Ukrainas kara 628. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:12]

© EPA/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 13. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:12 Pirmdienas vakarā Ukrainai atkal uzbruka Krievijas bezpilota lidaparāti.

Par to ziņots Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pavēlniecības oficiālajā Telegram kanālā. 20:30 militāristi brīdināja par bezpilota lidaparātu, domājams, "Shahed" draudiem no dienvidu virziena Zaporižjes un Dņepropetrovskas apgabaliem.

Pēc tam kļuva zināms, ka divas dronu grupas virzās uz Pavlogradu, un cilvēki tika mudināti patverties. Jau plkst.20:54 Gaisa spēki ziņoja par vairākām uzbrukuma bezpilota lidaparātu grupām Dņepropetrovskas apgabalā, kustības virziens bija ziemeļi/ziemeļrietumi.

20:51 Krievijas armijas uzbrukumos Hersonas apgabalā pirmdien nogalināti trīs civiliedzīvotāji un 15 ievainoti, tai skaitā zīdainis, paziņojušas amatpersonas.

Raķešu un artilērijas apšaudē Hersonas pilsētas centrā pēcpusdienā tika nogalināta kāda 62 gadus veca sieviete un 45 gadus vecs vīrietis, paziņoja Hersonas apgabala valsts administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins.

Pirms tam Krievijas artilērijas apšaudē vienā no Hersonas piepilsētām, aizdegoties automašīnai, tika nogalināts kāds vīrietis un ievainota divus mēnešus veca meitenīte, pavēstīja Hersonas pilsētas militārās administrācijas vadītājs Romans Mročko.

Kopumā Krievijas uzbrukumos Hersonas apgabalā šodien tika ievainoti 15 cilvēki, paziņoja Mročko.

Prokudins iepriekš ziņoja, ka Krievijas armija apšaudījusi arī slimnīcu, un zināms, ka tikusi iznīcināta ātrās palīdzības automašīna. Viņš informēja, ka slimnīcas ķirurģijas nodaļā ievietoti divi vīrieši. Kādam 62 gadus vecam vīrietim traumētas kājas, bet 64 gadus vecs vīrietis guvis brūci vēdera rajonā.

Slimnīcā tika nogādāts arī 50 gadus vecs vīrietis un 67 gadus veca sieviete. Viņu stāvokli ārsti novērtēja kā apmierinošu.

Pirms gada Ukrainas karaspēks atbrīvoja Krievijas okupēto Hersonu, un krievi bija spiesti atkāpties uz Dņepras kreiso krastu. Taču krievi teju katru dienu apšauda Hersonu.

Ukrainas armija cenšas atbīdīt Krievijas karaspēku tālāk no Dņepras.

19:48 Francija vairs neplāno nodrošināt Ukrainu ar ieročiem no savām noliktavām. Turpmāk Kijevai ieroči būs jāpasūta tieši no ražotājiem, kas prasa daudz ilgāku laiku.

Par to Francijas televīzijas kanālā LCI paziņoja šīs valsts aizsardzības ministrs Sebastians Lekornu. Pēc viņa teiktā, Francija pašlaik risina sarunas ar Ukrainas kolēģiem, lai mudinātu Kijevu iegādāties jaunas haubices, izmantojot speciāla fonda līdzekļus, un lai Francijas militārpersonām vairs nebūtu jāpārvieto ieroči no saviem arsenāliem.

"Mēs turpināsim darbu pie Mistral raķešu sistēmām... Mēs esam efektīvi zemes un gaisa aizsardzībā. Tas ir galvenais, jo jūs aizsargājat kaujas lauku un civilās struktūras. ... Runājot par nodilumu frontes līnija, ir otrs galvenais elements.Tā ir sauszemes tehnika, artilērija, ar Cēzariem, bet arī ar militāro transportu,” apliecināja Francijas aizsardzības departamenta vadītājs.

18:37 Frontē nogalināts 62 gadus vecais Krievijas bruņoto spēku pulkvežleitnants Sergejs Savenko. Augstāko virsnieku nogalināja savējie, inscinējot pašnāvību.

Kā ziņo ukraiņu žurnālists Deniss Kazanskis, Savenoks karā devies brīvprātīgi, neskatoties uz savu lielo vecumu. Iedzīvotājs bija no Doņeckas apgabala Šahterskas.

Ģimenēm tika paziņots, ka pulkvežleitnants izdarījis pašnāvību, taču sieva tam neticēja un sāka rakstīt sūdzības un pieprasīt izmeklēšanu. Taču uz daudzajām sūdzībām un aicinājumiem Krievijā neviens neatbild.

18:00. Krievijas armija pirmdienas pēcpusdienā apšaudījusi slimnīcu Hersonā, un zināms, ka tikusi iznīcināta ātrās palīdzības automašīna, paziņojis Hersonas apgabala valsts administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins. Krievi apšaudīja Hersonas centru, ievainojot sešus cilvēkus. No ievainojumiem mira kāda 62 gadus veca sieviete un kāds 45 gadus vecs vīrietis, vietnē "Telegram" paziņoja Prokudins.

