Kadāfi izmanto starptautiskās sabiedrības vilcināšanos

Starptautiskā sabiedrība joprojām nespēj vienoties par veidu, kādā sniegt palīdzību Lībijas līdera Muammara Kadāfi pretiniekiem. M. Kadāfi lojālie spēki izmanto šo vilcināšanos, izvēršot plašu militāro ofensīvu, un Francijas ārlietu ministrs Alēns Župē jau brīdinājis, ka iespēja apturēt Lībijas līderi varētu būt palaista garām.

"Ja mēs būtu pagājušonedēļ lietojuši militāru spēku, neitralizējot Lībijas aviācijas bāzes un pāris desmitus lidmašīnu, droši vien valdības spēkiem nebūtu izdevusies ofensīva, kuras rezultātā tie atkarojuši teritorijas. Taču tā jau ir pagātne – šodienas notikumi rāda, ka mēs, iespējams, esam palaiduši garām šo iespēju," A. Župē vakar sacījis intervijā radiostacijai Europe 1. Viņš apstiprinājis, ka G-8 valstu grupas ārlietu ministru sanāksmē, kas turpinājās Parīzē, kopīgu viedokli par to, kā reaģēt uz notiekošo Lībijā, joprojām nav izdevies panākt. Līdzīga situācija ir ANO Drošības padomē, kuras sēdē naktī uz otrdienu pret lidojumam aizliegto zonu noteikšanu virs Lībijas iebilda Krievija.

Par šādu risinājumu, kas varētu neitralizēt Lībijas gaisa kara spēkus, visaktīvāk iestājas Lielbritānija un Francija, turklāt Francija jau pagājušonedēļ nolēma par likumīgajiem Lībijas varas pārstāvjiem atzīt opozicionāru kontrolētajā Bengazi pilsētā izveidoto Lībijas Pagaidu pārvaldes padomi (LIGC). Parīzē ar šīs padomes pārstāvjiem pirmo reizi tikusies ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, tomēr ASV vēl nav paudušas viedokli par to, cik cieši ir gatavas sadarboties ar Lībijas opozīciju.

Iebildes pret lidojumiem aizliegto zonu noteikšanu ir arī Vācijai, kas rotācijas kārtībā ir viena no ANO Drošības padomes loceklēm. "Mēs esam ļoti skeptiski noskaņoti pret militāru iejaukšanos, un lidojumam aizliegto zonu noteikšana ir militāra iejaukšanās," paziņojis Vācijas ārlietu ministrs Gvido Vestervelle, piebilstot, ka pret M. Kadāfi režīmu vajadzētu noteikt jaunas, vēl stingrākas, sankcijas. Jāatgādina, ka 26. februārī noteiktās sankcijas paredz M. Kadāfi un viņa līdzgaitnieku banku kontu iesaldēšanu, aizliegumu viņiem iebraukt citās valstīs, nosaka ieroču embargo Lībijai un deklarē izmeklēšanu par iespējamiem noziegumiem pret cilvēci, kas pastrādāti šajā valstī.

Svarīgākais