Lietuva plāno piesaistīs papildu 450 robežsargu robežas ar Baltkrieviju aizsardzībai

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Plānots, ka nākamo divu gadu laikā Lietuvas Valsts robežsardzes dienestam pievienosies vēl 450 robežsargu, kas apsargās valsts robežu ar Baltkrieviju, paziņoja dienesta vadītājs ģenerālis Rustams Ļubajevs.

Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejai Ļubajevs pirmdien teica, ka divu gadu laikā iecerēts piesaistīt papildu 450 robežsargu robežas ar Baltkrieviju aizsardzībai. "Mēs vēlamies stiprināt robežas aizsardzību," viņš uzsvēra.

Papildu robežsargu izvietošana plānota 2024.-2025.gadā.

Ļubajevs paskaidroja, ka ierobežoto cilvēkresursu dēļ būtu grūti noorganizēt apmācības un vakances aizpildīt viena gada laikā. Pēc budžeta apstiprināšanas nākamgad sāksies darbs pie jaunu robežsargu piesaistes un apmācībām. Pirms darba sākšanas jaunajiem robežsargiem jāiziet trīs mēnešu ievadkurss.

Kā sacīja robežsardzes priekšnieks, plānotais robežsargu skaita palielinājums ir būtisks. Pašlaik Lietuvas Valsts robežsardzes dienestā ir 4300 dienesta un civilo darbinieku pozīciju.

Kopš 2021.gada Lietuva, kuras robeža ar Baltkrieviju ir arī Eiropas Savienības ārējā robeža, izjūt pastiprinātu migrācijas spiedienu uz robežas. Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju

Kopumā šajā laikā Lietuvas robežsargi novērsuši vairāk nekā 21 500 mēģinājumu nelikumīgi iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas puses.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais