Abass: Palestīniešu pašpārvalde varētu atgriezties Gazas joslā tikai tad, ja tiks rasts visaptverošs risinājums

© Scanpix

Palestīniešu pašpārvalde varētu atgriezties pie varas Gazas joslā tikai tad, ja tiktu rasts visaptverošs risinājums Izraēlas un palestīniešu konfliktam, svētdien paziņoja palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass.

"Mēs pilnībā uzņemsimies savus pienākumus visaptveroša politiska risinājuma ietvaros, kas ietvertu [Jordānas upes] rietumkrastu, Austrumjeruzalemi un Gazas joslu," Abass sacīja, tiekoties ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu, kas bija ieradies iepriekš neizziņotā vizītē Rāmallā, vēstīja palestīniešu ziņu aģentūra WAFA.

Oktobra beigās Blinkens Kongresā sacīja, ka "visprātīgāk būtu, ja efektīva un atjaunota palestīniešu pašpārvalde uzņemtos atbildību par Gazas pārvaldību un galu galā arī par drošību".

Nav pieļaujama "status quo atjaunošana, kad Gazas joslu pārvaldītu "Hamās"," uzsvēra Blinkens.

"Hamās", ko Eiropas Savienība un Amerikas Savienotās Valstis uzskata par teroristisku organizāciju, ir Abasa vadītās partijas "Fatah" konkurente.

2007.gadā "Hamās" pārņēma kontroli Gazas joslā no palestīniešu pašpārvaldes, jo "Hamās" tika liegta reāla vara, lai gan iepriekšējā gadā "Hamās" uzvarēja parlamenta vēlēšanās.

Izraēla 2005.gadā pilnībā izveda savus karavīrus un kolonistus no Gazas joslas, taču kopš tā laika, kad "Hamās" pārņēma varu, īsteno Gazas joslas blokādi.