Igaunijas valdība atļauj Taivānas pārstāvniecības atvēršanu, bet ar Taibejas nosaukumu

© pixabay.com

Igaunijas valdība atļāvusi Taivānai atvērt ekonomikas vai kultūras pārstāvniecību Igaunijā, izmantojot Taibejas nosaukumu, tomēr Ārlietu ministrija uzsver, ka Igaunija ievēro tā dēvēto vienas Ķīnas politiku, neatzīst Taivānu un neveido ar to politiskas attiecības.

"Līdzīgi citām Eiropas Savienības dalībvalstīm Igaunija ir gatava pieņemt Taibejas nediplomātiskas ekonomikas vai kultūras pārstāvniecības izveidi, lai veicinātu tādas attiecības," paziņoja Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahkna.

Taibeja ir Taivānas galvaspilsēta un tās ekonomikas un kultūras misijas ārvalstīs bieži tiek atvērtas ar Taibejas, nevis Taivānas nosaukumu.

"Igaunija neatzīst Taivānu kā valsti. Ievērojot vienas Ķīnas politiku, mēs neveidosim politiskas attiecības ar Taivānu," uzsvēra Cahkna. "Vienlaikus mēs uzskatām, ka ir svarīgi veidot attiecības ar Taivānu ekonomikas, izglītības, kultūras jomās, attiecības starp civilās sabiedrības organizācijām un citās tamlīdzīgās jomās," piebilda ministrs.

Viņš uzsvēra, ka Eiropas Savienības politikai attiecībās ar Ķīnu ir jābūt vienotai, jo no tā iegūst visas demokrātiskās valstis.

Nākamnedēļ Igauniju apmeklēs Taivānas ārlietu ministrs Džozefs Vu, bet Igaunijas valdības ministri ar viņu netiksies.

Lietuva 2021.gadā atļāva Taibejai atvērt Taivānas pārstāvniecību Viļņā, izmantojot Taivānas nosaukumu, nevis Taibejas, kā ierasts starptautiskajā praksē. Tas saniknoja Ķīnu, kura ierobežoja attiecības ar Viļņu un bloķēja Lietuvas eksportu un importu.

Svarīgākais