Krievijas uzbrukums Lietuvai - cik tas ir reāli? Skaidro militārais eksperts Ždanovs

© Scanpix

Ukrainas militārais eksperts Oļegs Ždanovs skaidroja, ka krievi, izmantojot “Grad” raķetes, varētu veikt masīvu uzbrukumu Lietuvai, vēsta dialog.ua.

Lai uzbruktu Lietuvai, Krievijas armijai vienkārši jāpārvieto sava MLRS raķešu palaišas sistēma tuvāk robežai ar šo Eiropas valsti un jāveic triecieni no tās attālināti, savā YouTube kanālā skaidroja militārais eksperts, atbildot uz jautājumu, ar kādu munīciju krievi varētu uzbrukt.

Par iespējamību, ka Krievijas armija pret Lietuvas pilsoņiem izmantos “Grad” raķetes, Ukrainas Bruņoto spēku rezerves pulkvedis sacīja: "Jā, teorētiski to var izdarīt. Pat ne teorētiski, es jums pastāstīšu vairāk, mēs runājam par 29 km attālumu, tātad to var izdarīt arī praktiski.

Sistēmai BM-21 "Grad", ko izmanto Krievija, ir "Tornado-G" munīcija ar šaušanas attālumu 40 km. Ja "Grad" novieto 10 km aiz robežas, tie nebūs atklāti redzami, tas ir, tos varēs pat paslēpt un nomaskēt.”

Militārais eksperts arī atgādināja, ka raķešu munīciju “Grad” ir gandrīz neiespējami pārtvert ar pretgaisa aizsardzības palīdzību: "Jā, tiešām, ar raķetēm ir problēma, bet teorētiski tās var pārtvert “Dzelzs kupols”, bet tas, cik ātri šis kupols spēs to pārtvert, ir liels jautājums.”