Ukrainas kara 623. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:20]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 8. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:20. Latvijas mikroķirurgi mudina arī mūsu valstī attīstīt kara medicīnu, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijas (VM) Komunikācijas nodaļā.

Ņemot vērā līdzšinējo pieredzi ievainoto Ukrainas karavīru ārstēšanā, Mikroķirurģijas speciālistu arodbiedrības pārstāvis Olafs Libermanis tikšanās laikā aktualizēja jautājumus par rekonstruktīvo ķirurģiju un Latvijas mikroķirurgu gatavību ārstēt kara ievainojumus.

Viņš uzsvēris, ka ir svarīgi, lai ievainotie karavīri nonāk Latvijā pēc iespējas ātrāk labākam ārstēšanas rezultātam. Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis, ka kara medicīnu un arī Latvijas speciālistu gatavību ārstēt šādus ievainojumus būtu nepieciešams attīstīt.

21:08. Krievija izšāvusi raķeti pret civilo kuģi, kas iebrauca Melnās jūras ostā Odesas apgabalā, ievainojot kuģa apkalpi un nogalinot loci, trešdien paziņoja Ukrainas armija.

"Turpinot civilās kuģniecības terorizēšanu, ienaidnieks no taktiskās aviācijas lidmašīnas Melnajā jūrā viltīgi izšāva pretradaru raķeti H-31P virzienā uz vienu no Odesas apgabala ostām," teikts armijas paziņojumā.

Raķete trāpīja civilajam kuģim, kas reģistrēts Libērijā, paziņoja armija, piebilstot, ka viens ostas darbinieks gāja bojā un vēl viens tika ievainots.

19:25. Eiropas Komisijas rekomendācija Eiropas Savienības (ES) Padomei sākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu ir vēsturisks un taisnīgs lēmums, kas ES valstu vadītājiem bez kavēšanās ir jāpieņem tuvākajā sanāksmē decembrī, akcentē Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete (JV).

Kā aģentūru LETA informēja politiķes padomniece Elīna Bīviņa, EP deputātes ieskatā, šis ir pirmais solis, kas ar laiku palīdzēs Ukrainai kļūt arī par NATO dalībvalsti. Kalniete arī uzsver, ka EK paziņojums ir svarīgs politiskais vēstījums Krievijai - Ukraina uz visiem laikiem ir prom no tās ietekmes.

17:56 Krievijas armija turpina pastrādāt kara noziegumus pret Ukrainas civiliedzīvotājiem. Šoreiz okupanti nošāva civiliedzīvotājus okupētajā Hersonas apgabala teritorijā.

Kā vēsta Krievijas telegrammas kanāls Astra, Hersonas apgabala Ņečajevas ciemā viens no Krievijas iebrucējiem nošāvis divus civiliedzīvotājus. Bojāgājušo vārdi bija Tatjana Fiļenko un Sergejs Avdejevs.

Kā vēsta kanāls, slepkavības pastrādājis okupants, 28 gadus vecais Aleksejs Kosenkovs no Ļeņingradas apgabala. Viņš pats atzinās noziegumos. Pēc iebrucēja teiktā, viņš ar ložmetēju nošāvis civiliedzīvotājus. Iebrucēja motīvi nav zināmi.

17:14 Pēc vairākus mēnešus ilga Ukrainas pretuzbrukuma, spriedze starp Ukrainas augstāko vadību negaidīti izplūda publiskajā telpā. Tas lika prezidentam Volodimiram Zelenskim nākt klajā ar vairākiem paziņojumiem, lai izvairītos no strīdu saasināšanās, raksta The Washington Post.
Vienotībā ir plaisas
"Tagad visiem ir jākoncentrē savi spēki uz valsts aizsardzību. Savācieties un nenoslīkstiet iekšējās nesaskaņās vai citās problēmās... Tagad situācija ir tāda pati kā iepriekš. Ja nebūs uzvaras, nebūs arī valsts," Zelenskis teica vienā no video ziņām.

Publikācijā norādīts, ka Zelenska paziņojums izpaudās viņa publiskajā strīdā ar Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieku Valēriju Zalužniju par to, vai karš ir nonācis “strupceļā”. Zelenskis noraidīja šos izteikumus, sakot, ka netic, ka "tas ir strupceļš". Viens no prezidenta palīgiem (iespējams, Igors Žovkva - UNIAN) sacīja, ka Zalužnija komentāri medijiem "atvieglo darbu" Krievijai.

16:39 Sarunu procesa, lai izbeigtu karu Ukrainā uz Krievijas noteikumiem, nav un arī nebūs, jo tas kara problēmu neatrisina, bet, gluži pretēji, paplašina to.

