Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Ja Skotijai izdosies iegūt neatkarību no Lielbritānijas, tā pēc iespējas ātrāk vēlas atgriezties ES

© Pixabay

Skotijas valdība piektdien solījusi gadījumā, ja Skotijai izdosies iegūt neatkarību no Lielbritānijas, tā pēc iespējas ātrāk atgriezties Eiropas Savienībā (ES).

Skotu Nacionālās partijas (SNP) vadītā administrācija paziņoja, ka Skotija pēc neatkarības iegūšanas "pēc iespējas ātrāk" iesniegs pieteikumu, lai atkal iestātos ES. "Ņemot vērā galveno partiju nostāju Vestminsterā, Skotijai vienīgais ceļš atpakaļ uz ES ir kļūt par neatkarīgu valsti," teikts Skotijas valdības dokumentā, kurā izklāstītas ES dalības priekšrocības.

Neviena no pārējām Lielbritānijas galvenajām partijām - konservatīvie, leiboristi un liberāldemokrāti - pašlaik neiestājas par Lielbritānijas atgriešanos ES.

Lielbritānija izstājās no ES pēc 2016.gadā notikušā breksita referenduma. Lai gan Apvienotā Karaliste kopumā ar nelielu balsu pārsvaru nobalsoja par izstāšanos, Skotija pārliecinoši nobalsoja par palikšanu ES.

Skotijas valdība paziņoja, ka neatkarīga Skotija ies parasto pievienošanās ceļu, kas pazīstams kā 49.pants un kas parasti ilgst vairākus gadus.

"Šī valdība uzskata, ka dalība ES ir būtiska Skotijas ekonomiskajai, sociālajai un politiskajai nākotnei un ka mums pēc neatkarības atgūšanas pēc iespējas ātrāk jācenšas atkal pievienoties ES," teikts dokumentā.

Taču Skotijas valdība neplāno pievienošanos eirozonai, tā vietā cerot ieviest savu valūtu - jauno Skotijas mārciņu.

"Mums ir skaidrs, ka Skotijas labākā nākotne ir neatkarīga valsts ES, un šis dokuments ir pamatīgs darbs, kas parāda, kas mēs esam un kur mēs vēlamies būt," aģentūrai AFP sacīja SNP pārstāvis Eiropas jautājumos Vestminsterā Alins Smits.

2014.gadā notikušajā referendumā 55% skotu atbalstīja Lielbritānijas vienotības saglabāšanu, un Londona uzskata šo jautājumu par atrisinātu. Taču SNP ir paziņojusi, ka uzskatīs sevi par tiesīgu vest sarunas ar Londonu par neatkarību, ja tā iegūs vairākumu Skotijas deputātu vietu nākamajās Apvienotās Karalistes vēlēšanās, kas gaidāmas 2024.gadā.