Borels nosoda ebreju kolonistu uzbrukumus Jordānas rietumkrastā

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Eiropas Savienības (ES) augstais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jomā Žuzeps Borels otrdien vēlreiz aicināja uz pauzi Izraēlas un "Hamās" bruņotajā konfliktā, kā ari nosodīja ebreju kolonistu uzbrukumus palestīniešiem Jordānas Rietumkrastā.

Pēc vairākām telefonsarunām ar augstām arābu amatpersonām Borela birojs paziņoja, ka viņš "pauda lielas bažas par izraēliešu kolonistu uzbrukumiem palestīniešiem, ko viņš stingri nosodīja".

ES iepriekš bija aicinājusi aizsargāt civiliedzīvotājus abās konflikta pusēs, grupējumam "Hamās" bez ierunām atbrīvot ķīlniekus, un izveidot "humānās pauzes" palīdzības ievešanai Gazas joslā.

Pēc telefonsarunām ar Saūda Arābijas, Jordānijas un Ēģiptes ārlietu ministriem un Islāma sadarbības organizācijas ģenerālsekretāru Borels pauda bažas arī par notikumiem Jordānas Rietumkrastā.

Pēc "Hamās" 7.oktobra uzbrukumiem Izraēla bombardē Gazas joslu, kā arī ir pastiprinājusi operācijas Jordānas Rietumkrastā.

Saskaņā ar Rāmallā bāzētās Palestīnas pašpārvaldes Veselības ministrijas datiem Izraēlas armija vai kolonisti Jordānas Rietumkrastā kopš 7.oktobra nogalinājuši vismaz 122 palestīniešus.

Izraēlas armija otrdien Jordānas rietumkrastā nojauca "Hamās" vadītāja trimdā vietnieka Saleha al Aruri mājokli. Izraēlas armija paziņoja, ka karavīri iegājuši Aruras ciemā pie Rāmallas un šāvuši uz cilvēkiem, kas viņus apmētāja ar akmeņiem nojaukšanas laikā.

Borela preses sekretārs Pēters Stano sacīja, ka situācija Jordānas Rietumkrastā "var kļūt nekontrolējama", un brīdināja par "konflikta bīstamas eskalācijas risku".

"Izraēlai ir pienākums aizsargāt civiliedzīvotājus Jordānas Rietumkrastā no ekstrēmistu kolonistu vardarbības, saukt vainīgos pie atbildības un nodrošināt Izraēlas Aizsardzības spēku iejaukšanos. Tas ir juridisks pienākums, kas jāpilda," piebilda Stano.

Svarīgākais