Iespaidīgs atradums Eiropā: atklāta noslēpumainā karaļa milzu zāle

© Scanpix

Arheologi Vācijā ir atklājuši milzīgas zāles paliekas, kur, iespējams, pirms 3000 gadiem dzīvoja karaliskās ģimenes locekļi, vēsta lrytas.lt.

31 x 10 metrus liela celtne, kas atrodas netālu no mūsdienu Berlīnes, ir lielākā zināmā šāda veida senā celtne reģionā. Tiek uzskatīts, ka tā tika uzcelta starp 10. un 9. gadsimtu pirms mūsu ēras, Ziemeļvalstu bronzas laikmetā.

"Mēs bijām pārsteigti par to, cik liela bija šī ēka," teica arheologs Immo Heske no Vācijas Georga Augusta universitātes, kurš martā kopā ar savu komandu atklāja zāli. Pētnieki šo atklājumu nodēvēja par "iespaidīgu atradumu". Zinātnieki uzskata, ka šī ēka savulaik bijusi karaļa Hinca (vācu: Hinz) tagādējā Vācijas ziemeļu apgabala valdnieka sanāksmju zāle, teikts žurnālā “Spiegel Science”.

Par šo karali līdz pat mūsdienām ir zināms ļoti maz. Viens no interesantākajiem faktiem - valdnieks tika apglabāts zelta zārkā.

Pārbaudot zāli, atklājās, ka ēkas sienas ir būvētas, izmantojot koka dēļus un būvtehniku, starp koka režģu sloksnēm ievietojot lipīgu materiālu, piemēram, mitru augsni un mālu, un apdarinot ar māla apmetumu. Jumts bija veidots no salmiem. Ēkas augstuma dēļ, kas sasniedza 7 metrus, pētnieki uzskata, ka ēkai varēja būt vairāki stāvi. Papildus zālei arheologi ir atklājuši centrālo pavardu un miniatūru trauku, ko, iespējams, izmantoja rituāliem. Struktūra atrodas tajā pašā teritorijā, kur kapsēta, kuru strādnieki nejauši atklāja 1899. gadā.

Svarīgākais