Kariņš uzķēries uz Krievijas krāpnieku āķa, sniedzis interviju viltvāržiem

© Dmitrijs Suļžics/MN

Krievijas viltvāržu duetam, kas pazīstams kā "Vovans" un "Leksuss", septembrī izdevies sarīkot videosarunu ar toreizējo Latvijas valdības vadītāju Krišjāni Kariņu ("Jaunā Vienotība"). Viņi uzdevušies par augsta līmeņa Āfrikas politiķi, kurš gribējis apspriest situāciju saistībā ar karu Ukrainā un graudu piegādēm, raksta lsm.lv.

Krievu propogandas medijos pēdējās dienās izplatīts video, kurā Krišjānis Kariņš sniedz interviju it kā Āfrikas politiķiem. Intervijas ieraksts tagad tiek izmantots Putina propogandas mērķiem. Līdz ar to, ka pa virsu orģinālajam tekstam ir ieskaņots surdotulkojums, nav zināms, ko politiķis patiesībā saka. Savukārt Krievijas paustais visai droši uzskatāms par manipulāciju.

Uz līdzīgas shēmas uzķērušies vairāki ES un Lielbritānijas politiķi. Youtube skatāms orģinālais ieraksts.

Ārlietu ministrijas preses sekretāre Diāna Eglīte aģentūrai LETA skaidroja, ka vairākas Eiropas Savienības dalībvalstis, kuru starpā ir arī Latvija, septembrī kļuva par viltus videozvanu upuriem, kad "Vovans" ar "Leksuss" ar mākslīgā intelekta palīdzību uzdevās par Āfrikas Savienības Komisijas priekšsēdētāju Mūsa Fakī.

12.septembra sarunā klātesoši bija Ministru prezidenta padomnieks, kā arī Ārlietu ministrijas pārstāvji. Latvijas iestādes pirms sarunas konsultējās ar partneriem Eiropas Savienībā, saņemot apstiprinājumu, ka arī citu valstu līderiem bijušas šādas sarunas.

"Pēc minētā gadījuma ir izdarīti secinājumi par iekšējo procedūru uzlabošanu, lai šādas situācijas neatkārtotos," uzsvēra Eglīte, piebilstot, ka drošības un pārbaužu procedūras tiek pielietotas uz strādā.

Portāls nra.lv jau rakstīja Baltijas valstu amatpersonas un Lielbritānijas parlaments "uzķērušies" uz viltus Volkovu.

Svarīgākais