Ukrainas kara 625. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:00]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 10. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23:00. Šodien Odesas pilsētā atskanēja sprādzienu skaņas. Apgabalā tika izsludināts brīdinājums par uzlidojumu un iedzīvotāji tika aicināti slēpties patversmēs, vēsta pravda.com.ua.

21:04. Lietuva nodevusi Ukrainai vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas NASAMS, piektdien paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

"Raķešu palaišanas iekārtas NASAMS, ko iegādājusies Lietuva, tiks integrētas Ukrainas Bruņoto spēku uguns vadības vienībās, tādējādi papildinot un paplašinot Norvēģijas un ASV dāvināto NASAMS sistēmu operatīvās spējas. Mūsu atbalsts joprojām ir svarīgs faktors Ukrainas aizsardzībā. Mēs uzklausām Ukrainas vajadzības un mēs mudinām arī mūsu sabiedrotos tās sadzirdēt," sacīja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks.

19:57. Krievija armija šodien bombardējusi Hersonas apgabala Novoraiskas ciematu. Uzbrukuma laikā nogalināts 61 gadu vecs vīrietis un ievainoti pieci cilvēki, ziņo pravda.com.ua.

19:35. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā pieaudzis to ukraiņu skaits, kuriem ir pieredze kaujas laukā. Iepriekš aptuveni 18% no visiem Ukrainas iedzīvotājiem bija militārā pieredze, šobrīd tādi jau ir 44% cilvēku, ziņo pravda.com.ua.

18:35. Medijs pravda.com.ua ziņo, ka naktī no 9. uz 10. novembrim Ukrainas armija veica uzbrukumu krievu desantkuģim Krimas ostā. Tiek ziņots, ka uzbrukuma laikā cietis uz kuģa esošais bruņutransportieris BTR-82, kas vairs nav labojams. Šobrīd par kuģa stāvokli un apkalpes locekļiem nav zināma sīkāka informācija.

16:52. No 12.novembra līdz 18.novembrim Valmierā darba vizītē būs desmit ārstniecības speciālisti no Trostjaņecas pilsētas (Ukraina), lai Vidzemes slimnīcā gūtu pieredzi, kā organizēt aprūpi un rehabilitāciju karavīriem un civiliedzīvotājiem, kuriem pēc smagu traumu gūšanas ir veikta ekstremitāšu amputācija.

16:03. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns piektdien paziņoja, ka neatbalsta sarunu sākšanu ar Ukrainu par pievienošanos Eiropas Savienībai (ES), liekot saprast, ka viņa valsts varētu kļūt par nopietnu šķērsli Ukrainas ceļā uz ES.

"Ukraina nebūt nav gatava sarunām par tās centieniem pievienoties ES," piektdien intervijā valsts radio sacīja Orbāns. "Ungārijas nepārprotamā nostāja ir, ka sarunām nav jāsākas," viņš uzsvēra.

14:52. Krievijas okupētajā Krimā naktī noticis Ukrainas attālināti vadāmo kuteru uzbrukums Krievijas desanta kuteriem, piektdien paziņojusi Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde.

"Divi desanta kuteri ir bojāti. Un šī operācija turpināsies," sacīja pārvaldes preses pārstāvis.

Uzbrukumā bojāti projekta 11770 "Serna" desanta kuteri. Saskaņā ar pārvaldes datiem uzbrukuma brīdī uz šiem kuģiem atradās apkalpe un bruņumašīnas.

13:50. Eiropas Parlamenta (EP) ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā par Krievijai noteikto Eiropas Savienības (ES) sankciju efektivitāti iekļauts arī punkts ar aicinājumu Eiropas Komisijai (EK) pārskatīt sankciju interpretāciju par personīgo transportlīdzekļu konfiskāciju.

EP rezolūcijā deputāti aicina EK "pārskatīt sankciju interpretāciju, kuras rezultātā tiek konfiscēti un arestēti tikai personiskai lietošanai paredzēti priekšmeti un transportlīdzekļi; uzsver, ka šāda pārmērīga izpilde diskreditē sankciju mērķi un instrumentu".

Eiropas Komisija 8.septembrī publicēja skaidrojumus par importu un preču ievešanu no Krievijas. Tajos teikts, ka ir aizliegts ievest personīgās automašīnas un personīgās mantas. Vēlāk Eiropas Komisija paziņoja, ka šim sarakstam ir konsultatīvs raksturs un ES valstīm individuāli jāizlemj, vai noteikt aizliegumus.

Pēc EK skaidrojumu Baltijas valstis, Somija un Polija aizliedza iebraukt automašīnām ar Krievijas numura zīmēm, norādot, ka tās tiks konfiscētas.

Pēc ES dalībvalstu kritikas par regulējuma neskaidrību Eiropas Komisija topošajā sankciju pret Krieviju 12.kārtā varētu modificēt sankciju regulējumu pret Krievijā reģistrētām automašīnām.

12:45. Ukrainas pilotu apmācība lidot ar iznīcinātājiem F-16 norit saskaņā ar plānu, paziņojis Ukrainas Gaisa spēku pavēlniecības preses sekretārs Jurijs Ihnats.

"Informācijas nav daudz (..). Bet process notiek, un tas ir pats svarīgākais. Partneri ne pārāk vēlas detalizēti izklāstīt apmācības procesu, bet piloti jau mācās [lidot] ar F-16. Ne visi, bet atsevišķi piloti jau trenējas debesīs kaujas lidmašīnā kopā ar instruktoru. Tātad viss notiek saskaņā ar plānu," sacīja Ihnats.

"Mūsu uzdevums ir gaidīt, noturēt valsti, noturēt mūsu debesis šeit," viņš piebilda.

11:45. Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas pārvalde ziņo par divu Krievijas desanta kuģu iznīcināšanu okupētajā Krimā. Uz kuģiem atradās apkalpe, un tie bija piekrauti ar bruņumašīnām, vēsta pravda.com.ua.

11:05. Kijivas apgabalā pretgaisa aizsardzība naktī uz 10.novembri notriekusi visus ienaidnieka bezpilota lidaparātus, neviens nav cietis, vēsta pravda.com.ua.

10:17. Ukrainas bruņoto spēku bezpilota lidaparāti uzbrukuši naftas bāzei Krimā, vēsta pravda.com.ua. Abi tikuši notriekti.

09:17. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 309 520 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 800 iebrucēji.

08:07. Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks Igors Žovkvs sarunā ar "Reuters" atzina, ka tiek pieļauts, ka "miera formulas" samits varētu notikt 2024. gadā.

07:05. ASV tuvākajā perspektīvā turpinās piegādāt Ukrainai jaunas militārās palīdzības paketes prezidenta amata pilnvaru ietvaros, bet šo pakešu apjoms samazinās, ceturtdien preses konferencē paziņoja ASV Aizsardzības ministrijas preses sekretāra vietniece Sabrina Singha.

00:10. Vairums ukraiņu uzskata, ka augstais korupcijas līmenis būs galvenais Ukrainas šķērslis iestāties Eiropas Savienībā, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais