Ukrainas kara 614. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:57]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 30. oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:57 Krievi cenšas savervēt armijā gūstekņus no īslaicīgi okupētajām Austrumukrainas teritorijām. Kā Nacionālās pretošanās centrs uzzināja no pagrīdes avotiem, runa ir par ieslodzītajiem, kuri tika notiesāti vēl pirms viltus “republiku” izveidošanas.

Tiek atzīmēts, ka WOT Doņeckas un Luganskas apgabalu okupācijas administrācija lika vietējiem līdzstrādniekiem iesniegt to ieslodzīto sarakstus, kuri notiesāti saskaņā ar Ukrainas likumiem un izcieš sodu kopš 2014. gada vai agrāk.

20:52 Ukrainas bruņoto spēku izlūkošanas vienības komandieris Deniss Jaroslavskis sacīja, ka kopš vakardienas krievi Kupjanskas virzienā sākuši izmantot aizliegtos ķīmiskos ieročus. Viņš teletonā runāja par sekām, ko ienaidnieks var izmantot ķīmisko gāzu lietošanai, ko Ukrainas aizstāvji piedzīvo jau otro dienu.

"Ienaidnieks ļoti spēcīgi izmanto artilēriju. Un kopš vakardienas vakara viņš sāka izmantot masu iznīcināšanas līdzekļus, piemēram, gāzes. Tas ir, karavīriem ir apgrūtināta elpošana, apdegumi, reiboņi - mēs to jūtam un redzam. Otro dienu ienaidnieks izmanto, sistemātiski paziņojot mums kad izšāvis ar aizliegtu ieroci.Saprotam,ka tas ir sācies.Visu,ko krievi saka,nevar izmantot,viņi pirmām kārtām izmanto.Bahmuta virzienā redzējām sistemātisku izmantošanu fosforu, tagad netālu no Kupjanskas viņi (Krievijas militāristi - UNIAN) izmanto ķīmiju," uzsvēra Jaroslavskis.

Viņš piebilda, ka šī nav pirmā reize, kad Krievijas okupanti izmanto ķīmiskos ieročus.

19:54 Aizsardzības spēku lidmašīnas diennakts laikā veica 19 triecienus teritorijām, kur bija koncentrēts Krievijas okupantu personāls un tehnika. Par to Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštābs paziņoja vakara ziņojumā.

«Dienas laikā Aizsardzības spēku aviācija veica 19 triecienus vietām, kur bija koncentrēts personāls, ieroči un militārā tehnika, un vienu ienaidnieka pretgaisa raķešu kompleksu.

Raķešu spēku vienības trāpīja pretgaisa aizsardzības objektiem, piecām zonām, kur bija koncentrēts personāls, ieroči un militārais aprīkojums, deviņus artilērijas līdzekļus un sešus citus svarīgus ienaidnieka mērķus,” teikts paziņojumā.

18:52 Krievijas apšaudēs Hersonas un Odesas apgabalos, Ukrainas dienvidos, pirmdien nogalināti divi cilvēki un desmitiem ievainoti.

Krievija pēcpusdienā apšaudīja noliktavu ciematā Hersonas apgabalā, nogalinot vienu vīrieti un ievainojot vēl vienu, pavēstīja apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins.

Krievijas armija arī apšaudīja autobusu Hersonas pilsētā, ievainojot septiņus pasažierus, bet naktī pilsētā nomira vecāka sieviete, kuras dzīvoklis tika apšaudīts, paziņoja Prokudins.

Viņš piebilda, ka ienaidnieka apšaudes dēļ vismaz četras pilsētas Hersonas apgabalā palikušas bez elektroapgādes.

Krievija apšaudījusi arī Odesas apgabalu. Ukrainas armija ziņoja, ka rītausmā raķete "Iskander" trāpīja kuģu remontdarbnīcai Odesā, ievainojot četrus darbiniekus.

18:00. Okupanti izsolē par vairāk nekā 17 miljoniem grivnu pārdevuši dzīvokli Krimā, kas piederēja Ukrainas prezidenta sievai, vēsta pravda.com.ua.

