Lietuvā vairāk nekā mēnesi nav reģistrēti mēģinājumi iebraukt ar Krievijā reģistrētu automašīnu

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Lietuvas muitas dienests vairāk kā mēnesi nav reģistrējis mēģinājumus Lietuvā iebraukt ar automašīnu, kurai ir Krievijas reģistrācijas numura zīmes.

Lietuvas Muitas departamenta preses pārstāve Irmina Frolova-Milašiene informēja, ka pirmajās divās nedēļās pēc aizlieguma stāšanās spēkā septembrī tika reģistrēti 70 mēģinājumi Lietuvā iebraukt ar Krievijā reģistrētu automašīnu, bet pēc tam tādi mēģinājumi nav bijuši.

Automašīnām, kuras iebraukušas Lietuvā pirms aizlieguma stāšanās spēkā, Lietuva jāatstāj līdz 11.martam. Pēc šī termiņa automašīnas ar Krievijas reģistrācijas numura zīmēm varēs konfiscēt, ja būs atbilstošs tiesas lēmums.

Jau vēstīts, ka no 11.septembra Lietuvā aizliegts iebraukt transportlīdzekļiem ar Krievijas reģistrācijas numura zīmēm. Lietuvas robežas šķērsošana atļauta tikai tiem transportlīdzekļiem, kuri ar dokumentiem var pierādīt, ka dodas tranzītā uz Kēnigsbergas (Karaļauču) eksklāvu vai no tā .

Eiropas Komisija 8.septembrī publicēja skaidrojumus par importu un preču ievešanu no Krievijas. Tajos teikts, ka ir aizliegts ievest personīgās automašīnas un personīgās mantas. Vēlāk Eiropas Komisija (EK) paziņoja, ka šim sarakstam ir konsultatīvs raksturs un ES valstīm individuāli jāizlemj, vai noteikt aizliegumus.

Līdzīgu aizliegumu iebraukšanai automobiļiem ar Krievijas reģistrācijas numura zīmēm noteikusi arī Latvija, Igaunija, Polija un Somija.

Pērn 19.septembrī spēkā stājās Baltijas valstu un Polijas lēmumus Eiropas Savienības ārējo robežu atļaut šķērsot tikai Krievijas diplomātiem, disidentiem, transporta kompāniju darbiniekiem, Eiropas Savienības pilsoņu ģimenes locekļiem un Krievijas pilsoņiem, kuriem ir uzturēšanās atļaujas vai ilgtermiņa nacionālās vīzas, ko izsniegusi kāda no Šengenas zonas valstīm.

Vismaz līdz 16.decembrī Lietuvā spēkā ir parlamenta izsludinātā ārkārtējā situācija uz valsts robežas ar Krieviju, kas arī cita starpā aizliedz Krievijas pilsoņu iebraukšanu Lietuvā.

Pasaulē

Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī piespieduši doties atpakaļ deviņus nelegālos imigrantus, kas nelikumīgi mēģināja iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, svētdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Svarīgākais