Ukrainas kara 630. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:15]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 15. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:15. Karš Ukrainā beigsies tad, kad tiks salauzta Krievijas politiskā griba karot, bet, kamēr tas nebūs noticis, karš turpināsies, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš.

Savukārt bijušais Nacionālo bruņoto spēku virsnieks Juris Dalbiņš, runājot par iespējamām Krievijas un Ukrainas miera sarunām, sacīja, ka ne Krievija, ne Ukraina pie sarunu galda nesēdīsies.

Viņa ieskatā, ja vadība, prezidents sēstos pie sarunu galda, ukraiņi viņus "iekristītu" nodevēju kārtā. Ukraiņiem tas nav pieņemams, jo tādā gadījumā tas būtu Ukrainas zaudējums un Krievijas uzvara.

21:15. Eiropas Komisija (EK) jaunā sankciju kārtā ierosinājusi aizliegt Krievijas dimantu un sašķidrināto naftas gāzu importu, liecina dokuments, ar kuru trešdien iepazinās aģentūra AFP.

Sankciju paketē, kas Eiropas Savienības (ES) valstīm jāapstiprina vienprātīgi, iekļauti arī pasākumi, kuru mērķis ir neļaut Maskavai apiet naftas cenu ierobežojumus.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī ES ir piemērojusi Krievijai jau 11 sankciju kārtas.

Sankcijas ir iedragājušas Krievijas ekonomiku, taču Kremlim joprojām izdodas ievērojami palielināt savus militāros izdevumus.

19:10. Eiropas Savienībai (ES) jāsūta skaidrs signāls par atbalstu Eiropas valstīm, kuras apņēmušās īstenot demokrātiskās reformas, uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Kā aģentūru LETA informēja prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, trešdien Rinkēvičs darba vizītē Briselē, Beļģijā, tikās ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju Robertu Metsolu, Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Urzulu fon der Leienu, kā arī Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieku Valdi Dombrovski (JV).

Tikšanos laikā tika apspriests atbalsts Ukrainai, ES paplašināšanās politika, situācija Tuvajos Austrumos, ES aizsardzības industrijas kapacitātes stiprināšana, kā arī migrācijas izaicinājumi, īpašu uzmanību pievēršot situācijai uz Latvijas austrumu robežas.

Valsts prezidents pauda atbalstu ES paplašināšanās politikai, sevišķi attiecībā uz iestāšanās sarunu sākšanu ar Ukrainu un Moldovu. Rinkēvičs arīdzan uzsvēra, ka valstīm, kuras pretendē uz dalību, jāpieņem ES vērtības un principi ne tikai vārdos, bet arī skaidri demonstrējot reformu rezultātus. Valsts prezidents norādīja, ka pilnībā atbalsta iestāšanās sarunu sākšanu ar Ukrainu un Moldovu. Tāpat viņš atzinīgi vērtē Rietumbalkānu valstu centienus ieviest nepieciešamās reformas.

17:59 Krievijas karaspēka raķešu triecienos Ukrainas dienvidu un austrumu pilsētās trešdien nogalināti vismaz pieci un ievainoti 17 mierīgie iedzīvotāji, pavēstīja vietējās amatpersonas.

Vismaz trīs cilvēki nogalināti krievu raķešu triecienā Zaporižjas apgabalā, pavēstīja apgabala administrācijas vadītājs Jurijs Malaško. Divi no upuriem bija glābšanas dienestu darbinieki.

14 cilvēki ievainoti krievu ugunī glābšanas operācijas laikā.

Selidovē, Ukrainas austrumos, krievu raķete nogalinājusi divus cilvēkus, arī 85 gadus vecu sievieti. Trīs cilvēki ievainoti.

Raķete trāpījusi daudzstāvu dzīvojamam namam, pavēstīja policija.

Kopumā četras krievu raķetes S-400 rītausmā trāpījušas Selidovē, nodarot postījumus 26 ēkām. Glābšanas darbi turpinās.

17:31 Krievijas “izmeklēšanas nodaļas” darbinieki, meklējot informatorus, veic reidus izglītības iestādēs uz laiku okupētajās Hersonas apgabala teritorijās.

Par to ziņoja Nacionālās pretošanās centrs. Tiek atzīmēts, ka krievi meklē pusaudžus, kuri, viņuprāt, ir iesaistīti palīdzībā Ukrainas aizsardzības spēkiem dzimtās zemes atbrīvošanā.

Kā informēja CNS, "čekistu" mantinieki apmeklē koledžas un skolas un veic "profilaktiskas sarunas". "Sarunu laikā jauniešiem tiek piedāvāts iet garām studentiem, kuri pēc viņu domām ir "nelojāli", kā arī tiek apdraudēti pret sevi, tas ir, tiek pielietots psiholoģisks spiediens. Jo īpaši pusaudžiem tiek stāstīts par viņiem izvirzītajām krimināllietām un brīdināts par " sekas," teikts ziņojumā.