17:25. Latvijas un Austrālijas Ārlietu ministriju politiskajās konsultācijās pārrunāts atbalsts Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

16:51. Krievijas iebrucēji 30. oktobra pēcpusdienā Hersonā apšaudīja mikroautobusu, ievainojot 7 cilvēkus, viena sieviete ir smagā stāvoklī, vēsta pravda.com.ua.

15:33. Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu norāda, ka Krievija ir gatava politiskām diskusijām par "pēckonflikta noregulējumu attiecībā uz Ukrainu" un "turpmāku līdzāspastāvēšanu ar Rietumiem", vēsta pravda.com.ua.

14:10. Ukrainas bruņotie spēki naktī uz pirmdienu okupētajā Krimā veiksmīgi trāpījuši stratēģiskam Krievijas armijas pretgaisa aizsardzības objektam, pavēstīja Ukrainas armijas Stratēģiskās komunikācijas pārvalde.

Trāpīts pretgaisa aizsardzības objektam Krimas rietumu krastā, teikts paziņojumā. Tuvākas detaļas Ukrainas struktūra nesniedz, un arī Krievija šos notikumus nav komentējusi.

12:48. Portāls pravda.co.ua. ziņo, ka naktī uz 30. oktobri raķešu uzbrukumā Krievijas okupētajā Krimā cietuši 17 okupantu karavīri un bojāti pieci militārie transportlīdzekļi.

12:14. Krievijas valsts atbalstīta privātā militārā kompānija pirmo reizi apzināti mēģina savervēt sievietes kaujas misijām Ukrainā, vēsta pravda.com.ua.

11:10. Ukrainas valsts naftas un gāzes uzņēmums "Naftogaz" nepagarinās līgumu ar Krievijas valsts dabasgāzes gigantu "Gazprom" par Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropu, intervijā "Radio Brīvība" pavēstīja "Naftogaz" vadītājs Oleksijs Černišovs. Pašreizējais līgums par gāzes tranzītu ir spēkā līdz 2024.gada beigām.

10:59. Ukrainas armija turpina uzbrukuma operācijas Bahmutas un Melitopoles virzienos, pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštāba pārstāvis sakariem ar presi Andrijs Kovaļovs. "Bahmutas sektorā aizsardzības spēki veic uzbrukuma operāciju uz dienvidiem no Bahmutas. Tie guvuši panākumus uz austrumiem no Kļiščijivkas un uz austrumiem no Andrijivkas," televīzijas ēterā sacīja ģenerālštāba pārstāvis.

Šajā frontes sektorā krievi veikuši vairāk nekā 50 neveiksmīgus mēģinājumus atgūt zaudētās teritorijas. Smago zaudējumu dēļ krievi uz šo apvidu pārvieto papildu vienības, sacīja Kovaļovs.

10:07. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 299 940 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 860 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 5190 tankus, 9775 bruņutransportierus, 7202 lielgabalus, 834 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 559 zenītartilērijas iekārtas, 321 lidmašīnu, 324 helikopterus, 5419 bezpilota lidaparātus, 1544 spārnotās raķetes, 20 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 9555 automobiļus un autocisternas, kā arī 1014 specializētās tehnikas vienības.

09:18. Naktī no 29. uz 30. oktobri Dnipro pilsētā nogranduši vairāki sprādzieni, vēsta pravda.com.ua.

08:55. Krievijas armija naktī uz 30. oktobri ap pusnakti uzbruka Hersonas pilsētas Centrālajam rajonam. Uzbrukumā cietušas vairākas augstceltnes, bet dzīvību zaudējusi viena sieviete, ziņo pravda.com.ua.

07:04. Krievijas karaspēks svētdienas vakarā veica vairākus dronu uzbrukumus Ukrainai. Vairākos apgabalos tika izsludināts brīdinājums par gaisa uzlidojumiem, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Nacionālās drošības un ārlietu amatpersonas, kas piedalījās sanāksmē Maltā, apsprieda iespēju rīkot Globālā miera samitu, kurā piedalītos valstu un valdību vadītāji, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais