Igaunijā pieaugusi darba samaksas atšķirība starp dzimumiem

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Igaunijā sieviešu bruto darba samaksa stundā pērn bija par 17,7% mazāka nekā vīriešiem, un darba samaksas atšķirība starp dzimumiem gada salīdzinājumā pieaugusi par 2,9 procenta punktiem, liecina Igaunijas Statistikas departamenta sākotnējie dati.

Viskrasākās sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirības Igaunijā pērn bija finanšu un apdrošināšanas sektorā, kur sievietes saņēma par 32,9% mazāk nekā vīrieši. Vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā atalgojuma atšķirība sasniedza 31,6%, citu pakalpojumu sniegšanā atšķirība bija 27,8% un apstrādes rūpniecībā - 25,8%.

Tāpat kā 2021.gadā, arī pērn pārvadājumu un loģistikas joma bija vienīgā, kur sievietes nopelnīja vairāk nekā vīrieši, sieviešu bruto darba samaksai stundā par 9,3% pārsniedzot vīriešu atalgojumu.

Salīdzinājumā ar 2021.gadu darba samaksas atšķirības starp dzimumiem visvairāk samazinājās būvniecībā, bet visstraujāk pieauga citu pakalpojumu sektorā.

Statistiķi atgādināja, ka darba samaksas atšķirības starp dzimumiem Igaunijā 2013.-2021.gadā samazinājās par 9,9 procenta punktiem, bet 2002.gadā pieauga par 2,8 procenta punktiem.

Atalgojuma atšķirību starp dzimumiem aprēķina kā starpību starp vīriešu un sieviešu darba ņēmēju vidējo bruto stundas izpeļņu, kas dalīta ar vīriešu darba ņēmēju vidējo bruto stundas izpeļņu, un izsaka procentos. Vidējā bruto izpeļņa, ko izmanto dzimumu darba samaksas atšķirību aprēķinā, neietver neregulāras prēmijas vai piemaksas.