Ukrainas kara 632. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:30]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 17. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:30. Hersonas apgabala kreisajā krastā Ukrainas aizsardzības spēki šodien atvairīja 6 ienaidnieka uzbrukumus, ziņo pravda.com.ua.

20:23. Lietuvas Aizsardzības ministrija paziņoja par jaunas militārās palīdzības paketes nodošanu Ukrainai.Jaunā palīdzības pakete cita starpā ietvēra ģeneratorus un teltis.

19:33. Saskaņā ar Ukrainas Reintegrācijas ministrijas piektdien sniegto informāciju Krievijas gūstā atrodas vairāk nekā 3500 Ukrainas karavīru.

18:01. Krievijas Valsts dome piektdien apstiprinājusi valsts budžetu, kas paredz nākamgad salīdzinājumā ar 2023.gadu izdevumus palielināt par 25%, atvēlot rekordlielu summu aizsardzības tēriņiem.

Budžets 2024/26. gadam izstrādāts atbilstoši nepieciešamībai finansēt Krievijas armiju, kas ved karadarbību pret Ukrainu, un mīkstināt "17 500 sankciju" ietekmi, paziņoja parlamenta apakšpalātas spīkers Vjačeslavs Volodins.

Pirmo reizi mūsdienu Krievijas vēsturē aizsardzības tēriņu nākamgad pārsniegs sociālos izdevumus.

Londonas Karaliskā apvienoto bruņoto dienestu institūta eksperts Ričrds Konolijs norāda, ka

17:27. Nīderlande piešķirs Ukrainai papildus 2 miljardus eiro, vēsta pravda.com.ua. Nauda tiks pārskaitīta 2024. gadā.

16:25 Bijusī Ukrainas aizsardzības ministra vietniece (2021-2023) Anna Maļara komentēja situāciju frontē.

Krievi austrumos turpina uzbrukuma operācijas 5 virzienos - Kupjanskas, Limanskas, Bahmutas, Marinskas, Avdijevkas. Viņi vēlas pārņemt kontroli pār Avdijevku pirms jaunā gada.

14:50 Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs apstiprina virkni veiksmīgu darbību Dņepras upes kreisajā krastā Hersonas virzienā.

"Mūsu karavīri rada ievērojamus zaudējumus ienaidnieka spēkiem, iznīcina tehniku ​​un personālu. Neskatoties uz diezgan nopietnu nocietinājumu līniju un spēcīgu ienaidnieka pretestību, mums izdevās veikt vairākas veiksmīgas un veiksmīgas darbības. Ienaidnieks cenšas izsist mūsu karavīrus no pozīcijām , kādēļ viņi ir cietuši lielus zaudējumus Jo īpaši gandrīz katru dienu iebrucēji veic no 4 līdz 10 šādiem mēģinājumiem,” atzīmēja ģenerālštābs.

Kā informē Ģenerālštābs, Aizsardzības spēki veic sabotāžas, reidus un izlūkošanas operācijas. Tiek apzināti loģistikas ceļi munīcijas un pārtikas piegādei okupantiem. Tiek veikta izlūkošana no Krievijas okupācijas spēku personāla un ekipējuma vietām, artilērijas pozīcijām u.c., ar mērķi tos tālāk iznīcināt ar atbilstošiem iznīcināšanas līdzekļiem.

14:15 ASV sākušas apmācīt ukraiņu pilotus uz iznīcinātājiem F-16. Turklāt Pentagons šobrīd strādā pie jautājuma par stabilu rezerves daļu piegādi tām lidmašīnām, kuras pēc šo apmācību pabeigšanas tiks pārvestas uz Ukrainu. Par to ziņo ASV Aizsardzības ministrija.

"Lai nodrošinātu, ka ukraiņi veiksmīgi lido ar F-16, ukraiņu piloti sāka apmācību ASV un Eiropā gan lidojumu operāciju, gan apkopes jomā," teikts paziņojumā.

Pentagons atzīmē, ka līdz ar šo F-16 piegādi Ukrainai atbalsts neapstāsies. Normālai gaisa kuģu darbībai tiem būs nepieciešamas rezerves daļas. Lai arī pašus lidaparātus Ukrainai nodod Eiropas valstis (Nīderlande, Dānija un Norvēģija), ASV ir gatavas pārņemt rezerves daļu piegādi.

13:13. Britu izdevums BBC vēsta, ka kopš pilna mēroga kara sākuma no Ukrainas, lai izvairītos no iesaukšanas armijā, ir aizbēguši gandrīz 20 000 vīriešu. Ukrainas Valsts robeždienesta rīcībā šādas statistikas nav, taču tā atzīmē, ka 2023.gadā ir mazāk mēģinājumu pārkāpt valsts robežu, vēsta pravda.com.ua.

11:55. Lai atjaunotu plakātu, uz kura redzama Krievijas prezidenta Vladimira Putina stilizēta miroņgalva, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejam saziedoti 5769 eiro, liecina informācija labdarības organizācijas "Ziedot.lv" tīmekļvietnē.

11:06. Ukrainas Bruņotie spēki veikuši virkni veiksmīgu operāciju Dņepras kreisajā krastā Hersonas virzienā un spējuši nostiprināties vairākos placdarmos, piektdien pavēstījuši Ukrainas jūras kājnieki.

"Pateicoties drosmei un profesionalitātei, Ukrainas jūras kājniekiem sadarbībā ar citām Aizsardzības spēku vienībām izdevās nostiprināties vairākos placdarmos," sacīts paziņojumā.

10:00. Naktī uz piektdienu Krievijas karaspēks Ukrainai uzbrucis ar desmit trieciendroniem "Shahed", un deviņus no tiem izdevies iznīcināt, platformā "Telegram" pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

"Naktī uz 17.novembri pretinieks uzbruka ar desmit trieciendroniem "Shahed" no [Krievijas Krasnodaras novada] Primorskoahtarskas virziena," teikts paziņojumā.

09:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 316 760 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1140 iebrucēji.

08:00. ASV Aizsardzības ministrija aicina Kongresu iespējami ātrāk apstiprināt prezidenta Džo Baidena pieprasījumu par papildu finansējumu, kurā iekļauta palīdzība Ukrainai un Izraēlai, preses brīfingā pavēstīja ministrijas preses sekretāre Sabrina Singha.

"Mēs aicinām Kongresu pieņemt mūsu pieprasījumu par papildu finansējumu, kas ļaus atbalstīt Ukrainu un Izraēlu, nodrošināt glābšanas humāno palīdzību visā pasaulē un veikt svarīgas investīcijas Indijas un Klusā okeāna reģionā," sacīja Pentagona pārstāve.

07:00. Krievijas spēki uzkrāj raķetes, lai ar tām dotu triecienus Ukrainas enerģētikas objektiem nākamajos ziemas mēnešos, ceturtdien reportieriem paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis iepriekš bija brīdinājis, ka Krievija varētu veikt vairāk gaisa triecienu Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai pirms ziemas, kā to jau bija darījusi pērn.

"Mans vērtējums ir tāds, ka viņi uzkrāj [raķetes], bet viņiem nav daudz vairāk raķešu salīdzinājumā ar to skaitu, kas viņiem bija iepriekš," sacīja Zelenskis, atgādinot par pērn veiktajiem uzbrukumiem Ukrainas kritiskajai infrastruktūrai.

00:10. Krievijas armija atkal atklājusi masīvu uguni uz Hersonas centru. Ir zināms, ka viens cilvēks gājis bojā un astoņi ievainoti, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais