Ukrainas kara 616. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:00]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 1.novembrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:00. Ukrainas karš ieiet jaunā stadijā, Ukrainai vajadzīgas jaunu militāro tehnoloģiju papildspēki, ziņo pravda.com.ua.

20:35. Eiropas Savienības ārlietu vadītājs Žuzeps Borels sola, ka citas krīzes neietekmēs atbalstu Ukrainai, ziņo pravda.com.ua.

19:15. Itālijas premjerministri Džordžu Meloni izjokojuši Krievijas viltvārži, telefonsarunā uzdodoties par Komoru prezidentu.

Meloni, kura vada labējo partiju "Itālijas brāļi" ("Fratelli d'Italia"), piezvanījusi persona, kas uzdevusies par Komoru prezidentu Azali Asumani, kurš pašlaik ir Āfrikas Savienības priekšsēdētājs. Patiesībā tie bija tā dēvētie pranksteri jeb izjokotāji no Krievijas "Vovans" un "Leksuss", īstajos vārdos - Vladimirs Kuzņecovs un Aleksejs Stoļarovs.

Telefonsaruna notika 18.septembrī pirms ANO Ģenerālās asamblejas, atklāja Meloni birojs. Itālijas valdība nekomentēja sarunas saturu, bet Krievijā sarunas fragmentus publicēja valdības medijs "RIA Novosti". Runājot par karu Ukrainā, Meloni esot sacījusi, ka visās pusēs vērojams liels nogurums.

18:03 Nākamās trīs nedēļas var skaidri parādīt, kāda būs situācija Doņeckas apgabala Avdejevkas apgabalā nākotnē.

"Trešajā ofensīvas nedēļā Krievijas karaspēks spēja pietuvoties tikai Avdejevkas atkritumu kaudzei, kā arī dzelzceļam, to nešķērsojot. Acīmredzot krieviem pie Avdejevkas kaut kas nenotika pēc plāna," norādīja militārpersonas. politikas apskatnieks Aleksandrs Kovaļenko, vēsta Minval.az.

Pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Krievijas pavēlniecība Avdejevkas apgabalā koncentrēja vairāku armiju vienības (15. un 30. motorizētās strēlnieku brigādes, Storm-Z, BARS, TrV vienības): "Vairāk nekā 40 tūkstoši darbinieku."

17:36 Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma Ukrainā mīnas un sprādzienbīstami priekšmeti nogalinājuši 264 civiliedzīvotājus un vēl 571 guvis ievainojumus, paziņojis Valsts speciālā transporta dienests.

Kopumā reģistrēts 561 negadījums, kas saistīts ar mīnām un sprādzienbīstamiem priekšmetiem. No šiem negadījumiem 145 notikuši laukos, 125 uz ceļiem, 117 pagalmos, 91 mežā, 30 ūdenstilpnēs un 53 telpās.

Valsts speciālā transporta dienests aicināja stingri ievērot drošības noteikumus.

"Marķējumi, kas brīdina par iespējamām briesmām, tiek uzstādīti tieši tādēļ, lai brīdinātu par briesmām. Speciālas lentes, zīmes "Bīstami, mīnas!", "Apstājies, mīnas!", sarkani karogi zemē - tas viss brīdina, ka teritorijas ir bīstamas. Neignorējiet tās!" aicināja dienests.

16:45 Ziemeļkoreja ir nosūtījušas uz Krievijas Federāciju vairāk nekā 1 miljonu artilērijas šāviņu, kurus izmanto Krievijas diktators Vladimirs Putins, lai dotu triecienu Ukrainas teritorijai.

Kopš augusta uz Krievijas Federāciju no Ziemeļkorejas nosūtītas aptuveni 10 ieroču kravas. Bloomberg vēsta, ka par to runājis Dienvidkorejas deputāts Jo Sang-Bams, kurš ir parlamenta izlūkošanas komitejas loceklis, atsaucoties uz Dienvidkorejas Nacionālā izlūkošanas dienesta informāciju.

15:53 Dņepras kreisajā krastā Hersonas apgabalā krievu okupanti sāka ģērbties civilās drēbēs, jo īpaši, baidoties no civiliedzīvotājiem.

Pretinieki arvien biežāk parādās civilā, nevis maskēšanās formā, taču tos var viegli atpazīt pēc militārās mugursomas vai ieroča, savā Telegram kanālā ziņo ukraiņu un Krimas tatāru militārā kustība Atesh.

15:05 Krievijai apšaudot Hersonu, viens cilvēks nogalināts, bet pilsētas centram nodarīti nopietni postījumi, pavēstīja reģiona administrācijas vadītājs, bet Nikopolē krievu drona triecienā nogalināts vēl viens civilists.

Uzbrukumā Hersonā divi cilvēki ievainoti.

"Jau atkal visapkārt apokaliptiska aina," platformā "Telegram" ierakstījis Hersonas apgabala valsts administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins.

"Sasisti stikli, izrauti logu rāmji, sakropļotas ēkas. Cilvēki drebošām balsīm stāsta par pārdzīvoto. Ienaidnieka negantība pat nedomā rimties. Apšaudes turpinās ar visiem ieroču viediem, kādi viņiem vien ir," norādīja apgabala vadītājs.

Nikopole, kas atrodas Dņepras krastā iepretim krievu sagrābtajai Zaporižjas atomelektrostacijai, drona triecienā ievainoti četri cilvēki, viena sieviete nogalināta, pavēstīja Dņipropetrovskas apgabala valsts administrācijas vadītājs Serhijs Lisaks.

Kā norādīja Ukrainas prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Oleksijs Kuleba, "okupanti palielina triecienu skaitu un intensitāti, aizvadītajā naktī atkal daudzos reģionos skanēja gaisa trauksmes sirēnas".

Aizvadītās dienas laikā valsts austrumos un dienvidos nogalināti trīs civilisti un vismaz 16 ievainoti, liecina prezidenta biroja apkopotā informācija.

Viens cilvēks nogalināts Hersonas apgabalā raķešu triecienā Berislavai un netālajiem ciemiem. Viens cilvēks nogalināts Doneckas apgabalā un vēl viens pie Kupjanskas, kas atrodas Harkivas apgabalā netālu no frontes līnijas.

14:26 Acīmredzami, ka Krievija gatavojas uzbrukumiem Ukrainai ar raķetēm un bezpilota lidaparātiem ziemā vai pēc temperatūras pazemināšanās zem 0°C, ir pārliecināts militāri politikas komentētājs Aleksandrs Kovaļenko, vēsta Oboz.ua.

14:03 Krievijas teroristi uzbrūk civilajiem kuģniecības ceļiem un uzbrūk civiliedzīvotājiem ar dažāda veida ieročiem.

Kā informēja Dienvidukrainas Aizsardzības spēku preses dienests, tagad to bāzēs ir izvietotas ienaidnieka nesējraķetes. Azovas jūrā dežūrē viens kuģis, bet Melnajā jūrā - četri.

Operatīvā situācija šo Ukrainas bruņoto spēku vienību atbildības zonā joprojām ir saspringta. Jo īpaši okupanti turpina terorizēt civilo kuģu ceļus Melnajā jūrā ar taktiskām lidmašīnām, nometot sprādzienbīstamus priekšmetus pa iespējamo civilo kuģu kustības maršrutu. Pēdējās diennakts laikā reģistrētas trīs šādi gadījumi. Tomēr navigācijas koridora darbība turpinās Aizsardzības spēku paspārnē.

12:47. Agrā 1. novembra rīta Krievijas karaspēks ar bezpilota lidaparātiem veica uzbrukumu Nikopoles pilsētai Dnipro apgabalā. Uzbrukuma laikā gājis bojā viens cilvēks, bet vēl četri civiliedzīvotāji tika ievainoti, informē pravda.com.ua.

12:02. Krievijas karavīri šorīt veikuši uzbrukumus Hersonas centram, dzīvību zaudējis pilsētas Militārās pārvaldes darbinieks, ziņo pravda.com.ua.

11:10. ASV prezidents Džo Baidens uzliks veto republikāņu rosinātajam likumprojektam par steidzamu militāro palīdzību vienīgi Izraēlai, ja nebūs ņemtas vērā Ukrainas intereses, pavēstījis Baltais nams. Palīdzība Izraēlai un Ukrainai jāparedz vienas paketes ietvaros, bet nošķiršana var "novest pie globālām sekām" nacionālās drošības jomā, norādīja Baltā nama Budžeta vadības birojs.

10:20. Medijs pravda.com.ua. ziņo, ka šorīt, 1. novembrī, Poltavas apgabalā atskanējuši sprādzieni.

08:46. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 301 490 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 680 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5223 tankus, 9834 bruņutransportierus, 7250 lielgabalus, 846 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 563 zenītartilērijas iekārtas, 321 lidmašīnu, 324 helikopterus, 5468 bezpilota lidaparātus, 1547 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9624 automobiļus un autocisternas, kā arī 1019 specializētās tehnikas vienības.

07:03. Ukrainā kopš karastāvokļa sākuma ir atmaskotas vairāk nekā 280 noziedzīgas grupas, kas solīja palīdzēt karaklausībai pakļautajiem vīriešiem nelikumīgi izbraukt no valsts, televīzijas ziņu maratonā paziņoja Valsts robežsardzes dienesta preses sekretārs Andrijs Demčenko.

00:10. Japānas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka, visticamāk, otrdien valsts gaisa telpā ielidojis Krievijas helikopters, vēsta pravda.com.ua. Japānas gaisa spēki, reaģējot uz iebrukumu, izmantoja iznīcinātājus. Japāna par šo incidentu pauda stingru protestu Krievijai.

Svarīgākais