Ukrainas kara 617. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:54]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 2. novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:54 Piektdien, 2023. gada 3. novembrī, Amerikas Savienotās Valstis plāno paziņot par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai 425 miljonu dolāru vērtībā. Tas jo īpaši ietvers pretdronu spējas un munīciju.

Reuters par to raksta, atsaucoties uz divu amerikāņu amatpersonu paziņojumu. Paredzams, ka jaunajā paketē netiks iekļautas papildu ATACMS raķetes.

21:13 Ceturtdienas, 2. novembra, vakarā Krievijas armija uzbruka Odesas apgabalam ar divām virsskaņas raķetēm Onyx. Par to ziņo Dienvidukrainas Aizsardzības spēku preses dienests.

"Ienaidnieks veica raķešu uzbrukumu Odesas apgabalam ar divām Onyx raķetēm no īslaicīgi okupētās Krimas," teikts ziņojumā.

Ukrainas militārpersonas atzīmē, ka raķetes tika izšautas no piekrastes raķešu sistēmas Bastion, tās zaudēja kaujas spējas, tuvojoties Melnās jūras piekrastei.

20:41 Ziemeļkoreja, visticamāk, piegādājusi Krievijai vairāku veidu raķetes, kā arī munīciju un šāviņus, par ko jau ticis ziņots, ceturtdien pavēstījusi Dienvidkorejas armija.

Dienvidkorejas izlūkdienests trešdien likumdevējiem paziņoja, ka Ziemeļkoreja kopš augusta piegādājusi Krievijai vairāk nekā miljons artilērijas šāviņu, ar ko Krievijai, domājams, pietiktu aptuveni divus mēnešus karā Ukrainā.

Ziemeļkoreja tiek turēta aizdomās, ka papildus šautenēm, raķešu palaišanas iekārtām, mīnmetējiem un šāviņiem, tā nosūtījusi Krievijai arī nenoteiktu skaitu tuvas darbības rādiusa ballistisko raķešu, prettanku raķešu un pretgaisa aizsardzības raķešu, vietējiem žurnālistiem atklāja Dienvidkorejas armija.

Pagājušajā nedēļā Dienvidkoreja, ASV un Japāna stingri nosodīja Ziemeļkorejas munīcijas un militārā aprīkojuma piegādi Krievijai, norādot, ka šādi ieroču sūtījumi krasi palielina cilvēku upurus karā Ukrainā. Jebkāda ieroču tirdzniecība ar Ziemeļkoreju būtu vairāku ANO Drošības padomes rezolūciju pārkāpums.

Gan Krievija, gan Ziemeļkoreja, protams, noraidīja apsūdzības par ieroču sūtījumiem.

Krievijai un Ziemeļkorejai, kas ir vēsturiskas sabiedrotās, ir piemērotas vairākas globālo sankciju kārtas - Maskavai par iebrukumu Ukrainā, bet Phenjanai par kodolieroču izmēģinājumiem.

Valstu līderi Kims Čenuns un Vladimirs Putins septembrī tikās Krievijas Tālajos Austrumos. Kims vizītes laikā paziņoja, ka divpusējās saites ar Maskavu ir viņa valsts prioritāte. Vašingtona un eksperti uzskata, ka Phenjana pretī vēlas saņemt militāro palīdzību, piemēram, satelīta tehnoloģijas, un tiecas modernizēt padomju laika militāro aprīkojumu. Dienvidkorejas armija uzskata, ka Ziemeļkoreja vēlas saņemt no Krievijas arī ar kodolenerģiju saistītas tehnoloģijas, iznīcinātājus vai lidmašīnu aprīkojumu un palīdzību pretgaisa aizsardzības tīklu izveidē.

Dienvidkorejas izlūkdienests secinājis, ka Ziemeļkoreja darbina savas munīcijas ražotnes ar pilnu jaudu, lai apmierinātu Krievijas pieprasījumu, un ir iesaistījusi iedzīvotājus ražošanas jaudas palielināšanai.

19:59 Ukrainas aizsardzības spēki turpina nodarīt zaudējumus okupantiem. Kā teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba ziņojumā, jo īpaši pēdējās 24 stundās aviācija veikusi 13 triecienus apgabaliem, kur bija koncentrēts personāls, ieroči un militārais aprīkojums, un 2 uzbrukumus ienaidnieka pretgaisa raķetēm. sistēmas.

"Raķešu spēku vienības trāpīja komandpunktam, 3 personāla, ieroču un militārā aprīkojuma koncentrācijas zonām, elektroniskās karadarbības stacijai, munīcijas noliktavai, 8 artilērijas ieročiem, kā arī citam svarīgam ienaidnieka mērķim," sacīja ģenerālštābs. paziņojums.

Tajā pašā laikā ienaidnieks turpina uzbrukt mūsu karaspēka pozīcijām un apdzīvotām vietām. Kopumā iebrucēji veica 4 raķešu un 44 gaisa triecienus, kā arī veica 59 uzbrukumus no vairākām palaišanas raķešu sistēmām. Privātās dzīvesvietas un cita civilā infrastruktūra tika iznīcināta un bojāta, un, diemžēl, civiliedzīvotāju vidū bija upuri.

19:00. Savienotās Valstis piemērojušas sankcijas personām un uzņēmumiem no Turcijas, Ķīnas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), kas tiek turēti aizdomās par Krievijas atbalstīšanu karā pret Ukrainu.

