Ukrainas kara 620. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:26]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 5. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:26. Krievijas uzbrukumā Hersonai svētdien, 5. novembrī, ievainojumus guvuši pieci civiliedzīvotāji, ziņo pravda.com.ua.

20:14. Prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā raidījumam "Meeting with Press" televīzijas kanālā "NBC News" sacīja, ka Ukraina apsver iespēju mainīt savu militāro stratēģiju.

18:59. Prezidents Volodimirs Zelenskis brīdina rietumvalstis, ka pārtraucot vai samazinot atbalsta sniegšanu Ukrainai, gaidāmas bīstamas sekas, kas nelabvēlīgi ietekmēs NATO, vēsta pravda.com.ua. "Ja Krievija mūs visus nogalinās, viņi uzbruks NATO valstīm," teica prezidents.

17:38 Ukrainas flotes spīkers Dmitrijs Pletenčuks neizslēdz, ka krievi savu lielo desantkuģi Minsk demontēs rezerves daļām.

To viņš teica teletona ēterā, atbildot uz jautājumu par “Minskas” turpmāko likteni un to, ka tā šķiet izmantota rezerves daļām. Pletenčuks atzīmēja, ka uzreiz pēc trieciena Jūras spēki pauda viedokli, ka Minsku nevar atjaunot. Viņš piebilda, ka tam nav jēgas, pirmkārt, no finansiālā viedokļa, jo kuģis ir diezgan vecs un bieži tika izmantots.

17:00 Prezidents Volodimirs Zelenskis aicinājis ASV Kongresu saglabāt militāro palīdzību Ukrainai, norādot likumdevējiem, kuri bloķē lēmumu, ka alternatīva ir Krievijas uzbrukuma risks kādai NATO valstij

15:30 Tagad Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir vajadzīgas vadāmas raķetes un dažādu klašu raķetes, sākot no 100 km, 300 km ATACMS. Jo īpaši Ukrainas iznīcinātājiem ļoti noderētu kasešu raķetes M26, intervijā izdevumam Obozrevatel sacīja militārais eksperts Romāns Svitans.

14:29 Krievu okupanti norāda uz problēmām dzīves apstākļos Ukrainas kara laikā. Viņi sūdzas, ka dzīvo un ēd netīrumos.

Tas ir apspriests nesenajā britu izlūkdienestu pārskatā. Izlūkošanas analītiķi vērsa uzmanību uz tā sauktajiem “Ogarkova lasījumiem”, kas nosaukti PSRS Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieka Nikolaja Ogarkova vārdā. Saskaņā ar izlūkošanas datiem, okupanti, kas atgriezās no frontes frontes līnijām Ukrainā, "lasījumos" sacīja, ka viņi nedēļām ilgi ir "slapji no galvas līdz kājām".

13:05 Ukrainas karavīri likvidēja vienu no neieredzētākajiem okupantiem - Tereka kazaku bataljona komandieri, 1954.gadā dzimušo Vladimiru Vladimiroviču Popovu ar izsaukuma signālu "Kedr".

Krievu okupantu publiskajās lapās sāk parādīties nekrologi par Kedru. Tiek atzīmēts, ka viņš nogalināts 3.oktobrī.

Okupanti atzīmē, ka “Kedrs” bijis Stavropoles apgabala Svjatookrestovskas rajona biedrības atamans, divu Drosmes ordeņu īpašnieks, kā arī citu valsts apbalvojumu īpašnieks. Cita starpā Popovs bija Afganistānas un Čečenijas kara dalībnieks, taču nepārdzīvoja karu Ukrainā.

12:07 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 305 090 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 990 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 5284 tankus, 9953 bruņutransportierus, 7375 lielgabalus, 867 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 570 zenītartilērijas iekārtas, 322 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5534 bezpilota lidaparātus, 1554 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9730 automobiļus un autocisternas, kā arī 1047 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

11:45 Līdz Jaunajam gadam Ukrainas bruņotie spēki var sagrābt svarīgos ceļu krustojumus uz Tokmaku - virzīties uz dzelzceļa mezglu un bloķēt Krievijas sauszemes koridoru no īslaicīgi okupētās Krimas.

Tā norādīja militārais eksperts Romāns Svitans. Pēc viņa teiktā, lietavu dēļ fronte Donbasā “iesaldēs”, tāpēc Ukrainas bruņotie spēki sāks virzīties rietumu virzienā (Zaporožjes apgabals).

10:34 Ukrainas bruņotie spēki turpināja uzbrukuma operācijas pie Bahmutas un Zaporožjes apgabala rietumos.

Tas teikts jaunajā Kara izpētes institūta (ISW) ziņojumā. Saskaņā ar dažiem ziņojumiem, kā atzīmēja analītiķi, Ukrainas bruņotie spēki ir virzījušies pa meža līniju uz ziemeļiem no Kliščievkas, 7 km uz dienvidrietumiem no Bahmutas, un gūst stabilu vietu šajā apgabalā.

Tajā pašā laikā iebrucēji turpināja ofensīvu uz ziemeļiem un dienvidiem no Bahmutas, taču nekādus panākumus neguva. Jo īpaši Krievijas karaspēks uzsāka sauszemes uzbrukumu Berhovskas rezervuāra rajonā, taču bez panākumiem. Kā norādīts ISW pārskatā, Bahmutas ziemeļu flangā darbojas Krievijas 200. motorizētās strēlnieku brigādes vienības (14. armijas korpuss, Ziemeļu flote), kā arī Krievijas vikingu specvienības vienības elementi.

09:17 Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku komandieris ģenerālleitnants Nikolajs Oļeščuks apstiprināja veiksmīgo triecienu pa ku;gu būvētavu, sadragājot kuģi, kurš aprīkots ar spārnotajām raķetēm Kalibr

00:10 4.novembrī Bahmutas virzienā krievu iebrucēji septiņas reizes nesekmīgi mēģināja atjaunot zaudētās pozīcijas pie Kļeščijevkas un Andrejevkas Doņeckas apgabalā.

Pēc Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba datiem, diennakts laikā notikusi 71 militāra sadursme. Operatīvā situācija Ukrainas austrumos un dienvidos joprojām ir sarežģīta.

Svarīgākais