Ukrainas kara 612. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:25]

© Pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 28. oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:25. Rīgā septembrī turpināja samazināties mazturīgo personu skaits, liecina Rīgas domes Labklājības departamenta apkopotā informācija.

Kā norāda departamentā, sociālo pabalstu saņēmēju skaita samazinājums saistīts ar to, ka būtiski samazinājies Ukrainas bēgļu skaits, kuriem tiek piešķirta un izmaksāta sociālā palīdzība.

Līdz ar to pagājušā gada pirmajā pusgadā sociālos pabalstus saņēma liels skaits Ukrainas iedzīvotāju.

19:05. Rietumvalstis ir "galvenais vaininieks" Izraēlas slaktiņā pret palestīniešiem Gazas joslā, sestdien paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Viņaprāt, Izraēla izturas kā "kara noziedznieks". "Protams, katrai valstij ir tiesības aizsargāties. Tomēr, kāds šajā gadījumā ir pamatojums?" Erdogans retoriski jautāja, apsūdzot Rietumvalstis par Ukrainas civiliedzīvotāju upuru apraudāšanu, vienlaikus pieverot acis uz palestīniešu civiliedzīvotāju bojāeju Gazā.

17:10. Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) negrasās vērtēt starptautiskajām sankcijām pakļautu personu skaņdarbu atskaņošanu Latvijā krieviski raidošajās radiostacijās, jo uzskata, ka tai "nav tiesību iejaukties elektroniskā plašsaziņas līdzekļa redakcionālajā darbībā".

Pagājušajā nedēļā cilvēki tviterī apsprieda, kāpēc radiostacija "Skonto+" atskaņo Krievijas izvērstā kara Ukraināatbalstītāja Grigorija Ļepsa dziesmas. Kā zināms, Ļepss kopš 2019.gada ir iekļauts arī Latvijai nevēlamo personu sarakstā.

15:10. Vērojot aizvien pieaugošo Krievijas imperiālismu, cilvēkiem visā pasaulē ir jāizskaidro, ka tas, ko dara Krievija, ir ļoti nepareizi, ka ir ļoti nepareizi paziņot, ka tev pienākas kāda cita valsts, ka tev pienākas kādas citas personas brīvība un pašnoteikšanās tiesības - tieši tāpēc sabiedrotie šajā jautājumā ir ieņēmuši pašreizējo pozīciju un ir skaidri pateikuši, ka atbalstīs Ukrainu tik ilgi, cik vien būs nepieciešams, intervijā aģentūrai LETA "Rīgas konferences" laikā norādīja NATO ģenerālsekretāra vietnieks izlūkošanas un drošības jautājumos Deivids Ketlers.

Ketlers pauda sapratni par Latvijas sabiedrības bažām attiecībā uz lielo Krievijas prezidenta Vladimira Putina politiku atbalstošo krieviski runājošo īpatsvaru valstī, kā arī par imperiālistiska noskaņojuma klātbūtni daļas Latvijā uzņemto Krievijas ieceļotāju prātos.

12:40. Maltā sestdien sākas divu dienu sarunas par Kijivas atbalstītiem veidiem, kā izbeigt Krievijas sākoto karu Ukrainā.

Trešajās tāda veida sarunās piedalās vairāku desmitu valstu pārstāvji. Sarunas atbalsta Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, bet Maskava tās ir noraidījusi.

Paredzams, ka Kijiva izmantos šo sanāksmi, lai gūtu atbalstu savam piedāvātajam miera plānam ar desmit punktiem. Šo plānu Ukraina virzīja arī iepriekšējās sarunu kārtās Džidā un Kopenhāgenā.

10:46. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 298 420 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 740 iebrucēji.

09:00. Krievija bombardējot Ukrainas dienvidu pilsētu Hersonu, ir ievainoti septiņi cilvēki, piektdien paziņoja vietējās amatpersonas.

Pilsētas centrā tika nodarīti postījumi vairāk nekā 10 dzīvojamām ēkām, lietotnē "Telegram" pavēstīja pilsētas administrācijas vadītājs Romans Mročko. Trīs cilvēki tika ievietoti slimnīcā.

00:10. Krievijas Federācija zaudējusi vismaz vienu brigādi, mēģinot aplenkt Avdijivku, Lielbritānijas premjerministram Riši Sunakam sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Svarīgākais