Lietuva vēlas kļūt par ES aģentūras AMLA mītnes vietu

© f64.lv, Raitis Plauks

Lietuva ir pieteikusies kļūt par Eiropas Savienības (ES) aģentūras - Eiropas iestādes cīņai pret noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu (AMLA) - mītnes vietu.

Lietuvas oficiālo pieteikumu parakstīja finanšu ministre Gintare Skaiste, un piektdien tas iesniegts Eiropas Komisijā, informēja ministrija.

Valdība Lietuvas pieteikumu apstiprināja 11.oktobrī, un piektdiena ir pēdējā diena pieteikumu iesniegšanai.

Skaiste uzsvēra, ka Viļņa esot vislabākā vieta AMLA galvenajam birojam, jo Lietuvā ir daudz finanšu sektora risku ekspertu un tās atrašanās vieta esot ērta.

Kā uzsvēra Lietuvas finanšu ministre, valsts ir gatava piedāvāt telpas, kas atbilst visaugstākajiem kvalitātes standartiem, un nodrošināt AMLA darbinieku un viņu ģimenes locekļu sociālo aizsardzību un integrāciju.

Valstu pieteikumus izvērtēs Eiropas Komisija sarunās ar Eiropas Parlamentu un Eiropadomi.

Gaidāms, ka AMLA mītnes vieta tiks paziņota tuvāko mēnešu laikā un jaunā institūcija darbu sāks nākamā gada pirmajā pusē.

Pieteikumus AMLA mītnes vietas uzņemšanai iesniegušas arī vairākas citas Eiropas Savienības valstis.

Arī Latvija ir izvirzījusi Rīgas kandidatūru AMLA mītnes vietai.

Piemēram, Vācija ierosina AMLA izvietot Frankfurtē pie Mainas, Itālija pieteikusi Romas kandidatūru, kā arī vēlmi uzņemt AMLA galveno biroju izteikušas Īrija un Luksemburga. Interesi izrādījušas arī Spānija un Francija, kas gatavas piedāvāt savas galvaspilsētas.

AMLA darbosies noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, īstenojot tai noteiktās uzraudzības un koordinācijas funkcijas. Tā darbosies kā jomas centrālais ES uzraugs, koordinējot uzraudzības iestāžu un finanšu izlūkošanas vienību sadarbību un īstenojot tiešo uzraudzību pār augsta riska finanšu iestādēm.

Eksperti lēš, ka laika gaitā AMLA strādās 750 cilvēku un tā radīs līdz 10 000 atbalsta darba vietu, piemēram, banku atbildīgās nodaļās un citās saistītajās nozarēs, no kuriem daļa varētu pārcelties uz aģentūras mītnes zemi. Aģentūras budžets sasniegs 450 miljonus eiro, ko daļēji finansēs no nodevas Eiropas Savienībā strādājošām bankām.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais