Ukrainas kara 621. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:10]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 6. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:10 Krievijas armijas struktūrā 2023. gadā, visticamāk, uz esošo brigāžu bāzes netika izveidota neviena jauna jūras kājnieku divīzija.

Tas liek apšaubīt Kremļa un bijušā Krievijas līdera Dmitrija Medvedeva solījumus jau 2024. gadā izveidot jaunu armijas korpusu ar flotiļu kopā ar 7 divīzijām, 19 brigādēm un 49 pulkiem.

Pagaidām nav neviena pierādījuma par labu tam, ka Krievijai būtu bijuši kādi panākumi jūras kājnieku divīziju veidošanā, kā arī nevienu no Krievijas armijas “jaunajām” motorizēto šauteņu divīzijām nevar uzskatīt par 100 vīru komplektāciju.

21:38 Ukrainas prezidenta kanceleja asi kritizēja bijušo padomnieku Alekseju Arestoviču, kurš paziņoja par vēlmi kandidēt prezidenta vēlēšanās un nāk klajā ar paziņojumiem par kaut kādu pamieru ar Krievijas Federāciju.

"Diemžēl mums vienmēr ir daudz cilvēku, kuri bieži savas ambīcijas izvirza augstāk par objektīvajām realitātēm vai valsts interesēm kopumā. Jebkurš šāds naratīvs ir aizskarošs Ukrainai. Kad kāds saka: "Mēs visi zaudējām", un mums ir jākrīt uz ceļiem Krievijas priekšā, lai vienotos par mieru ar viņiem...”, sacīja padomnieks Mihails Podoļaks.

Pēc viņa teiktā, tas ir apvainojums kritušo karavīru piemiņai, tas ir apvainojums viņu ģimenēm: "Tas kopumā ir apvainojums tam, ko Ukraina ir piedzīvojusi pēdējo 620 dienu laikā. "

20:47 Francijas kompānija "Cybergun" ziņoja, ka tās meitas uzņēmums "Verney-Carron" saņēmis apjomīgu šauteņu un granātmetēju pasūtījumu Ukrainai. Līguma summa ir 36 miljoni eiro, kas ir rekords darījuma izpildītājam.

Pamatlīgums tika noslēgts ar "Ukrspetsexport". Tas paredz piegādāt 10 tūkstošus triecienšauteņu, 2000 snaipera šautenes un 400 granātmetējus. Saskaņā ar Defence Express datiem, jauni ieroči kvalifikācijai tiks piegādāti no 2024. gada sākuma. Ja tiks iegūtas visas atļaujas un pabeigtas pārbaudes, pirmās sērijveida piegādes būs pēc sešiem mēnešiem un ilgs desmit mēnešus.

19:39 Dienas laikā ukraiņu aizsargi atvairīja vairāk nekā 50 Krievijas iebrucēju uzbrukumus vienlaicīgi vairākos virzienos. Operatīvā situācija Ukrainas austrumos un dienvidos joprojām ir sarežģīta.

Pēc Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba datiem, diennakts laikā notikušas 57 militāras sadursmes ar ienaidnieku. Kupjanskas virzienā krievi neveiksmīgi mēģināja iebrukt Ukrainas pozīcijās pie Sinkovkas, Ivanovkas, Harkovas apgabalā un Stelmakhovkas, Luganskas apgabalā. Tur ukraiņu aizsargi atvairīja 15 uzbrukumus.

Bahmutas virzienā ienaidnieks veica neveiksmīgas uzbrukuma operācijas netālu no Bogdanovkas un Khromovijas, Doņeckas apgabalā, un Avdejevskā - netālu no Stepnoe, Avdejevka, Tonenkoye, Doņeckas apgabala apmetnēm. Šeit ukraiņu aizsargi atvairīja attiecīgi trīs un deviņus uzbrukumus.

