Ukrainas kara 619. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:57]

© AP/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 4. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:57 Agresorvalsts turpina melot par Ukrainas raķešu Grom-2 notriekšanu, kuru klātbūtne dienestā Ukrainas bruņotajos spēkos nav oficiāli apstiprināta.

Uz šiem apgalvojumiem reaģēja Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās Raķešu spēku un artilērijas un bezpilota sistēmu direktorāta vadītājs brigādes ģenerālis Sergejs Baranovs.

Uz jautājumu, kas patiesībā notiek ar Grom-2 raķešu ražošanu, Baranovs atbildēja, ka "pagaidām es vēlētos paturēt noslēpumu".

21:05 Ukrainas bruņotie spēki pēc šodienas uzbrukuma oficiāli apstiprināja Zaļivas kuģu būvētavas sakāvi Kerčā. Attiecīgo informāciju publicējusi Ukrainas Bruņoto spēku virspavēlnieka biroja Stratēģiskās komunikācijas departaments.

20:07 Sestdienas, 4. novembra, vakarā krievu okupanti uzsāka kārtējo uzbrukumu Poltavas apgabalam. Uzlidojuma brīdinājums reģionā turpinājās vairāk nekā 2 stundas - no plkst.17.17 līdz plkst.19.25.

Kā Telegram ziņoja Poltavas apgabala militārās administrācijas vadītājs Filips Proņins, Poltavas apgabala Mirgorodas rajons (apmēram 150 kilometrus no robežas ar Krievijas Federāciju) tika pakļauts uzbrukumam.

19:19 Okupētajā Krimā pēc gaisa uzlidojuma brīdinājuma izsludināšanas atskanēja sprādzieni, Krievijas mediji ziņoja par uzbrukumu Krimas tiltam un kuģu būves rūpnīcai Kerčā.

Pēc aviācijas uzlidojuma brīdinājuma izsludināšanas okupanti bloķēja Krimas tiltu, kā arī, kā atzīmēja tā dēvētais Sevastopoles gubernators Mihails Razvožajevs, Krievijas karaspēks Sevastopoles līcī izlaida dūmu aizsegu.

Tajā pašā laikā Krievijas telegrammu kanāli ziņoja par aptuveni 1,5 desmitiem raķešu, kas lidojušas virs jūras un Geničeskas apgabalā.

Vēlāk kļuva zināms par dūmiem Zatokas kuģu būvētavas teritorijā Kerčā, kā arī Krimas tilta rajonā.

Tajā pašā laikā okupanti apgalvo, ka tie nav dūmi no sitiena, bet gan kamuflāžas dūmu aizsegs.

18:26 Sestdienas, 4. novembra, vakarā krievu okupanti uzbruka Dņepropetrovskas apgabalam. Apkārtnē izsludināta gaisa uzlidojuma trauksme. Gaisa spēki brīdina par ballistisko ieroču izmantošanas draudiem un aicināja Dņepras iedzīvotājus doties uz patversmēm.

Kā ziņo Suspilna Dnipro, sprādzieni reģionālajā centrā bijuši atkārtoti. Dņepropetrovskas apgabala militārās administrācijas vadītājs Sergejs Lisaks, reaģējot uz ziņām par sprādzieniem, telegrammā rakstīja: "Dņepra, informācijas klusums. Visa informācija ir pēc uzlidojuma brīdinājuma noskaidrošanas."

17:46. Ukraina ceļā uz Eiropas Savienību (ES) neprasa nekādus atvieglojumus un pilda visus Eiropas Komisijas (EK) ieteikumus, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pēc tikšanās ar Eiropas Komisijas prezidenti Urzulu fon der Leienu Zelenskis kopīgā preses konferencē teica, ka "esam izpildījuši ieteikumus, kas nepieciešami, lai sāktu sarunas par dalību ES. Tie attiecas uz tiesiskumu, nacionālo kopienu tiesību un brīvību aizsardzību, valsts iestāžu darba lielāku pārredzamību un pretkorupcijas infrastruktūras stiprināšanu".

