"Hamās" loceklis: Uzbrukums izjauca Izraēlas plānus normalizēt attiecības ar Tuvo Austrumu valstīm

© Scanpix/ZUMA Press

Palestīniešu grupējuma "Hamās" augsta ranga loceklis intervijā ziņu aģentūrai DPA izteicies, ka uzbrukums Izraēlai palīdzējis aizkavēt ebreju valsts attiecību noregulēšanu ar Tuvo Austrumu valstīm.

"Pretošanās operācija izjauca Izraēlas mēģinājumu iefiltrēties reģionā un pārkāpt palestīniešu tiesības, maskējoties ar normalizāciju," aģentūrai DPA Beirūtā sacīja "Hamās" politbiroja loceklis Osama Hamdans.

Jautāts, vai "Hamās" veiktu tādu pašu operāciju pret izraēliešiem vēlreiz, Hamdans atbildēja: "Mēs esam pretošanās kustība, un, kamēr vien pastāv okupācija, mēs turpināsim savu cīņu." Viņš sacīja, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu "strādā, lai izbeigtu palestīniešu lietu". Viņš arī apgalvoja, ka "Hamās" uzbrukumā 7.oktobrī vēlējās sagūstīt tikai Izraēlas karavīrus.

Hamdans paziņoja, ka civiliedzīvotājus par ķīlniekiem sagrāba citi, bet nepaskaidroja, kas tieši.

2020.gadā Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) un Bahreina bija pirmās Persijas līča valstis, kas parakstīja vienošanos par diplomātisko attiecību nodibināšanu ar Izraēlu. Šie līgumi tika uztverti kā alianse pret Irānu, lai gan liela nozīme ir arī valstu ekonomiskajām interesēm. Pirms tam diplomātiskās attiecības ar Izraēlu uzturēja tikai Ēģipte un Jordānija.

Saūda Arābija, kas tiek uzskatīta par vienu no galvenajiem palestīniešu atbalstītājiem, ir apturējusi ASV vadītās sarunas par iespējamu attiecību normalizēšanu ar Izraēlu Gazas joslas bombardēšanas dēļ. Taču Saūda Arābijas ministrs šodien paziņoja, ka Saūda Arābijai un Izraēlai joprojām ir izredzes uz tuvināšanos.

Arī Baltā nama Nacionālās drošības padomes preses pārstāvis Džons Kērbijs pagājušajā nedēļā sacīja, ka Saūda Arābijas puse joprojām ir ieinteresēta sarunās par attiecību normalizēšanu.