19:14 Odesas apgabala militārās administrācijas vadītājs Oļegs Kipers precizēja detaļas par Odesai nodarītajiem postījumiem.

"Viena no raķetēm sprādiena rezultātā sabojāja aptuveni 22 mājas. Mēs devāmies uz muzeju (Odesas Nacionālais mākslas muzejs - UNIAN), un šodien kadri par tā bojājumiem jau aplidojuši ne tikai Ukrainu, bet visu pasauli. Šodienmuzejam apritēja 124 gadi. Nezinu vai tas tā sagadījās, vai tas tika darīts apzināti, lai sabojātu šo muzeju. Daļa no mūsu vērtībām, kas tur atradās jau sen atrodas patversmē, kas ir droša vieta. Pārējais tagad ir bojāts," uzsvēra Ķipers.

Pilsētā tika izveidoti divi punkti, lai sniegtu tūlītēju palīdzību cilvēkiem, tur pēc palīdzības vērsās 8 cilvēki. Pagaidām slimnīcā joprojām palicis tikai viens no cietušajiem.

Pēc viņa teiktā, attiecīgie komunālie dienesti strādā, lai nodrošinātu ūdens atjaunošanu teritorijā, kur noticis ienaidnieka iebrukums. "Tuvākajā nākotnē šajā apgabalā parādīsies ūdens," apliecināja Kipers.

18:00. Sakarā ar Krievijas iznīcinātāja MiG-31K pacelšanos visā Ukrainā izsludināta gaisa uzlidojuma trauksme, vēsta pravda.com.ua.

17:09. 7.novembrī, plkst.11:00 no Ropažiem, ceļā uz Ukrainas pilsētu Bojarku, dosies pašvaldības dāvinātais pasažieru autobuss "Setra" ar 49 sēdvietām, un iedzīvotāju un uzņēmēju ziedojumiem. Gatavojoties braucienam uz Bojarku, līdz 20.oktobrim aicinājām novada iedzīvotājus un uzņēmējus ziedot Bojarkas pilsētai nepieciešamās lietas. Ropažu novada pašvaldība noslēdza sadarbības līgumu ar Bojarkas pilsētu Ukrainā, šogad Bojarkas pilsētai ziedoti 100 000 EUR no pašvaldības budžeta, un jūlijā viesos uzņemti 25 bērni.

16:17. Krievijas bruņotajiem spēkiem naktī veicot triecienu Odesai, ievainoti astoņi cilvēki, pavēstīja Odesas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Kipers. Kipers neminēja, cik dronu kopumā raidīti uz pilsētu, taču norādīja, ka 15 no tiem iznīcināja pretgaisa aizsardzības spēki. Triecienā cietušas noliktavas, izkraušanas speciālā tehnika, automašīnas ar labību, norādīja Kipers. Šajā triecienā cietis arī Odesas Nacionālais mākslas muzejs. Šodien tam aprit 124 gadi, vēsta vietējie mediji.

15:17. Ukraina intensīvi investē pati savā ieroču ražošanā, lai mazāk būtu atkarīga no Rietumu atbalsta, jo zaudējums karā pret Krieviju būtu sakāve visai pasaulei, sacīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuļeba, vēsta pravda.com.ua.

14:17. Krievijas Olimpiskā komiteja (ROC) pirmdien Sporta arbitrāžas tiesā (CAS) iesniedza apelāciju par Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu apturēt organizācijas dalību SOK, informē sporta tribunāls. Kā zināms, SOK 12.oktobrī apturēja ROC darbību par Ukrainas teritoriālās integritātes pārkāpšanu, atzīstot nelikumīgi anektētas teritorijas. ROC ir atzinusi reģionālās organizācijas no četrām Ukrainas teritorijām, kas anektētas kopš Krievijas iebrukuma sākuma 2022.gadā. CAS savā apelācijas sūdzībā Šveicē bāzētajai tiesai norādīja, ka Krievijas Olimpiskā komiteja "lūdz atcelt apstrīdēto lēmumu un atjaunot to kā (nacionālo olimpisko komiteju), ko atzinusi SOK, izmantojot visas tiesības un prerogatīvas, ko tai piešķir Olimpiskā harta".

12:42. Krievijas armija naktī uz 6. novembri uzbruka Ukrainai ar 22 bezpilota lidaparātiem un četrām dažāda veida raķetēm. Ukrainas aizstāvjiem izdevās iznīcināt 15 bezpilota lidaparātus un vienu Kh-59 raķeti, ziņo pravda.com.ua.

12:10. Ukrainas valstij piederošais ieroču ražotājs "Ukroboronprom" uzsācis licencētu FPV dronu modeļu ražošanu, informē pravda.com.ua.

10:53. Krievijas armija uzbrukuma laikā no 5. uz 6. novembri Odesā ievainoja vismaz astoņus cilvēkus un sabojāja 20 daudzdzīvokļu ēkas, kā arī palaida rekordlielu skaitu aviācijas bumbu pret Hersonas apgabalu, ziņo pravda.com.ua.

09:30. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien aicinājis bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu apmeklēt Ukrainu, norādot, ka pārtraukt karu nav tik vienkārši.

Komentējot Trampa plātīšanos, ka viņš varētu pārtraukt Krievijas iebrukumu Ukrainā 24 stundu laikā, ja tiktu atkal ievēlēts ASV prezidenta amatā, Zelenskis izteicās, ka viņam vajadzētu pašam atbraukt uz Ukrainu un iepazīties ar situāciju uz vietas.

09:05. Nav pamata uztraukties, ka teroristiskā grupējuma "Hamās" uzbrukums Izraēlai un tam sekojošā konflikta saasināšanās Tuvajos Austrumos varētu novērst Eiropas Savienības (ES) uzmanību no Krievijas iebrukuma Ukrainā, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Dace Melbārde (NA).

Viņa atzina, ka notikumi Tuvajos Austrumos Eiropas politikā ir ienesuši "jaunu ģeopolitisko dinamiku", tomēr ES ļoti labi apzinās, ka Ukrainā notiekošā kara iznākums būtiski ietekmēs arī pašas ES nākotni, un mūsu interesēs ir darīt absolūti visu, lai Ukraina šo karu uzvarētu.

08:42. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 305 970 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 880 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5288 tankus, 9958 bruņutransportierus, 7389 lielgabalus, 867 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 570 zenītartilērijas iekārtas, 322 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5554 bezpilota lidaparātus, 1556 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9744 automobiļus un autocisternas, kā arī 1047 specializētās tehnikas vienības.

08:06. Ukrainais prezidents Volodimirs Zelenskis raidījuma "Meet the Press" laikā Amerikas televīzijas kanālā "NBC News" paziņoja, ka ukraiņi nav gatavi atdot savu brīvību "s*** teroristam" Vladimiram Putinam, vēsta pravda.com.ua.

07:07. Krievijas armija 5. novembra vakarā no okupētās Krimas virzienā uz Odesas apgabalu palaida bezpilota lidaparātus "Shahed", ziņo pravda.com.ua.

00:10. Prezidents Vladimirs Zelenskis neuzskata, ka Ukrainas karš pret Krievijas Federāciju ir nonācis strupceļā.

Ukrainas līderis intervijā telekanālam NBC News pastāstīja, ko mūsu aizsargi dara, lai nodrošinātu progresu. "Mūsu militārpersonas nāk klajā ar dažādiem plāniem, dažādām operācijām, lai ātrāk virzītos uz priekšu un sagādātu negaidītus uzbrukumus Krievijas Federācijai," viņš sacīja.

Pēc prezidenta teiktā, ienaidnieki domāja, ka mūs uzvarēs, taču tas nenotika. "Es nedomāju, ka tas ir strupceļš," uzsvēra Ukrainas līderis.

Svarīgākais