Ukrainas kara 618. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:14]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 3. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:14. Kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022.gada 24.februārī Krievija ir nogalinājusi 68 žurnālistus. Desmit no viņiem tika nogalināti, pildot profesionālos pienākumus, 58 - kā karadarbības dalībnieki vai Krievijas apšaudes vai spīdzināšanas rezultātā (no tiem 45 - kā karadarbības dalībnieki, 13 - Krievijas apšaudes vai spīdzināšanas rezultātā).

19:30. Rīgas pilsētas tiesa sabiedrības ievērību guvušajai aktīvistei Jeļenai Kreilei par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanu piespriedusi nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu.

Tostarp, Kreile daudzkārt konstatēta publiskās vietās un publiskos pasākumos, nēsājot pleca somu ar simbolu "Z", kas Krievijas propagandas resursos tiek izmantots kā atbalsta simbols Krievijas sāktajai karadarbībai Ukrainā.

Tāpat persona pie Krievijas vēstniecības Rīgā pauda atbalstu agresorvalstij laikā, kad tur norisinājās pret Krievijas sākto karu Ukrainā vērsta protesta akcija. Persona regulāri veikusi arī citas provokatīvas darbības, kas vērstas uz Krievijas agresijas slavināšanu un attaisnošanu.

16:36 Britu izlūkdienesti nosaukuši faktorus, kas neļauj Ukrainas bruņotajiem spēkiem un Krievijas iebrucējiem izlauzties cauri aizsardzības līnijām frontē. Pirmkārt, ofensīvus kavē konflikta ģeogrāfiskais mērogs.

Par to ziņoja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija tīklā X (Twitter), atsaucoties uz izlūkošanas datiem. Pēc viņu domām, abas puses cenšas visu iespējamo, lai savāktu dīkstāves triecienspēkus, kas spēj panākt izrāvienu, jo lielākā daļa to mobilizētā karaspēka ir nepieciešama, lai noturētu 1200 km garo kontaktlīniju.

14:56 Pretbateriju kaujas turpinās vienā no virzieniem, ienaidnieks ir zaudējis daudz tehnikas, tostarp gandrīz divus desmitus lielgabalu un divus tankus.

Pēc Dienvidukrainas Aizsardzības spēku ziņām, pēdējās diennakts laikā likvidēti 32 iebrucēji. Tika iznīcināti divi tanki, bruņutransportieris-82, divas Grad daudzkārtējās palaišanas raķešu sistēmas un 18 lielgabali. Tāpat metāllūžņos tika nodotas 14 okupantu bruņutehnikas vienības, divi uzbrukuma bezpilota lidaparāti Lancet un divas laivas.

Melnajā jūrā atrodas seši ienaidnieka flotes karakuģi, bet nesējraķetes ir izvietotas to bāzēs.

13:38 Ukraina neveic nekādas sarunas ar Krieviju “aiz slēgtām durvīm”.

To telekanāla ZDF rīta programmā paziņojis ārlietu ministrs Dmitro Kuļeba, vēsta Ukrinform.

Uz jautājumu, vai Ukraina ved sarunas ar Krievijas Federāciju “aiz slēgtām durvīm”, ārlietu ministrs atbildēja: “Nē”. Viņaprāt, “miera formulas” pamatā ir cieņa pret Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti.

11:45. Ukrainas Aizsardzības izlūkošanas dienests ziņoja, ka Krievija savā teritorijā mēģina ražot bezpilota lidaparātu "Shahed" ekvivalentus, ziņo pravda.com.ua.

10:56. Ukraina ceturtdien Šveices pārtikas un dzērienu ražotāju "Nestle" nodēvēja par "kara atbalstītāju", ņemot vērā uzņēmuma darbības turpināšanu Krievijā. Pēc Krievijas pilna apmēra karadarbības sākšanas Ukrainā pērnā gada februārī no Krievijas tirgus aizgājuši simtiem Rietumu uzņēmumu, un Ukraina nav vairījusies publiski kritizēt tos, kas darbību šajā valstī joprojām turpina.

"Neskatoties uz Krievijas agresiju, "Nestle" turpina darbību Krievijā, agresoram piegādā preces un paplašina savu ražošanas bāzi Krievijā," ceturtdien paziņoja Ukrainas Nacionālā korupcijas novēršanas aģentūra.

