Ukrainas kara 615. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:40]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 31. oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:40. Krievijas karaspēks ar dronu trāpīja autobusam, kas evakuēja Hersonas apgabala Berislavskas rajona iedzīvotājus. 2 cilvēki tika ievainoti, vēsta pravda.com.ua.

22:03. Ņujorkā par sankciju apiešanu aizturēti trīs Krievijas pilsoņi, kas sūtījuši elektronikas komponentus uz Krieviju, kur tie izmantoti raķešu, tanku un dronu ražošanā, otrdien pavēstīja vietējās varasiestādes.

21:03. Doneckā deg degvielas tvertnes, vēsta pravda.com.ua. TASS propagandisti paziņoja, ka tvertnes skāra masveida raķešu uzbrukumi. Tika ziņots arī par diviem nāves gadījumiem.

20:11. Krievijas prezidents Vladimirs Putins cenšas izmantot Izraēlas un "Hamās" karu, lai mazinātu Rietumu atbalstu Ukrainai, otrdien atzinis ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens. Putins gūs panākumus centienos sagrābt Ukrainas teritoriju, ja ASV izbeigs atbalstu Ukrainai, sanāksmē savukārt brīdināja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins. "Ja mēs tagad atņemsim viņiem atbalstu, Putins vienīgi kļūs spēcīgāks, un viņam būs panākumi, darot to, ko viņš grib darīt - iegūt kaimiņvalsts suverēno teritoriju," piebilda Ostins. Ja tiks izbeigts ASV atbalsts, citas valstis var sekot šim paraugam, brīdināja arī Blinkens.

19:00. Nīderlandes tiesa kādam krievu uzņēmējam otrdien piespriedusi 18 mēnešu cietumsodu par Eiropas Savienības (ES) noteikto sankciju pārkāpšanu, piegādājot Krievijas bruņojuma rūpnīcām datoru čipus un citas elektroniskās preces.

17:50. Ar Latvijas vēstniecības Ukrainā starpniecību Ukrainā kritušā brīvprātīgā karavīra no Latvijas mirstīgās atliekas šonedēļ repatriētas mājup, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

16:40. Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss atkārtoti brīdinājis, ka Eiropai draud karš.

Krievijas uzbrukums Ukrainai radījis jaunu realitāti, no kuras Vācija pēdējo 30 gadu laikā bija atradusi, intervijā radiostacijai "Deutschlandfunk" otrdien norādījis Pistoriuss.

15:06. Turpinot 2022.gada rudenī aizsākto ierakumu sveču liešanas akciju Ukrainas armijas atbalstam, biedrība "Tavi draugi" no novembra aicina Latvijas iedzīvotājus izgatavot ierakumu sveces, ziedot to sastāvdaļas vai atbalstīt akciju ar finansiālu ziedojumu.

Biedrības pārstāve Beāte Bēvalde atgādina, ka pilna mēroga karš Ukrainā turpinās jau vairāk nekā 600 dienas. Šobrīd atkal klāt ir rudens un ziemas sezona, kas frontē ir īpaši skarba, tāpēc biedrība "Tavi draugi" no novembra turpina ierakumu sveču liešanas akciju Ukrainas aizstāvjiem un aicina ikvienu Latvijas iedzīvotāju iesaistīties, aģentūrai LETA norādīja Bēvalde.

14:05. Valdība otrdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai vēl 20 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Automašīnas paredzētas Ukrainas Aizsardzības ministrijai, tostarp armijas daļām, Hersonas pilsētas militārajai pārvaldei, Nacionālās gvardes militārajām vienībām, Hersonas apgabala Vinohradivskas ciema militārajai pārvaldei, Ševčenkovskas centrālajai rajona slimnīcai, Poltavas pilsētas domes 1.pilsētas klīniskajai slimnīcai, Hersonas apgabala Bilozeras ciema militārajai pārvaldei, Ukrainas bruņoto spēku teritoriālās aizsardzības Sumu pilsētas teritoriālās kopienas brīvprātīgo militārajai vienībai, Harkivas rajona medicīnas centram "Veselība+", kā arī Milivci psihoneiroloģiskajam internātam.

