Ukrainas kara 631. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:19]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 16. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:19. Zviedrija atvēlēs 6,5 miljonus eiro skolu un bērnudārzu atjaunošanai Ukrainā, ziņo pravda.com.ua.

21:20. Frontē šodien notikušas 62 militāras sadursmes, ienaidnieks mēģinājis virzīties uz priekšu 6 virzienos, ziņo pravda.com.ua.

20:25. Krievija iznīcinājusi kritiskās infrastruktūras objektu netālu no Hersonas: viens cilvēks gājis bojā, vairāki ciemati bez elektrības, vēsta pravda.com.ua.

18:52 Krievijas armijas zaudējumi Ukrainā ir ļoti nopietni. Jo īpaši tika likvidēti divi pulkvežleitnanti - Jevgeņijs Trikozs, Oļegs Seļezņevs un pulkvedis Andrejs Meļņikovs.

Tika nogalināti arī leitnanti Aleksandrs Burjakovs un Sergejs Davidenko, savā Telegram kanālā dalījās Ukrainas bruņoto spēku virsnieks Anatolijs Stefans (izsaukuma signāls “Štirlics”).

Pēc viņa teiktā, jaunākais leitnants Anatolijs Martjaņenko, kapteinis Aleksandrs Khozhainovs un virsnieks Deniss Položajs (pakāpe nav zināma) joprojām ir uz visiem laikiem “demobilizēti”. Ukrainas aizstāvis neprecizēja, kad un kādos apstākļos Krievija zaudēja virkni virsnieku.

17:59 Belozerkā Hersonas apgabalā ienaidnieka trieciena rezultātā gāja bojā cilvēki, ir ievainotie, tika iznīcināts arī kritiskās infrastruktūras objekts. Par to paziņoja Hersonas apgabala militārās administrācijas vadītājs Aleksandrs Prokudins.

"Krievijas armija sāka masveida uzbrukumu Belozerkai. Saskaņā ar provizorisko informāciju viens cilvēks gāja bojā un vēl divi tika ievainoti. Ienaidnieka ugunsgrēkā tika bojātas dzīvojamās ēkas un pārtikas veikals," sacīja amatpersona.

Pēc viņa teiktā, tika iznīcināts arī kritiskās infrastruktūras objekts. Tagad Belozerka un apkārtējie ciemati ir bez elektroapgādes.

17:02 Krievija vairs nespēj izmantot Melno jūru kā tramplīnu, lai destabilizētu citus pasaules reģionus. To savā runā Melnās jūras reģiona ekonomiskās sadarbības organizācijas Parlamentārās asamblejas samitā norādīja Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis.

Uzrunājot Melnās jūras reģiona valstu pārstāvjus, Ukrainas valsts vadītājs norādīja, ka šodien pasaule jau izprot Melnās jūras nozīmi. Viņaprāt, tieši šeit slēpjas viens no globālās drošības pamatiem.

15:55. Krievijas tiesa ceturtdien piespriedusi septiņu gadu cietumsodu māksliniecei Aleksandrai Skočiļenko, kura lielveikalā nomainīja cenu zīmes ar pretkara zīmītēm, protestējot pret iebrukumu Ukrainā.

Viņa notiesāta par "nepatiesas informācijas izplatīšanu par Krievijas bruņotajiem spēkiem" saskaņā ar likumu, kas tika pieņemts pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā.

15:03. Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv" ir sākuši ziedojumu vākšanas kampaņu, lai atjaunotu pie muzeja ēkas sienas novietoto, pret Krievijas vēstniecību vērsto plakātu ar Krievijas diktatora Vladimira Putina miroņgalvu, aģentūru LETA informēja muzeja pārstāve Ilze Sirmā.

Mākslinieka Kriša Salmaņa veidotais žurnāla "Ir" vāka noformējums, kuru 6,5x10 metru izmērā uzstādīja uz Medicīnas vēstures muzeja fasādes, sasniedza miljoniem sociālo tīklu lietotājus, aplēsis muzejs. Plakāts ir kļuvis par simbolu Latvijas atbalstam Ukrainas cīņai par brīvību.

14:00. Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja šodien atbalstīja ieceri ziedot lietotu transportlīdzekli biedrībai "Tavi draugi" Ukrainas civiliedzīvotāju pārvadāšanai un humānās palīdzības piegādei.

Ziedot plānots Rīgas Volejbola skolas īpašumā esošo transportlīdzekli "Renault Master".

12:54. Krievi okupētajā Krimā koncentrējuši vairāk nekā 800 raķešu, lai šoziem īstenotu enerģētisko teroru, ceturtdien pavēstīja Ukrainas dienvidu aizsardzības spēku preses centra vadītāja Natālija Humeņuka.