16:54 Krievijā Tambovas apgabalā 11.novembrī notikušais sprādziens pulvera rūpnīcā tiek izmeklēts kā terorakts, vēsta laikraksts "Kommersant".

Kotovskas rūpnīcā sprādziena un tam sekojušā ugunsgrēka rezultātā izpostīta ēka, kuras kopējā platība bija vairāk nekā 300 kvadrātmetru.

Reģiona Ārkārtas situāciju ministrija apgalvo, ka uzņēmuma darbinieki neesot cietuši.

Izpostītajā ēkā izmeklētāji atraduši lidrobota atlūzas. Domājams, ka ar to veikts trieciens rūpnīcai, vēsta "Kommersant".

Trieciens, spriežot pēc postījumiem, veikts ēkas jumtam, izteikušies laikraksta avoti.

No Tambovas apgabala robežas līdz Ukrainai, ko Krievija vaino lidrobotu palaišanā, ir 700 kilometru.

Tambovas pulvera rūpnīca Krievijā ir viens no lielākajiem strēlnieku ieroču un artilērijas šāviņu pulvera ražotājiem.

Kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā ražošanas apjoms tur pieaudzis par 34%, vēsta "Kommersant".

15:51 Krievijas karspēks frontē Ukrainā cenšas atgūt iniciatīvu, Ukrainas austrumos vienlaikus veicot vairākas uzbrukuma operācijas, uzskata ASV Karas studiju institūta (ISW) analītiķi.

Tiesa gan, nav skaidrs, vai krievi spēs pilnībā atgūt iniciatīvu, jo Ukrainas karaspēks turpina izvērst spiedienu frontes kritiskajos sektoros, norāda domnīcas analītiķi.

Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs pirmdien sarunā ar ASV apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētāju Čārlzu Braunu atzina, ka situācija vissaspringtākā ir Avdijivkas, Kupjanskas un Marjinkas virzienos, tomēr Ukrainas karavīri turpina uzbrukuma operācijas virzienos, kas konkrēti netika minēti, atgādina ISW.

Ukrainas armijas Sauszemes karaspēka komandieris Oleksandrs Sirskis savukārt norādījis, ka Krievijas karaspēks vienlaikus izvērsis uzbrukuma darbības vairākos virzienos un cenšas cita starpā pārņemt iniciatīvu uz ziemeļiem un dienvidiem no Bahmutas.

Arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacījis, ka ukraiņu karavīri ziņojuši - krievi pastiprinājuši uzbrukumus Kupjanskas, Avdijivkas un Doneckas virzienos.

Ukrainas amatpersonu teiktais par krievu operāciju tempu saskan ar ISW vērtējumu par krievu uzbrukuma operācijām, īpaši Kupjanskas, Avdijivkas un Marjinkas virzienos.

Krievijas karaspēkam, domājams, būs grūti pilnībā atgūt iniciatīvu frontē, bet Ukrainas karaspēks turpina pats savas uzbrukuma operācijas un frontē gūst panākumus taktiskajā līmenī, īpaši Zaporižjas apgabalā un Dņepras austrumu (kreisajā) krastā Hersonas apgabalā.

Krievijas militārajai pavēlniecībai, šķiet, būs jāpieņem lēmums - atstāt karavīrus atsevišķos frontes sektoros, lai aizsargātos pret ukraiņu uzbrukumiem, vai pārdislocēt tos uz citām vietām uzbrukuma operāciju atbalstam, kas, visticamāk, bez pastiprinājuma tiks izbeigtas.

Šī izvēle, domājams, traucēs Krievijai atgūt iniciatīvu tuvāko nedēļu laikā, norāda ISW analītiķi.

15:26 Krievijas iebrucēji pieprasa Ukrainas ciema iedzīvotājiem pārreģistrēt īpašumtiesības saskaņā ar Krievijas Federācijas likumdošanu. Pretējā gadījumā okupanti draud atņemt zemi.

Kā minēts, lai īstenotu savu noziedzīgo plānu atņemt ciema iedzīvotājiem zemi , krievi izveidoja viltus kadastra pakalpojumu uzņēmumu, kuru pārvalda Krievija. Turklāt katrā reģionā tika izveidotas darba grupas, kurās piedalījās līdzstrādnieki no Krievijas prezidenta Vladimira Putina valdošās partijas Vienotā Krievija.