16:31. Ukrainas premjerministra vietniece Eiropas un eiroatlantiskās integrācijas jautājumos Olga Stefanišina pauž pārliecību, ka Eiropas Komisijas ziņojumā, kas tiks publicēts 8.novembrī, būs pozitīvs vērtējums par Ukrainas progresu ceļā uz dalību Eiropas Savienībā, ziņo pravda.com.ua.

15:02. Krievijas karaspēks Ukrainā gatavo "trešo plašo uzbrukumu sēriju Avdijivkai", liecina ASV Kara izpētes institūta (ISW) jaunākais ziņojums.

ISW analītiķi norādīja, ka okupanti turpināja uzbrukuma operācijas Avdijivkas apkaimē un guva apstiprinātus panākumus. Ģeolokācijas dati liecina, ka Krievijas karaspēks virzās uz dienvidrietumiem no Krasnohorivkas, kas atrodas četrus kilometrus uz ziemeļiem no Avdijivkas, līdz dzelzceļa līnijai uz ziemeļiem no Avdijivkas. Kaujas turpinās arī pie Avdijivkas koksa rūpnīcas, Avdijivkas dienvidu un dienvidrietumu nomalē un Opitnē. Ukrainas spēki šajā apgabalā pastāvīgi veic pretuzbrukumus.

ISW ziņojumā, atsaucoties uz kādu Ukrainas militāro novērotāju, arī teikts, ka Krievijas spēki strauji būvē nocietinājumus aizmugures rajonos netālu no paredzētās ofensīvas virzieniem pie Avdijivkas, lai ātrāk iesaistītu kaujā rezerves.

13:53. Visā Ukrainā izsludināts gaisa trauksmes brīdinājums par uzlidojumu iespējamību saistībā iznīcinātāja MiG-31K pacelšanos , ziņo pravda.com.ua.

12:22. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sagaidījis Eiropas Komisijas (EK) prezidenti Ursula fon der Leiena dzelzceļa stacijā Kijivā. Tā ir EK prezidentes sestā vizīte Ukrainā pēc tam, kad pērn februārī Krievija sāka atkārtoto iebrukumu valstī. Gaidāms, ka EK prezidente ar Zelenski runās par Ukrainas progresu ceļā uz iestāšanos ES. Vizīte notiek pirms trešdien gaidāmā Leienas ziņojuma par Ukrainas progresu reformu īstenošanā, kas nepieciešamas dalībai blokā.

10:47. Kijivā ir ieradusies Eiropas Komisijas prezidente Ursula fon der Leiena. Plānots, ka viņa uzstāsies ar uzrunu Ukrainas parlamentā, vēsta pravda.com.ua.

10:08. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 304 100 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 830 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5276 tankus, 9939 bruņutransportierus, 7363 lielgabalus, 861 daudzlādiņu reaktīvo iekārtu, 568 zenītartilērijas iekārtas, 322 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5534 bezpilota lidaparātus, 1551 spārnoto raķeti, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9716 automobiļus un autocisternas, kā arī 1038 specializētās tehnikas vienības.

09:02. Latvija no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" plāno atvēlēt 50 000 eiro iniciatīvai "Grain from Ukraine", lai veicinātu Ukrainas graudu piegādes Āfrikas valstīm, liecina Ārlietu ministrijas sagatavotā rīkojuma projekta anotācija, kas ievietota Tiesību aktu portālā.

00:10. Atbildot uz kritiku, kurā Šveices pārtikas un dzērienu ražotāju "Nestle" nodēvēts par "kara atbalstītāju", ņemot vērā uzņēmuma darbības turpināšanu Krievijā, "Nestle" vien norāda uz iepriekš publiskoto paziņojumu, kurā uzņēmums vēstījis, ka tas ievērojami samazinājis savu savu darbību Krievijā.

Uzņēmums skaidro, ka Krievijā atcēlis visas turpmākās investīcijas, apturējis reklamēšanu un pilnībā ievēro visās piemērojamās starptautiskās sankcijas.

"Nestle" apgalvo, ka tā darbība Krievijā ir "vērsta uz pirmās nepieciešamības un pamata pārtikas produktu piegādi vietējiem iedzīvotājiem".

Svarīgākais