Ukrainas kara 629. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:35]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 14. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:35. Ukrainā no krievu okupētajām teritorijām mājās atgriezti 4 ukraiņu bērni kopā ar viņu ģimenēm, vēsta pravda.com.ua.

21:20. Slovākijas valdība paziņoja, ka nedos Ukrainai ieročus.

20:00. Ukrainas aizstāvji informē, ka dienas laikā aizsardzības spēku aviācija veikusi 10 triecienus zonām, kur bija koncentrēts ienaidnieka personāls, ieroči un militārā tehnika, raksta pravda.com.ua.

19:00. Ukrainas bruņoto spēku sauszemes spēku komandieris ģenerālpulkvedis Aleksandrs Sirskis: ienaidnieks ir palielinājis kamikadze bezpilota lidaparātu izmantošanu.

17:55. Krievijas agresija Ukrainā ir likusi pārvērtēt ne vien drošības jautājumus, bet arī militārās medicīnas attīstību visā Eiropā, šodien, tiekoties ar Ukrainas karavīriem un Ukrainas ārstniecības iestāžu speciālistiem, atzina Latvijas veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM), ministrs šodien apmeklēja Nacionālo rehabilitācijas centru (NRC) "Vaivari", kur klātienē iepazinās ar centra darbu, kā arī guva ieskatu "Vaivaru" un Ukrainas ārstniecības iestāžu kopīgi īstenotajā rehabilitācijas projektā, kas orientēts uz pacientiem ar pēckara traumām.

Abu Meri norādīja, ka Latvija ir Ukrainas atbalsts un partneris no pirmās karadarbības dienas, kā arī veic nozīmīgu darbu ievainoto rehabilitēšanā.

17:10. Lietuvas Iekšlietu ministrija norāda, ka Krievijas iesniegtais rezolūcijas projekts par grozījumiem Interpola statūtos, kurā ierosināts, ka Interpola dalībvalstis var izbeigt savu dalību tikai pašas, ir pretrunā ar Ukrainas ierosināto un pagājušajā gadā Interpola Ģenerālajā asamblejā pieņemto rezolūciju.

Ukraina tolaik izvirzīja priekšlikumu izslēgt Interpola dalībvalstis, kas pārkāpj organizācijas noteikumus un principus. Pagājušā gada rezolūcijā Interpola darba grupai tika uzdots izvērtēt dalībvalstu izslēgšanas vai dalības apturēšanas juridiskos aspektus.

16:00. Uz Ukrainu tiks nogādāts organizācijas "Ganta fonds" iekārtots stomatoloģijas furgons, kas izmaksājis vismaz 50 000 eiro un ar kura palīdzību Ukrainas karavīriem varēs nodrošināt dažādas stomatoloģijas procedūras, aģentūrai LETA pavēstīja "Ganta fonds" loceklis Artūrs Kristlībs.

Ukrainai paredzētais stomatoloģijas furgons izmaksāja vismaz 50 000 eiro, un tas ir aprīkots ar visu nepieciešamo, lai palīdzētu Ukrainas karavīriem ar stomatoloģiskām procedūrām. Karavīriem būs pieejamas gan visvienkāršākās manipulācijas, gan sarežģītas sejas rekonstrukcijas operācijas smagos gadījumos.

15:00. Vācija nodevusi Ukrainai tankus, dronus, speciālos transportlīdzekļus, novērošanas radarus un citu militāro aprīkojumu, liecina Vācijas valdības publiskotā informācija.

Vācijas valdības tīmekļa vietnē publiskots atjaunināts saraksts ar militāro palīdzību, ko Vācijas sniegusi Ukrainai. Tas liecina, ka Ukraina saņēmusi vēl desmit kaujas tankus "Leopard 1 A5", 14 kāpurķēžu visurgājējus "Bandvagn 206", vienu atmīnēšanas tanku "Wisent 1" un piecas visurgājējas ātrās palīdzības mašīnas "Warthog".

14:00. Krievija vēl ilgi nebūs gatava sākt sarunas ar Ukrainu un Rietumiem, komentārā Ukrainas tīmekļa medijam NV sacīja Ukrainas Galvenās izlūkošanas pārvaldes priekšnieks Kirillo Budanovs.

Karš turpināsies ilgi, jo krievi neparakstīs nekādas vienošanās ar Ukrainu un turpinās haotiskas apšaudes, tomēr bez intensīvām kauju darbībām, prognozēja amatpersona.

12:49. Eiropas Savienība (ES), domājams, nespēs piegādāt Ukrainai miljonu artilērijas šāviņu, par ko iepriekš bija panākta vienošanās, otrdien Briselē atzina Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss. ES valstis bija vienojušās piegādāt Ukrainai šāviņus līdz 2024.gada martam. "Viena miljona mērķis netiks sasniegts. Mums tas ir jāpieņem," ierodoties ES aizsardzības ministru sanāksmē, sacīja Pistoriuss.

12:28. Bijušais milicis Sergejs Hadžikurbanovs, kurš bija notiesāts uz 20 gadiem cietumā par žurnālistes Annas Poļitkovskas slepkavības organizēšanu, atbrīvots no kolonijas un devies uz fronti Ukrainā, vēsta telegrammas kanāls "Baza". Advokāts Aleksejs Mihalčiks apstiprināja, ka Hadžikurbanovs ir apžēlots.

12:08. 14.novembrī Ministru kabinets pieņēma lēmumu piešķirt 50 000 eiro no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" iemaksai humānās palīdzības programmā "Graudi no Ukrainas". Ukraina šo programmu izveidoja 2022.gadā un tās ietvaros līdz šim ir piegādātas 170 000 tonnas graudu uz četrām valstīm (Somāliju, Etiopiju, Keniju un Jemenu).

