Japānas policija uz Fukušimas AES nosūtīs ūdens lielgabalus

Japānas valdība lūgusi Nacionālo policijas pārvaldi nosūtīt uz Fukušimas 1. AES ūdens lielgabalus, ar kuru palīdzību plānots liet ūdeni izlietotās kodoldegvielas stieņu atdzesēšanai, ziņo telekanāls NHK.

Šāds risinājums tiks izmantots, jo divrotoru helikopters "CH-47 Chinook" , kas tika nosūtīts uz AES pārlieku augstās radiācijas dēļ nevarēja, dzesēt AES reaktoru ar ūdeni.

Šorīt zemestrīcē bojātajā "Fukušimas 1" atomelektrostacijā izcēlies jauns ugunsgrēks, aizdedzies ceturtais energobloks un dūmi redzami arī no trešā.

Savukārt Tokijas energokompānija "Tepko", kurai pieder bojātā kodolstacija, apsver iespēju virs tās no helikoptera izkaisīt borskābi. Šai vielai piemīt īpašība bremzēt kodolprocesus, un to bieži izmanto kodolreakcijas intensitātes kontrolēšanai.

Tāpat tiek apsvērta iespēja lūgt tiešu ASV militāro palīdzību reaktora dzesēšanā.

Japānā trešdien tika evakuēti strādnieki no zemestrīces piemeklētās Fukusimas 1.AES radiācijas līmeņa paaugstināšanās dēļ.

Jau ziņots, ka Fukusimas 1.AES pēc piektdienas postošās zemestrīces ir notikušas četras eksplozijas, izraisot radiācijas noplūdes.

Svarīgākais