Ķīnas vēstniece brīdina Igauniju par sekām, ja valstī tiks atvērta Taivānas pārstāvniecība

© EPA/Scanpix/Leta

Ķīnas vēstniece Igaunijā Guo Sjaomei brīdinājusi, ka Taivānas pārstāvniecības atvēršana Igaunijā arī ar Taibejas nosaukumu var nozīmēt viņas atsaukšanu, vēsta laikraksts "Postimees". 

Vēstniece bija ierosinājusi tikšanos ar Rīgikogu grupas sadarbības veicināšanai ar Ķīnas parlamentu vadītāju Tomasu Kivimegi, un tikšanās laikā viņa izteica bažas par trešdien gaidāmo Taivānas ārlietu ministra vizīti Tallinā un Igaunijas valdības lēmumu atļaut Taibejas pārstāvniecības atvēršanu valstī.

Pēc tikšanās Kivimegi sacīja, ka Taivānas ārlietu ministra Džozefa Vu vizīte "nav iemesls pārmērīgam satraukumam", jo Igaunijai kā demokrātiskai valstij nevajadzētu regulēt, kas ierodas vizītēs. Savukārt iespējamo pārstāvniecības atvēršanu viņš raksturoja kā "ļoti nopietnu problēmu", jo Guo atklāti paudusi, ka tas var nozīmēt viņas aizbraukšanu no Igaunijas.

Kā teica Rīgikogu grupas sadarbības veicināšanai ar Ķīnas parlamentu vadītājs, viņš izprot attiecību ar Taivānu nozīmi, tomēr riski tāda veida attiecībām vienai pusei ir daudz lielāki nekā otrai pusei.

"Nenoliedzu, ka savas bažas izteicu arī Ķīnas vēstniecei. Manuprāt, vēstnieces aizbraukšana Igaunijai būtu ļoti liela problēma," atzina Kivimegi.

Viņš norādīja, ka neuzskata sevi par ekspertu Ķīnas jautājumos, tomēr, viņaprāt, Igaunijas rīcībā esot pretrunas, jo no vienas puses, Igaunija nešaubīgi atbalsta tā dēvēto vienas Ķīnas politiku, bet, no otras puses, "nesenā rīcība Taivānas jautājumā, manuprāt, īsti neatbilst Igaunijas apstiprinātajam principam".

Lai gan ceturtdien Igaunijas valdība nolēma atļaut Taivānas pārstāvniecības ar Taibejas nosaukumu atvēršanu, kas potenciāli varētu saniknot Pekinu, Ķīnas vēstnieces ierosinātā tikšanās ar Igaunijas parlamenta grupas vadītāju varētu būt arī iepazīšanās tikšanās, jo Guo darbu Igaunijā sāka tikai oktobrī. Piemēram, 27.oktobrī viņa tikās ar Tallinas mēru Mihailu Kelvartu.

Kivimegi ar vēstnieci runāja arī par Krievijas iebrukumu Ukrainā, aicinot Ķīnu vairāk iesaistīties, lai izbeigtu karu. "Vairākkārt ir teikts, ka pat Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins nevar pavēlēt Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam kaut ko darīt. Patiesībā, manuprāt, iespējams, ka Ķīnas līderis ir vienīgais, kurā Putins vispār ieklausās," paziņoja Igaunijas politiķis.

Pēc Kivimegi teiktā, viņš plānojis ar Guo runāt arī par Igauniju un Somiju savienojošā gāzesvada "Balticconnector" bojājumu Baltijas jūrā, kuru varētu būt izraisījis Honkongā reģistrētais kravas kuģis "Newnew Polar Bear", tomēr šim jautājumam tikšanās gaitā neesot pieticis laika.

Trešdien Igauniju apmeklēs Taivānas ārlietu ministrs, bet Igaunijas valdības ministri ar viņu netiksies. Vu piedalīsies Starptautiskā Aizsardzības un drošības centra organizētā diskusijā Tallinā.

Igaunijas Ārlietu ministrijā norādīja, ka Vu apmeklējums nav pēc Igaunijas valdības vai ārlietu ministra ielūguma, tādēļ, ievērojot tā dēvēto vienas Ķīnas politiku, viņam nav paredzēta tikšanās ar Igaunijas valdības locekļiem

Lietuva 2021.gadā atļāva Taibejai atvērt Taivānas pārstāvniecību Viļņā, izmantojot Taivānas nosaukumu, nevis Taibejas, kā ierasts starptautiskajā praksē. Tas saniknoja Ķīnu, kura ierobežoja attiecības ar Viļņu un radīja būtiskus šķēršļus abu valstu savstarpējā tirdzniecībā..