Ukrainai nododamo 20 transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 56 782 eiro.

12:57. 31. oktobra rītā Krievijas armija, veicot uzbrukumu Hersonas apgabalam, nogalinājusi vīrieti, ziņo pravda.com.ua.

11:14. Krievijas armija naktī no 30. uz 31. oktobri Ukrainas virzienā palaida divus bezpilota lidaparātus "Shahed kamikaze" un raķeti "Kh-59". Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēkiem izdevies notriekt abus bezpilota lidaparātus, ziņo pravda.com.ua.

10:20. Krievijas armijai uzbrūkot vienai no Ukrainas "DTEK" termoelektrostacijām Doņeckas apgabala, bez elektrības atstāta viena apdzīvota vieta, ziņo pravda.com.ua.

09:22. Krievijas karaspēks mēģinājis atgūt zaudētās pozīcijas pie Kļiščijivkas un aplenkt Avdīvku, taču viņu centieni bija nesekmīgi, kopumā frontē aizvadītajā diennaktī notikušas 36 sadursmes, vēsta pravda.com.ua.

08:14. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 300 810 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 870 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5211 tankus, 9804 bruņutransportierus, 7227 lielgabalus, 844 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 562 zenītartilērijas iekārtas, 321 lidmašīnu, 324 helikopterus, 5440 bezpilota lidaparātus, 1546 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9590 automobiļus un autocisternas, kā arī 1016 specializētās tehnikas vienības.

07:14. Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā šodien paredzēts spriest par atsevišķu likuma normu iespējamo pagarināšanu saistībā ar atbalstu Latvijā dzīvojošajiem Ukrainas iedzīvotājiem.

Iekšlietu ministrija rosinājusi par to diskutēt, ja netiks pagarināts pašlaik noteiktais termiņš - gada beigas -, kad Ukrainas iedzīvotājiem atbalsta paplašinātā pieejamība tiktu pārtraukta.

07:08. Krievijas nākotnei būtībā ir tikai viens variants - Krievija kļūs par normālu, mūsdienīgu, miermīlīgu un demokrātisku valsti, kas ciena starptautiskos likumus un demokrātisko pasaules uzbūvi, intervijā aģentūrai LETA "Rīgas konferences" laikā šādu viedokli pauda Krievijas opozīcijas politiķis, Brīvās Krievijas fonda viceprezidents un Krievijā cietumā ieslodzītā Alekseja Navaļnija padomnieks Vladimirs Milovs.

Viņaprāt, tas notiks jau tuvā nākotnē, vai arī Krievija kļūs par šādu valsti krietni vēlāk, jo vēl kādu laiku turpinās "spirināties" un īstenot impērisko politiku, bet tas noteikti notiks.

06:20. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien apsūdzēja Ukrainu un Rietumvalstis, ka tās esot izraisījušas svētdien notikušās pret Izraēlu vērstās nekārtības Dagestānas Republikas galvaspilsētas Mahačkalas lidostā. Vašingtona nosauca šo apsūdzību par absurdu.

00:10 Pēc 20 mēnešus ilga kara ar Krieviju Kijevai kļūst arvien grūtāk noturēt savu partneru uzmanību, kas pamazām zaudē interesi par šo konfliktu, īpaši uz jaunu izaicinājumu fona. Par to Time raksta plašā rakstā, kas veltīts Ukrainas prezidentam Vladimiram Zelenskim.

Intervijā izdevuma žurnālistiem Zelenskis sacīja, ka viņš piedzīvo globālās intereses kritumu par Krievijas un Ukrainas karu. Un tas ietekmē starptautiskā atbalsta apjomu Ukrainai.

"Sliktākais ir tas, ka daļa pasaules ir pieradusi pie kara Ukrainā. Kara nogurums velk iekšā kā vilnis. Jūs to redzat ASV, Eiropā. Un mēs to redzam, tiklīdz viņi sāk kļūt. mazliet noguris, viņiem tas kļūst kā izrāde: "Es nevaru noskatīties šo atkārtojumu desmito reizi," sacīja prezidents.