Ukrainas kara 634. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:33]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 19. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:33. ASV aizsardzības ministram Loidam Ostinam ir bijusi telefonsaruna ar savu Ukrainas kolēģi Rustemu Umierovu. Sarunas laikā Ostins ar Umierovu pārrunāja pašreizējo situāciju frontes līnijās, ziņo pravda.com.ua.

20:40. Pēdējo 24 stundu laikā notikušas 45 kaujas sadursmes. Krievijas armija veica 16 uzlidojumus un 41 uzbrukumu no daudzkārtējas raķešu sistēmām apmetnēm un Ukrainas spēku pozīcijām. Krievi uzbruka arī Ukrainas kritiskās infrastruktūras objektiem ar lidaparātiem Shahed-136/131. Pateicoties Ukrainas armijas pūlēm, 15 no 20 Shahed lidaparātiem tika iznīcināti, ziņo pravda.com.ua.

19:10. Slovākijas ārlietu ministrs paziņojis, ka valdība šobrīd cenšas izpētīt nākamās Eiropas Savienības sankciju paketes pret Krieviju ietekmi uz Slovākiju, vēstīts pravda.com.ua.

18.38.Ukrainas pirmā lēdija Olena Zelenska preses konferencē ar Āfrikas žurnālistiem Kijivā sacīja, ka 90% ukraiņu piedzīvo ar karu saistītu stresu, vēsta pravda.com.ua. "Mēs visi Ukrainā ceram, ka karš būs tikai epizode mūsu dzīvē. Agresija pret mums nepadarīs mūs nesaudzīgus, jo mēs turamies pie morālajām vērtībām. Mēs varēsim to pārdzīvot un augt."

17:06. Eiropas Parlamenta (EP) deputāti otrdien, 21.novembrī, iztaujās Eiropas Komisiju (EK) par to, kā Eiropas Savienība (ES) pilda savas saistības piegādāt Ukrainai vienu miljonu artilērijas munīcijas lādiņu.

Šī gada sākumā ES dalībvalstu ministri vienojās līdz 2024. gada martam nodrošināt Ukrainai vienu miljonu artilērijas munīcijas lādiņu, izmantojot dalībvalstu krājumus un veicot kopīgu iepirkumu. Kijivas bruņotie spēki bieži ir uzsvēruši munīcijas trūkuma problēmu. Tomēr pēdējā laikā Eiropas augstākās amatpersonas ir norādījušas, ka ES ir grūtības sasniegt izvirzīto mērķi.

16:13. Gan Krievijas prezidenta Vladimira Putina, gan radikālā palestīniešu grupējuma "Hamās" izvērstā agresija apdraud ASV un visas pasaules drošības intereses, tāpēc Savienotās Valstis saglabās vadošo lomu, lai reaģētu uz šiem izaicinājumiem, teikts ASV prezidenta Džo Baidena rakstā, kas publicēts avīzē "The Washington Post".

14:50. Rinkēvičs norādīja, ka pagājuši 105 gadi kopš Latvijas valsts izveidošanas. Tas esot tieši tik, lai mēs vairs nevarētu iedomāties, kā ir būt bez Latvijas. Šajā laikā noticis ļoti daudz - mainījušās varas, mainījusies pasaule, bet viena lieta gan palikusi nemainīga - mūsu spēja sasniegt lielas lietas, teica prezidents, minot neatkarības pasludināšanu, brīvības cīņas, atmodu, neatkarības atgūšanu, Latvijas iestāšanos Eiropas Savienībā un NATO un Latvijas atbalstu Ukrainai brīvības cīņās.

13:45. Ukrainas karaspēks Hersonas apgabalā atspiedis Krievijas karavīrus trīs līdz astoņus kilometrus no Dņepras kreisā krasta, tāpēc Krievijas mīnmetēju uguns vairs neapdraud apdzīvotās vietas labajā krastā, sestdien televīzijā paziņoja Ukrainas karaspēka operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" preses sekretāre Natālija Humeņuka.

Viņa norādīja, ka Ukrainas karaspēks turpina nostiprināties Dņepras kreisajā krastā. "Provizoriski attālums svārstās no trim līdz astoņiem kilometriem atkarībā no ģeogrāfijas un ainavas īpatnībām visā kreisajā krastā. Tagad viņu mīnmetēji nevar trāpīt labajā krastā, tāpēc mēs to uzskatām par zināmu sasniegumu," sacīja Humeņuka.

12:18. Ukrainas pretgaisa aizsardzība aizvadītajā naktī notriekusi 15 no 20 Krievijas raidītajiem trieciendroniem "Shahed", svētdien paziņoja Ukrainas Gaisa spēki.

20 droni "Shahed" palaisti no Krievijas Kurskas apgabala. Tie notriekti virs Ukrainas Kijivas, Poltavas un Čerkasu apgabaliem.

10:15. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 318 750 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

09:00. Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa sestdien kongresā Tallinā atkārtoti ievēlēta par Reformu partijas priekšsēdētāju. Kallasas popularitāti pēdējos mēnešos iedragājis skandāls saistībā ar to, ka viņas vīram piederējis uzņēmums pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā sākuma turpināja pārvadājumus uz un no Krievijas. Tomēr Kallasa ir spējusi saglabāt vairākuma partijas biedru atbalstu.

00:10. Uz frontes karstākajiem sektoriem ir pārvietoti 2 tūkstoši Ukrainā ražotie droni, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais