"Lai pierod pie kara smakas"; Francijā ukraiņu karavīru apmācībā tiek izmantoti dzīvnieku līķi

© Scanpix

Mācību poligonos Francijā ukraiņu karavīri trenējas vidē, kur izmētāti dzīvnieku līķi. Tādējādi franču instruktori cenšas radīt ukraiņiem tādus treniņu apstākļus, kas būtu maksimāli pietuvināti reālai kaujai, Atsaucoties uz "Politico", raksta unian.net.

Francijas militāristi žurnālistiem atzina, ka no ukraiņiem saņēmuši daudz kritikas par iepriekšējos mēnešos notikušo mācību programmu kvalitāti. Ukraiņiem nepatika, ka franči viņiem mācīja cīnīties tā, it kā viņiem būtu totāls pārsvars pār ienaidnieku gaisā. Ukraiņi arī sūdzējās, ka franči nav ņēmuši vērā bezpilota lidaparātu faktoru, kas šajā karā kļuvis ārkārtīgi svarīgs.

Franči ņēma vērā kritiku un pielāgoja savas apmācības programmas, lai lielāku uzsvaru liktu uz gaisa draudiem. "Dronu apkalpes lido augstāk, lai pierastu pie novērošanas no gaisa," sacīja kapteinis Ksavjers, viens no instruktoriem. Franču instruktori izmanto arī artilēriju un granātas, lai simulētu gaisa triecienus un novērtētu, kā ukraiņi reaģē uz ievainotiem un kritušiem karavīriem.

Turklāt franči tagad mācībās ievieš reālismu -, tranšejās tiek izlikti dzīvnieku līķi - lai ukraiņi pierod pie nāves smakas. Tāpat franču instruktori treniņu ietvaros organizē negaidītus nakts uzbrukumus .

"Kad viņi ieradīsies frontē, noteikti būs šoks, un mans uzdevums ir samazināt šo triecienu," saka kapteinis Ksavjers.

Tajā pašā laikā franči atzīst, ka ukraiņu apmācība nāk par labu arī pašai Francijas armijai, jo šajās mācībās piedalās arī tās vienības. Turklāt franču instruktori saņem vērtīgas atsauksmes no ukraiņiem ar kaujas pieredzi - ko viņi var izmantot, lai sagatavotu Franciju augstas intensitātes karam.

Kā norādīja pulkvežleitnants Ervans, ilgu laiku Francijas armijas mācībās galvenā uzmanība tika pievērsta pretnemiernieku taktikai, piemēram, Mali vai Afganistānā. Taču karš Ukrainā to mainīja.

"Visi atgriežas ierakumos. Mēs apzināmies, ka rītdienas karš ir saistīts arī ar to, un tās ir prasmes, kas mums atkal jāapgūst," viņš saka, piebilstot, ka ukraiņu poligonos izraktās tranšejas tagad būs nepieciešamas mācībām arī Francijas vienībām.