11:21. ASV ziedojusi 22 pārvietojamās katlumājas Ukrainas ciemiem, lai palīdzētu tiem pārdzīvot ziemu, ziņo pravda.com.ua.

10:09. Kremļa mediju publicētās un drīz pēc tam anulētās ziņas par Krievijas armijas "pārgrupēšanos" Hersonas apgabalā var liecināt par reālām diskusijām Krievijas armijas pavēlniecībā, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi. Domnīcas eksperti cenšas saprast, kas noticis Krievijas propagandas mediju "RIA Novosti" un TASS ziņu lentēs, kas pirmdien publicēja un atsauca ziņas par "pārgrupēšanos".

Krievijas oficiālie mediji pirmdien publicēja ziņojumus par Krievijas karaspēka "pārgrupēšanos" Dņepras austrumu (kreisajā) krastā uz konkrēti neminētām "izdevīgākām pozīcijām". Drīz pēc tam šīs ziņas tika anulētas, atgādina eksperti.

09:39. 13.novembrī Briselē norisinājās Eiropas Savienības Ārlietu padome, kurā ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš ar Eiropas Savienības dalībvalstu kolēģiem sprieda par šī brīža akūtajiem notikumiem pasaulē. Ārlietu padomē ministrs uzsvēra nepieciešamību turpināt visu iespējamo atbalstu Ukrainai, īpaši aicinot nekavēties ar lēmumiem, kuri nepieciešami, lai nodrošinātu ilgtermiņa militāro atbalstu Ukrainai.

08:43. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 313 470 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 920 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5362 tankus, 10 086 bruņutransportierus, 7589 lielgabalus, 882 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 580 zenītartilērijas iekārtas, 322 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5649 bezpilota lidaparātus, 1561 spārnoto raķeti, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9973 automobiļus un autocisternas, kā arī 1081 specializētās tehnikas vienību.

08:09. Satelītattēli liecina, ka Krievijā aktīvi noris rūpnīcas būvniecība, kas masveidā ražos irāņu dronus, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz ASV Zinātnes un starptautiskās drošības institūta ziņojumu. Kaut arī rūpnīcas būvniecība virzās uz priekšu, ASV un to sabiedrotie nav noteikuši sankcijas rūpnīcas īpašniekam uzņēmumam "Alabuga" un ar to saistītajiem uzņēmumiem.

Atbilstoši noplūdušajiem dokumentiem, ēka tiks izmantota irāņu dronu "Shahed-136" masveida ražošanai.

08:07. Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes aizsardzības ministru sanāksmē Briselē, Beļģijā, tiks apspriesta situācija Ukrainā, ES militāro spēju attīstība un turpmākais dalībvalstu atbalsts Ukrainai cīņā pret Krievijas iebrukumu.

07:07. Kāda sieviete Krievijā pirmdienas vakarā mēģināja nodedzināt kara komisariātu, ziņoja Krievijas mediji. Incidents notika Maskavas apgabala Podoļskas pilsētā.

02:34. ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pirmdien apsolīja Ukrainai, ka ASV turpinās tai sniegt atbalstu, tostarp palīdzēs pārciest ziemu, kad ir gaidāmi jauni Krievijas uzbrukumi Ukrainas infrastruktūrai.

Baidens tikās ar Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska palīgu Andriju Jermaku, uz neilgu laiku piestājot Vašingtonā starp savu Tuvo Austrumu krīzes braucienu un Āzijas-Klusā okeāna samitu Sanfrancisko.

00:10 Ukrainas Aizsardzības ministrija apsver iespēju atlaist trīs Ukrainas Bruņoto spēku komandierus. Par to raksta "Ukrajinska Pravda", atsaucoties uz avotiem valsts militāri politiskajā vadībā.

Kā informē izdevuma sarunu biedri, varētu tikt atlaista Ukrainas Bruņoto spēku Medicīnas spēku komandiere Tatjana Ostaščenko, karaspēka Tavria operatīvi stratēģiskās grupas komandieris Aleksandrs Tarnavskis un Ukrainas Bruņoto spēku Apvienoto spēku komandieris Sergejs Najevs.

"Kā zināms, feldšeri un brīvprātīgie, kas sniedz medicīnisko atbalstu Aizsardzības spēkiem, uzstāja uz Ostaščenko atlaišanu. Par Ukrainas pretuzbrukuma vienu no virzieniem vadošā Tarnavska iespējamās atlaišanas iemesliem nav ziņots," teikts materiālā. .

Avoti arī neprecizē Ukrainas bruņoto spēku Apvienoto spēku komandiera Sergeja Najeva atlaišanas iemeslus. Izdevums apgalvo, ka viņš varētu kļūt par vienu no galvenajiem apsūdzētajiem lietā par Hersonas apgabala aizsardzību Krievijas iebrukuma sākumā 2022.gadā.

Valsts prezidenta kanceleja, atbildot uz lūgumu par iespējamām atlaišanām, norādīja, ka, ja šāds lēmums tiks pieņemts, par to attiecīgi tiks ziņots valsts vadītāja oficiālajā mājaslapā. Šo nostāju pauda Zelenska preses sekretārs Sergejs Ņikiforovs.

Tiek atzīmēts, ka viens no izdevuma sarunu biedriem apgalvo, ka jautājums par šo komandieru atkāpšanos tiek izskatīts jau vairākus mēnešus.

Pasaulē

Rainai Ņištai jau sajucis palīdzības vešanas reižu skaits no Latvijas uz fronti — vairāk nekā simts. Pēdējās reizes bijušas uz Pokrovsku, kur dienē Rainas jaunais vīrs un kur viņa ar domubiedriem palīdz 151. atsevišķajai mehanizētajai brigādei.

Svarīgākais