09:22. Kopš Krievijas un Ukrainas kara sākuma laika posmā no 2014. līdz 2023.gadam nogalināti 75 mediju darbinieki, paziņojis Ukrainas Masu informācijas institūts (IMI), veicot Krievijas noziegumu pret žurnālistiem un plašsaziņas līdzekļiem monitoringu.

"Kopš 2014.gada Krievijas karu pret Ukrainu pavada noziegumi pret žurnālistiem un neatkarīgās žurnālistikas iznīcināšana pagaidu okupētajās Ukrainas teritorijās, bet no 2022.gada, kad sākās pilna mēroga iebrukums, arī Ukrainas iestāžu kontrolētajās teritorijās. Slepkavības, nolaupīšanas, draudi, mediju pārstāvju aresti ir tikai neliels saraksts ar noziegumiem, ko Krievijas okupanti pastrādājuši pret medijiem," pavēstīja IMI vārda brīvības monitoringa nodaļas vadītāja Katerina Djačuka.

08:51. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 303 270 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 850 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5265 tankus, 9901 bruņutransportieri, 7328 lielgabalus, 854 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 566 zenītartilērijas iekārtas, 322 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5495 bezpilota lidaparātus, 1551 spārnoto raķeti, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9691 automobili un autocisternu, kā arī 1034 specializētās tehnikas vienības.

08:28. Naktī uz piektdienu Krievijas armija veikusi uzlidojumus Ļvivas apgabalam, kur pretgaisa aizsardzības spēki notriekuši vairākus "Shahed", kas lidoja uz mērķiem uz ziemeļiem un rietumiem no Ļvivas.

Par dronu uzlidojumiem ziņots arī Odesas apgabalā.

Ukrainas armijas ģenerālštābs pavēstīja, ka Krievija naktī palaidusi 38 "Shahed", no kuriem 24 notriekti. Izšauta arī viena aviācijas raķete H-59, kuru izdevies notriekt.Par 14 "Shahed" trāpījumu sekām ģenerālštābs neziņo, norādot, ka "pašlaik tiek precizēta informācija par šī teroristiskā uzbrukuma sekām".

07:54. Imperiālisms Krievijai ir vēsturiska nodarbe, kas ilgst jau vairākus gadsimtus, tāpēc nav pamata gaidīt, ka Krievija varētu dažu gadu laikā mainīties - tam būs nepieciešamas desmitgades, intervijā aģentūrai LETA "Rīgas konferences" laikā norādīja Vācijas Māršala fonda Austrumu virziena izpilddirektors Mihals Baranovskis.

07:04. Naktī uz piektdienu Krievija veikusi uzlidojumus Ukrainai ar droniem "Shahed", kā dēļ teju visā valstī bija izsludināta gaisa trauksme.

Aptuveni desmit triecieni veikti Harkivai un tās apgabalam, kā rezultātā nodarīti postījumi, taču nav informācijas par upuriem, ziņo vietējās amatpersonas.

05:45. 41% amerikāņu uzskata, ka ASV dara pārāk daudz Ukrainas atbalstīšanai, liecina ASV socioloģisko pētījumu institūta "Gallup" veikta aptauja, par kuras rezultātiem ziņoja radiostacija "Amerikas Balss". Jūnijā šāds viedoklis bija 29% aptaujāto.

00:10. Krievija atvelk kuģus uz Melnās jūras austrumu daļu, bet Ukrainas aizsardzības spēki tos varēs sasniegt arī tur. To savā vakara uzrunā ukraiņiem sacīja Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis.

Valsts prezidents runāja par jaunām detaļām ikdienas konferences sarunā, kuras laikā tika uzklausīts ziņojums par Ukrainas eksporta koridora darbu.

"Esmu pateicīgs visiem, kas cīnās un strādā, lai Ukraina saglabātu piekļuvi pasaules tirgum. Rezultāti ir labi. Krievija pamazām zaudē kontroli pār Melno jūru un atkāpjas uz akvatorijas austrumu daļu. Mēs arī tur tos sasniegsim ,” sacīja Zelenskis.

Svarīgākais