Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvā atklāti šogad pirmie trīs saslimšanas ar masalām gadījumi

© pixabay.com

Lietuvā reģistrēti šogad pirmie trīs saslimšanas ar masalām gadījumi, piektdien paziņoja Lietuvas Nacionālais sabiedrības veselības centrs.

Inficēšanās ar masalām konstatēta Klaipēdā četrus līdz 12 gadus veciem bērniem, kuri nebija vakcinēti pret masalām, masaliņām un cūciņām (MMR).

Centrā norādīja, ka lielākā saslimstība ar masalām Lietuvā pēdējo desmit gadu laikā bija 2019.gadā, kad tika reģistrēti 834 šīs infekcijas slimības gadījumi.

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma 2020.gadā masalas diagnosticētas diviem cilvēkiem, savukārt 2021. un 2022. gadā neviens saslimšanas gadījums netika reģistrēts.

Saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra datiem no šā gada janvāra līdz septembrim 19 Eiropas valstīs konstatēts 1331 saslimšanas ar masalām gadījums.

Turklāt pandēmijas laikā vakcinācijas pret masalām aptvere samazinājās līdz 90% ne tikai Lietuvā, bet arī Eiropas valstīs.

Saskaņā ar Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības centra datiem vakcinācijas aptveres samazinājums ļāvis masalu vīrusam izplatīties starp iepriekš neinficētiem, nevakcinētiem bērniem un pieaugušajiem.

Speciālisti uzsver, ka cīņā ar masalām ir ļoti svarīgi, lai 95% iedzīvotāju būtu vakcinēti, pretējā gadījumā pastāv reāli masalu uzliesmojuma draudi ne tikai bērnu, bet arī pieaugušo vidū.

Masalas ir ļoti lipīga akūta vīrusu infekcijas slimība, kas izplatās gaisa pilienu, kā arī tieša kontakta ceļā. Iespējamība saslimt ar masalām ir jebkuram neimūnam cilvēkam, kurš iepriekš nav vakcinēts pret masalām vai nav slimojis ar masalām, un kurš ir nonācis kontaktā ar saslimušo vai uzturējās telpās, kurās pēdējo divu stundu laikā atradies masalu slimnieks. Masalas var būt ļoti nopietna slimība, jo tās var noritēt ar smagām komplikācijām, teikts SPKC mājaslapā.