17:26. Ukraina saņems 60 pretgaisa ieročus "Gepard", ko ASV iegādājās no Jordānijas, ziņo pravda.com.ua.

16:06. Maskavas totalitārā režīma kontrolētie mediji pirmdien izplatījuši ziņas, ka Krievijas karaspēks gatavojas atvilkt savas vienības no Dņepras kreisā krasta. Aptuveni 10 minūtes pēc publicēšanas šīs ziņas tika atsauktas. TASS savā paziņojumā norādīja, ka tās publicētas "kļūdaini".

15:35. Okupanti Hersonas apkaimē apšaudījuši kādu automašīnu ar artilēriju, nogalinot pensionāru un ievainojot divus mēnešus vecu meitenīti un viņas māti. Mediķi cīnās ar sievietes un mazuļa dzīvību, vēsta pravda.com.ua.

14:22. Žurnāls "The Economist", atsaucoties uz amerikāņu amatpersonu datiem, apgalvo, ka Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā rezultātā nogalināti vismaz 70 tūkstoši ukraiņu karavīru.

12:55. Rumānijā pirmdien atklāta gaisa spēku bāze, kurā tiks apmācīti ukraiņu piloti darbam ar ASV iznīcinātājiem F-16. Rumānijas aizsardzības ministrs Angels Tilvers kopā ar Nīderlandes kolēģi Kajsu Olongrenu pirmdien atklāja F-16 Eiropas mācību centru Fetešti Gaisa spēku bāzē 150 kilometru attālumā uz austrumiem no Bukarestes. Gaidāms, ka pilotiem būs sešu mēnešu apmācību kurss.

12:40. Tavrijas frontē 12. novembrī kapitulēja vairāk nekā 10 Krievijas karavīri, atsaucoties Tavrijas spēku operatīvās un stratēģiskās grupas komandiera Oleksandra Tarnavska sacīto, ziņo pravda.com.ua.

Aizvadītajā diennaktī Tavrijas spēku operatīvās un stratēģiskās grupas vienības pabeidza 847 uguns misijas, nogalinot 455 krievu karavīrus un iznīcinot vienu tanku, divas bruņumašīnas, divas artilērijas sistēmas un trīs bezpilota lidaparātus.

12:11. Šogad Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra nodaļā "Dzintari" psiholoģiskais atbalsts sniegts 98 Ukrainas robežsargiem.

10.novembrī Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra nodaļā "Dzintari" psiholoģiskā atbalsta kursu noslēdza pēdējā 2023.gadā plānotā Ukrainas Valsts robežsardzes dienesta amatpersonu psiholoģiskā atbalsta kursa grupa 12 personu sastāvā.

11:28. Kāds Sevastopoles iedzīvotājs Krievijas okupētajā Krimā mēģinājis aizdedzināt Krievijas militārā dienesta biroju, ziņo pravda.com.ua.

10:16. Ziemeļkoreja piedalās Krievijas iebrukumā Ukrainā, paziņoja Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols, aicinot pastiprināt aizsardzību pret turpmāku Phenjanas provokāciju novēršanu.

09:55. Pagājušajā diennaktī Krievijas uzbrukumos Hersonas apgabalam gājis bojā vīrietis, bet viņa sieva nogādāta slimnīcā, ziņo pravda.com.ua.

08:57. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 312 550 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 800 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5354 tankus, 10 079 bruņutransportierus, 7569 lielgabalus, 881 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 580 zenītartilērijas iekārtas, 322 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5634 bezpilota lidaparātus, 1561 spārnoto raķeti, 22 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9949 automobiļus un autocisternas, kā arī 1079 specializētās tehnikas vienības.

07:05. Hersonas apgabalā Ukrainas karaspēks nedaudz pavirzījies Dņepras kreisajā krastā, secinājuši ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi. Ekspertu analīze liecina, ka 12.novembrī, turpinot sauszemes operāciju, Ukrainas karaspēks guvis nelielus panākumus Hersonas apgabalā Dņepras kreisajā krastā.

Svētdien publicēti ģeolokācijas dati liecina, ka, Ukrainas karaspēks pavirzījies dziļāk Krinki ciemā, kas atrodas 30 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Hersonas un divus kilometrus no Dņepras.

01:41.Eiropas Savienības Ārlietu padomes sanāksmē šodien spriedīs par iestāšanās sarunu uzsākšanu ar Ukrainu, informē Ārlietu ministrija.

00:10. Intervijā aģentūrai AP Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.brīdinājis, ka ES un NATO ir jāgatavojas uz ilgu karu Ukrainā un ka Rietumiem ir pienākums apmierināt Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska prasības piegādāt vairāk ieroču, "jo mēs nesam snieguši tik daudz, cik mums bija jāsniedz".

Pasaulē

Rainai Ņištai jau sajucis palīdzības vešanas reižu skaits no Latvijas uz fronti — vairāk nekā simts. Pēdējās reizes bijušas uz Pokrovsku, kur dienē Rainas jaunais vīrs un kur viņa ar domubiedriem palīdz 151. atsevišķajai mehanizētajai brigādei.

Svarīgākais