Japānā konstatē radiāciju pārtikas produktos

Japānā zemestrīcē bojātās Fukušimas atomelektrostacijas apkaimē konstatēti netipiski augsti radiācijas rādītāji pienā un spinātos, taču pārtika nerada tūlītējus draudus cilvēkiem, sestdien paziņoja valdības preses pārstāvis Jukio Edano.

"Tika konstatēts radiācijas līmenis, kas pārsniedz Japānas likumos noteikto," viņš sacīja.

Saindētais piens tika konstatēts Fukušimas prefektūrā, kur atrodas bojātā AES, bet spināti ar paaugstinātu radiācijas līmeni tika atrasti kaimiņos esošajā Ibraki prefektūrā, žurnālistiem atklāja Edano.

Par to ziņo portāls tvnet.lv

Veselības ministrija uzdevusi varasiestādēm abās prefektūrās veikt pārbaudes, no kurienes nākuši šie produkti, kā tie izplatīti, un atkarībā no izmeklēšanas rezultātiem - pārtraukt tirdzniecību.

Edano aicināja patērētājus saglabāt mieru, norādot, ka, pat ja patērētājs radioaktīvo pienu dzertu veselu gadu, radiācijas līmenis būtu ekvivalents vienai skenēšanas reizei tomogrāfā.

Vietējām varasiestādēm jāsāk radiācijas līmeņa pārbaude pārtikas produktos.

Japāna ceturtdien izplatīja rīkojumu vietējām varasiestādēm sākt radiācijas līmeņa pārbaudi pārtikas produktos. Ierobežojumi ir daļa no Kodoldrošības komisijas izstrādātās katastrofas novēršanas programmas.

Radiācijas limits dažādām pārtikas preču grupām ir atšķirīgs, taču kopumā ierobežojumi balstīti uz starptautiski pieņemtajām normām.

Šī ir pirmā reize, kad Japāna atklāj pārsniegtu radiācijas daudzumu vietējos produktos. Ceturtdien vietējās amatpersonas sāka radiācijas līmeņa pārbaudes pārtikas produktos, jo dzesēšanas sistēmas problēmu dēļ notika vairākas avārijas un sprādzieni Fukusimas 1.AES.

Vairākas Āzijas valstis jau paziņojušas, ka pārbaudīs no Japānas ievesto pārtiku. Par līdzīgiem piesardzības pasākumiem informējusi arī Eiropas Savienība (ES)..

Arī Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests ( PVD) pārbaudīs radioaktīvā piesārņojuma līmeni no Japānas importētajās pārtikas precēs, tiklīdz pienāks kāda preču krava no šīs valsts..

Svarīgākais