17:50. Ukrainas aizsardzības ministra vietnieks Oleksijs Pavļuks ceturtdien norādīja, ka oktobrī Ukrainas aizsardzības spēki likvidējuši 22 920 Krievijas karavīru un 3494 militārās tehnikas vienības. Pēc viņa teiktā, Ukrainas armija mēneša laikā iznīcināja ievērojamu skaitu Krievijas karaspēka ieroču sistēmu un militārās tehnikas, tai skaitā 521 tanku, 843 bruņutransportierus, 773 lielgabalus, 48 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 26 pretgaisa aizsardzības sistēmas, 741 transportlīdzekli un 86 speciālos transportlīdzekļus. Turklāt Ukrainas aizstāvji notrieca piecas lidmašīnas, astoņus helikopterus, 425 lidrobotus un 18 ienaidnieka raķetes.

17:15. Krievijā karam Ukrainā vervē migrantus, parādniekus, bezdarbniekus un cilvēkus no citiem neaizsargātiem sabiedrības sociālajiem slāņiem, vēsta pravda.com.ua.

16:15. Vācija ziņo par jaunu Ukrainai nosūtīto militārās palīdzības partiju, kas ietver dažādu aprīkojumu - no droniem līdz bruņumašīnām, vēsta pravda.com.ua.

14:08. Ukraina ir noskaņota optimistiski, ka sarunas par tās uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES) tiks uzsāktas šogad, ceturtdien sacīja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

Runājot ar žurnālistiem pirms Eiropas jautājumiem veltītās konferencei Berlīnē, Kuleba sacīja, ka Ukraina ir ceļā uz to, lai izpildītu savas saistības iestāšanās sarunu uzsākšanai.

"Mēs esam optimistiski. Mēs veicām daudz reformu, un mēs pieņēmām likumus, kas bija nepieciešami, lai atbilstu rekomendācijām, lai tās iemiesotu," viņš sacīja.

"Tāpēc mēs ar nepacietību gaidām šī ziņojuma prezentāciju, un man ir pamats uzskatīt, ka tas sagatavos ceļu Eiropadomes lēmumam par iestāšanās sarunu uzsākšanu ar Ukrainu," norādīja Kuleba.

12:48. Ukrainas triecienu rezultātā Krievijas pretgaisa aizsardzība cietusi nopietnus zaudējumus, jaunākajā ziņojumā par stāvokli Ukrainas frontēs vēsta Lielbritānijas militārais izlūkdienests.

Ukrainas triecienu rezultātā Krievija nedēļas laikā zaudējusi vismaz četras tālas darbības raķešu zeme-gaiss palaišanas iekārtas.

11:57. Tieši pirms gada darbu uzsāka ziedojumu straumēšanas platforma “Stopify”. Līdz šai dienai 7640 abonenti no 49 valstīm kopā ir ziedojuši 889 120 eiro, un gada laikā noorganizētas 12 ekipējuma piegādes Ukrainas armijai. Piegādātais ekipējums un tehnikašajā laikā ir nokļuvusi gan apšaudēs, gan arī palīdzējusi izvest daudzus karavīrus un ievainotos no kauju zonām.

11:48. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien parakstīja likumu, ar kuru Krievija atceļ Vispārējā kodolizmēģinājumu aizlieguma līguma ratifikāciju.

10:29. Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs uzskata, ka situācija frontē ir nonākusi strupceļā, kad neviena no pusēm nevar virzīties uz priekšu, jo tās ir aprīkotas tehnoloģiski vienādā līmenī, ziņo pravda.com.ua.

08:30. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 302 420 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 930 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5241 tanku, 9877 bruņutransportierus, 7292 lielgabalus, 850 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 566 zenītartilērijas iekārtas, 322 lidmašīnas, 324 helikopterus, 5488 bezpilota lidaparātus, 1549 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9658 automobiļus un autocisternas, kā arī 1032 specializētās tehnikas vienības.

08:19. Krievijas karaspēks Ukrainā turpina uzbrukt Avdijivkai un tās flangiem, ceturtdien rīta ziņojumā par situāciju frontē pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs."Avdijivkas virzienā ienaidnieks ar aviācijas atbalstu nepamet centienus aplenkt Avdijivku, bet mūsu karavīri stingri tur aizsardzību, nodarot okupantiem būtiskus zaudējumus," teikts ziņojumā.

Vismaz Avdijivkas pusloka dienvidu flangā Pervomaiskes un Severnes rajonā pēdējās diennakts laikā visi krievu uzbrukumi atvairīti, norādīja ģenerālštābs. Krievijas armija uzbrukumu Avdijivkai sāka 10.oktobrī.

07:49. Karš ar Krieviju tagad pāriet jaunā posmā, kļūstot par pozicionālo karu kā Pirmais pasaules karš, pretstatā "manevru" karam, kas paredz kustību un ātrumu, žurnālā "The Economist" publicētā rakstā norāda Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs.

Pēc viņa teiktā, tas ir izdevīgi Krievijai, ļaujot tai atjaunot savu militāro spēku, kas galu galā apdraudēs Ukrainas bruņotos spēkus un pašu valsti.

07:08. Trešdien, 1. novembrī, Ņujorkā tika arestēti trīs krievu tautības vīrieši, kuri nesen tika apsūdzēti sazvērestībā, lai Krievijas armijai no ASV piegādātu elektronikas preces aptuveni 7 miljonu ASV dolāru vērtībā, vēsta pravda.com.ua.

00:10. Ukrainas prezidents aicina ukraiņus neignorēt brīdinājumus par uzlidojumiem, ziņo pravda.com.ua.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais