīdzības paketi jau ir apstiprinājis ASV Kongress un tajā paredzēta Ukrainas armijai tik nepieciešamās munīcijas piegāde.

"Šodien šeit esmu ieradies ar svarīgu vēstījumu - ASV gan tagad, gan nākotnē turpinās atbalstīt Ukrainu tās cīņā par brīvību pret Krievijas agresiju," Ostins sacīja pirmdien, ierodoties iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā.

00:10 ASV varēs turpināt sniegt militāro palīdzību Ukrainai "vismaz kādu laiku". Par to Washington Post raksta, atsaucoties uz Pentagona delegācijas pārstāvjiem, kas Loida Ostina vadībā 20.novembrī viesojās Kijevā.

Zināms, ka turpināsies tāla darbības rādiusa ieroču (iespējams, ATACMS raķešu) un artilērijas munīcijas piegādes. Vienlaikus Pentagons atzina, ka palīdzība Ukrainai tiek piešķirta “devās”, jo pieejamo līdzekļu piedāvājums samazinās.