Tā paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks. Viņš arī komentēja pēdējo nedēļu laikā izskanējušos Krievijas "četrus galvenos propagandas labojumus": "iesaldēts konflikts", "sarunas", "sankcijas nedarbojas", "Ukrainas militāri politiskās vadības šķelšanās".

15:27 Čehijas daudzkārtējās palaišanas raķešu sistēma (MLRS) Striga jau atrodas Ukrainā. Ierocis tika pamanīts kaujas laukā "darbībā".

Tas atrodas Ukrainas bruņoto spēku 61. brigādes rīcībā. Atbilstošo video sociālajā tīklā Facebook parādīja militārpersonas.

14:45 Tagad Avdijevka faktiski ir daļēji norobežota krieviem no trim pusēm, tāpēc ienaidnieks no šiem virzieniem uzbrūk pilsētai ar visiem pieejamajiem ieročiem. Avdijevska virzienā cīņas nerimst, krievi katru dienu mēģina uzbrukt un uzbrukt.

Arī ģenerāļa Marka Bezručko vārdā nosauktās 110. atsevišķās mehanizētās brigādes runātājs Antons Kotsukons teletona laikā komentēja ziņu par darbības pauzi šajā virzienā, norādot, ka ienaidnieks tagad pārgrupējas, “saņēmis spēcīgu triecienu pa zobiem"

12:47. Krievijas armija 7. novembra vakarā uzbruka termoelektrostacijai, kas pieder Ukrainas galvenajam enerģijas ražotājam "DTEK Energo", ziņo pravda.com.u.a "Iestādes aprīkojums tika bojāts. Kad uzbrukums bija beidzies, inženieri sāka risināt sekas," teikts ziņojumā. Uzņēmums norādīja, ka uzbrukuma rezultātā nav cietušo.

Pēdējo reizi okupanti vienu no uzņēmuma termoelektrostacijām apšaudīja 30.oktobrī. Kopumā kopš pagājušā gada rudens, kad sākās vērienīgi uzbrukumi Ukrainas enerģētikas sektoram, "DTEK Energo" termoelektrostacijas piedzīvojušas 37 uzbrukumus.

11:40. G7 valstu ārlietu ministri atkārtoti apliecinā savu plānu pastiprināt sankcijas pret Krieviju un atbalstīt Ukrainu, ziņo pravda.com.ua.

10:43. Krievijas karaspēka okupētajā Luhanskā atentātā likvidēts kolaboracionists Mihails Fiļipenko, kas iepriekš ieņēma tā dēvētās tautas milicijas pārvaldes priekšnieka amatu, trešdien ziņo mediji.

Kolaboracionista dēls pavēstījis, ka Fiļipenko nogalināts viņa automobilī ievietotā spridzekļa eksplozijā.

10:34. Aizvadītajā diennaktī frontē kopumā notika 45 kaujas sadursmes, ziņo pravda.com.ua.

09:28. Biedrība "SOS palīdzība Ukrainai" ar Čikāgas latviešu kopienas atbalstu no Norvēģijas iegādājās četrus renovētus kāpurķēžu visurgājējus Bandvagn 202. Transportlīdzekļi tiks nodoti Ukrainas bruņoto spēku 115. atsevišķajai mehanizētajai brigādei. Projekta kopsumma ir 76 000 EUR.

09:12. ASV Senāts otrdien nobloķēja likumprojektu, kurā bija paredzēta 14,3 miljardu dolāru (13,4 miljardu eiro) piešķiršana Izraēlai palīdzībai tās cīņā ar "Hamās" teroristiem, bet nebija paredzēts vienlaicīgs atbalsts Ukrainai.

08:22. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 307 640 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 780 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5301 tanku, 9996 bruņutransportierus, 7439 lielgabalus, 872 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 572 zenītartilērijas iekārtas, 322 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5567 bezpilota lidaparātus, 1556 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9814 automobiļus un autocisternas, kā arī 1054 specializētās tehnikas vienības.

07:10. ASV Valsts departamenta pārstāvis Vedants Patels noliedzis medijos izskanējušo informāciju par iespējamo ASV un ES diskusiju ar Ukrainu par miera sarunu sākšanu ar Krievijas Federāciju, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Dānija piešķīrusi Ukrainai 40,2 miljonu eiro palīdzības paketi rekonstrukcijas vajadzībām, tostarp apkurei, vēsta pravda.com.ua.

Pasaulē

Rainai Ņištai jau sajucis palīdzības vešanas reižu skaits no Latvijas uz fronti — vairāk nekā simts. Pēdējās reizes bijušas uz Pokrovsku, kur dienē Rainas jaunais vīrs un kur viņa ar domubiedriem palīdz 151. atsevišķajai mehanizētajai brigādei.

Svarīgākais