Sliktākajā kodoluzbrukuma scenārijā ietu bojā 90% amerikāņu, teikts pētījumā

© Reuters/Scanpix/LETA

Jauna kodoluzbrukuma scenārija modelēšana liecina, ka uzbrukums ASV raķešu tvertnēm nogalinātu miljoniem cilvēku radiācijas saindēšanās dēļ un izplatītu radioaktīvos nokrišņus visā valstī.

Kā raksta Newsweek, pētījumā konstatēts, ka raķešu stratēģiskās palaišanas bāzu trieciena gadījumā liela daļa Vidējo Rietumu tiktu pakļauta nāvējošai starojuma devai, un sliktākajā gadījumā liela daļa ASV un Kanādas kļūtu neapdzīvojama.

Prinstonas universitātes pētnieki lēš, ka pirmajās četrās dienās pēc trieciena mirs no 340 000 līdz 4,6 miljoniem cilvēku, lai gan vidējais bojāgājušo skaits būs 1,4 miljoni. Viņi saka, ka 300 miljonus cilvēku varētu ietekmēt nāvējoša radioaktīvo nokrišņu deva.

Pētījums tika veikts pēc tam, kad ASV gaisa spēki pagājušajā gadā paziņoja, ka aizstās savas starpkontinentālās ballistiskās raķetes Minuteman III, kas tika izmantotas kopš 1970. gadiem, ar modernāko Sentinel raķeti.

1,5 triljonu dolāru plāns paredz nomainīt visas 400 vecās raķetes. Lai gan Sentinel diapazons un kravnesība nav oficiāli atklāta, tiek uzskatīts, ka to sprādzienbīstamība ir līdzvērtīga 800 kilotonnām trotila. Paredzams, ka tās 30 minūšu laikā spēs sasniegt jebkuru mērķi visā pasaulē.

Lai sasniegtu kodolraķetes, kas ir aprakti pazemē un norobežotas ar sprādziendrošām durvīm, vienai vai divām vienu kilotonu kaujas lādiņiem būtu jānolaižas tuvu tām, sacīja pētnieki.

Izmantojot vēsturiskos laikapstākļu datus, zinātnieki atklāja, ka Rietumkrasta štati būtu vismazāk pakļauti valdošajiem austrumu vējiem.

Tomēr atkarībā no precīza vēja virziena stiprākie radioaktīvie nokrišņi varētu būt jebkur ASV un Kanādā uz austrumiem no Aidaho.

Sliktākā scenārija gadījumā gandrīz visa Montāna un Ziemeļdakota, kā arī daļa Nebraskas, Kolorādo, Vaiomingas, Dienviddakotas un Kanzasas saņemtu vairāk nekā 10 reizes lielāku nāvējošo devu, kas izraisītu nāvi tikai dažu dienu laikā.