"Mēs runājām par to, ka balstāmies Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) datos. Zinām, ka Krimas pussalā ienaidniekam izvērsts pamatīgs militāro resursu centrs, cita starpā tur tieši sakoncentrētas raķetes "Kaļibr", arī raķetes "Oņiks" tiek palaistas no Krimas pussalas," sacīja amatpersona. "Ienaidnieks viennozīmīgi uzkrāj potenciālu, tas ir acīmredzami."

Gaisa bāzējuma raķetes koncentrētas vietās, kur tās var iekraut lidmašīnās.

12:45. Raķešu uzbrukumā Selidovas pilsētai Doņeckas apgabalā naktī no 14. uz 15. novembri bojā gājuši vismaz trīs cilvēki, informē pravda.com.ua.

11:31. Lielbritānijas ārlietu ministrs Deivids Kemerons sarunā ar Zelenski solīja turpināt militāro atbalstu Ukrainai. "Mēs turpināsim sniegt jums morālo atbalstu, diplomātisko atbalstu, ekonomisko atbalstu, bet galvenokārt militāro atbalstu, kas jums ir nepieciešams ne tikai šogad un nākamgad, bet arī tik ilgi, cik tas būs nepieciešams," sacīja Kemerons.

10:36. Ceturtdien Kijivā iepriekš neizziņotā vizītē ieradies jaunais Lielbritānijas ārlietu ministrs, ekspremjers Deivids Kemerons, un tiecies ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. "Deivids Kemerons pirmo darba vizīti jaunajā amatā veicis Ukrainā," pavēstīja Zelenskis, sociālajos medijos publicējot tikšanās video.

"Ieroči frontes līnijai, pretgaisa aizsardzības stiprināšana, mūsu iedzīvotāju un kritiskās infrastruktūras aizsardzība. Esmu pateicīgs Apvienotajai Karalistei par tās atbalstu," sacīja Zelenskis.

09:59. Ukraina karā nevar atļauties pata situāciju, paziņojis prezidents Volodimirs Zelenskis. "Iesaldēts konflikts ir kā snaudošs vulkāns, kas pavisam noteikti pamodīsies. Laika jautājums. Tāpēc mēs nevaram pieļaut it nekādas pata situācijas," tiekoties ar Āfrikas žurnālistiem, sacīja prezidents.

"Ja mēs gribam pabeigt karu, mums tas ir jāpabeidz. Šīs beigas var būt dažādas - kādam tās var patikt, kādam ne. Bet tās ir nepieciešamas," uzsvēra Zelenskis.

09:37. 15.novembrī Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs darba vizītē Briselē tikās ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju Robertu Metsolu, Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu, kā arī Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieku Valdi Dombrovski. Apspriežot Krievijas agresiju pret Ukrainu, Valsts prezidents apliecināja nelokāmu Latvijas atbalstu Ukrainai, aicinot ES sniegt visu nepieciešamo atbalstu. "Krievijas agresija pret Ukrainu joprojām ir visnozīmīgākais drošības apdraudējums. Eiropas Savienībai un tās dalībvalstīm jādara viss iespējamais, lai atbalstītu Ukrainu tik ilgi, cik nepieciešams. Jāizpilda visas līdz šim paustās apņemšanās par militārā un finansiālā atbalsta sniegšanu īstermiņā un ilgtermiņā. Jāceļ aizsardzības industrijas kapacitāte, kā arī jāpieņem vajadzīgie lēmumi, lai Ukraina tiktu finansēta bez pārrāvuma," uzsvēra E. Rinkēvičs.

08:19. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 315 620 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 1130 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5388 tankus, 10 121 bruņutransportieri, 7683 lielgabalus, 892 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 585 zenītartilērijas iekārtas, 323 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5689 bezpilota lidaparātus, 1563 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 060 automobiļus un autocisternas, kā arī 1084 specializētās tehnikas vienības.

07:10. 15. novembrī Volodimirs Zelenskis paziņoja, ka Ukrainas Drošības dienesta vadītājs tikšanās laikā ir informējis par cilvēkiem, kuri apzināti kurina naidu valstī, vēsta pravda.com.ua.

00:10. Čehijas valdība trešdien atbalstīja ārlietu ministra Jana Lipavska priekšlikumu par visu Krievijas valsts aktīvu iesaldēšanu.

"Pēc mana priekšlikuma valdība šodien apstiprināja Krievijas valsts aktīvu iesaldēšanu Čehijā. Ar to komercdarbība, ar kuru Krievija finansē ukraiņu slepkavības, beidzas," sociālajā platformā "X" pavēstīja ministrs.

Svarīgākais