14:38 Īslaicīgi okupētā Novaja Kahovka Hersonas apgabalā tagad atrodas frontes līnijā un pastāvīgi tiek apšaudīta. Pilsētas ukraiņu mērs Vladimirs Kovaļenko Radio Liberty projektam “Azovas reģiona ziņas” pastāstīja, kas notiek šīs kopienas teritorijā.

Pašā pilsētā notiek nepārtraukta apšaude, tāpēc lielākā daļa iedzīvotāju cenšas neatrasties uz ielas, iziet ārā tikai lielas vajadzības gadījumā.

Turklāt, pēc Kovaļenko teiktā, pilsētā praktiski nav palicis neviens Krievijas virsnieks.

14:11 No rīta Krievijas okupācijas spēki veica trīs raķešu uzbrukumus Zaporižjes apgabalam. Ir zināms viens bojāgājušais un septiņi ievainotie, sacīja Zaporižjes apgabala militārās administrācijas vadītājs Jurijs Malaško.

Pēc viņa teiktā, no pulksten 09:50 līdz 10:18 tika veikti raķešu triecieni civilajai infrastruktūrai vienā no Zaporižjes apgabala apdzīvotajām vietām. Raķešu veids pašlaik tiek precizēts.

12:45. Portāls pravda.com.ua, balstoties uz Ukrainas Drošības dienesta sniegto informāciju, ziņo, ka Ukrainā aizmuguriski uz 10 gadiem cietumā notiestāts tā dēvētās Ukrainas denacifikācijas ideologs Armēns Gasparjans.

11:49. Vācijas sabiedriskā raidorganizācija NDR otrdien paziņoja, ka apsver iespēju vērsties tiesā pret žurnālistu Hūbertu Zaipelu, kurš apsūdzēts par naudas saņemšanu no kāda Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam pietuvināta oligarha.

10:37. Krievijas iebrukuma Ukrainā pāriešana ierakumu karā tiks pasniegta un Krievijas sabiedrībā uztverta gandrīz kā uzvara, kas noteikti iedrošinās nākamajām avantūrām, publikācijā norāda bijušais aizsardzības ministrs Artis Pabriks (LA) un premjers, bijušais ministrs Einars Repše.

09:48. Ukrainā joprojām notiek aktīva karadarbība, un valsts aizstāvjiem palīdzība nepieciešama tikpat ļoti kā pirms gada. "Sadales tīkls" un "Latvenergo" darbinieki tika aicināti vienoties kopīgā ziedojumā Ukrainas atbalstam ar galveno mērķi - nakts redzamības drona iegāde. Ziedojumiem pārsniedzot bezpilota lidaparāta izmaksas, papildus iegādātas arī karavīriem nepieciešamās ikdienas preces - ūdensizturīgi zābaki, siltais apģērbs, gulēšanas paklājiņi. Darbinieku sarūpētos ziedojumus Ukrainas aizstāvjiem - Azovas trešajai uzbrukuma brigādei - devās nogādāt aktīvs Ukrainas atbalstītājs jau no 2014. gada, zemessargs un "Sadales tīkla" autovadītājs Ivars Kārkliņš.

09:06. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 314 290 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 820 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5377 tankus, 10 104 bruņutransportierus, 7647 lielgabalus, 884 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 582 zenītartilērijas iekārtas, 323 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5675 bezpilota lidaparātus, 1562 spārnotās raķetes, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 10 020 automobiļus un autocisternas, kā arī 1083 specializētās tehnikas vienības.

08:00. ASV sankcijas pret Krieviju devušas ievērojamu ietekmi kaujas laukā, aģentūrai LETA uzsvēra ASV Tirdzniecības sekretāra vietnieks globālo tirgu jautājumos, ģenerāldirektors ārzemju tirdzniecības dienesta globālo tirgu nodaļā Aruns Venkatamarans.

Viņš atzīmēja, ka izdevies vājināt Krievijas militārās spējas. Tāpat ir novērsts pusvadītāju eksports, kas būtu ļāvis Krievijai gūt panākumus kaujas laukā. Pēc Venkatamarana paustā, veikti arī tādi pasākumi, kas vājinājuši Krievijas ekonomiku.

07:10. ASV Nacionālās drošības padomes koordinators stratēģiskās komunikācijas jautājumos Džons Kirbijs otrdien, 14.novembrī, sacīja, ka Ķīnai varētu būt liela nozīme, palīdzot Savienotajām Valstīm atbalstīt Ukrainu un virzīt prezidenta Volodimira Zelenska vīziju par taisnīgu mieru Ukrainā, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Pie Avdijivkas Ukrainas aizsardzības spēki notriekusī Krievijas lidmašīnu Su-25, ziņo pravda.com.ua. Šī ir jau astotā iznīcinātā ienaidnieka lidmašīna Avdijivkas pusē kopš 2023. gada 10. oktobra.

Svarīgākais