Lietuva iesniedz protesta notu Baltkrievijai

© Dmitrijs Suļžics/MN

Lietuvas Ārlietu ministrija pirmdien Baltkrievijas diplomātiskajam pārstāvim iesniedza protesta notu par Minskas amatpersonas draudīgu paziņojumu.

Nota tika iesniegta Baltkrievijas pagaidu pilnvarotajam lietvedim Jaroslavam Hmiļam par Baltkrievijas Drošības padomes valsts sekretāra pirmā vietnieka Pāvela Muraveiko izteikumiem, kas 24.oktobrī tika publicēti laikrakstā "Večerņij Minsk". Muraveiko paziņoja, ka Lietuvas noteiktie ierobežojumi preču pārrobežu apritei ir ekonomiska agresija, pret kuru var cīnīties ar ieročiem.

"Lietuva faktiski ir aizliegusi mums pārvietot savas preces pāri robežai. Saskaņā ar visām starptautisko tiesību normām šāds solis ir ekonomiska agresija. No banālās loģikas viedokļa raugoties, mums ir visi iemesli, lai ar ieroču spēku izcirstu mums vitāli svarīgo koridoru. Uzdrošinos apgalvot, ka citos apstākļos neviens pasaulē mūs nebūtu nosodījis. Bet ne pašreizējos apstākļos, kad uz valsti tiek izdarīts nepieredzēts spiediens no Rietumiem," sacījis Muraveiko.

Jūnijā Lietuvas valdība uz laiku aizliedza ievest Lietuvā un izvest no tās divējādas pielietojamības preces, kas varētu nonākt Krievijā un Baltkrievijā un tikt izmantotas karā pret Ukrainu.

"Ārlietu ministrija norāda, ka šādi izteikumi var tikt interpretēti kā atklāti draudi uzbrukt Lietuvai un ir pilnīgi nepieņemami," teikts paziņojumā.

Ministrija pieprasīja, lai Baltkrievija nekavējoties sniedz oficiālu skaidrojumu par šo paziņojumu, un atgādināja, ka Lietuva veiks visus iespējamos pasākumus, lai nodrošinātu valsts drošību, suverenitāti un teritoriālo vienotību.

Svarīgākais