Japāņus pārņem bailes no radiācijas; izpirktas joda tabletes

© Scanpix

Pēc vēl vienas eksplozijas Fukušimas kodolspēkstacijā, Japānas valdība atzinusi, ka tās apkārtnē ir paaugstināts radiācijas līmenis, kas var kaitēt cilvēku veselībai.

Šorīt vējš radioaktīvo mākoni nesis 250 kilometrus attālās Tokijas virzienā un, kaut gan vakarpusē vēja virziens mainījies, daudzus Tokijas iedzīvotājus pārņēmušas bailes.

Reuters vēsta, ka vairāku starpnacionālo korporāciju vadība ieteikusi saviem pilsoņiem pamest Tokiju, darbinieku un viņu ģimenes locekļu evakuāciju uzsākušas vēstniecības, Japānu pēc iespējas ātrāk mēģina pamest tūristi. Daudzi Tokijas veikali vakar bija slēgti, taču tajos, kas darbojās, bija novērojami šai valstij neraksturīgi tukši plaukti. Reuters korespondents pārliecinājies, ka piemēram, Don Quixote lielveikalā izpirkts ne tikai viss dzeramais ūdens, rīsi un petroleja, bet arī sveces, lāpas, radioaparāti un guļammaisi. Īpašs pieprasījums ir pēc joda tabletēm, kas palīdzot pret radiāciju - AP vēsta, ka internetā atrodami piedāvājumi paciņu tablešu, kas maksā pāris dolārus, iegādāties par 500 dolāriem.

Vakar vakarā Tokija bijusi neraksturīgi tumša, jo valdība nākusi klajā ar aicinājumu taupīt elektroenerģiju. Uz mazākas nozīmes ielām nav darbojušies luksofori, lielajās biroju ēkās pēc darba dienas beigām atslēgti lifti. Ārzemju tūristi mainījuši savus atvaļinājumu plānus un, sekojot vēstniecību ieteikumam, cenšas pēc iespējas ātrāk pamest Japānu. "Es esmu nobijusies. Tik ļoti nobijusies, ka labprātāk atrastos tornado iekšienē. Gribu braukt prom," sarunā ar Reuters sacījusi 10 gadus vecā amerikāniete Lūsija, kura Tokijā atrodas kopā ar māti. Tokijas starptautiskajā lidostā veidojas lielas pasažieru rindas. Reisus uz Tokiju atcēlušas kompānijas Air China un Taivānai piederošā EVA Airways, bet citu kompāniju lidmašīnas Japānas galvaspilsētā ierodas gandrīz tukšas. "Man ir bail doties atpakaļ. Nezinu, kas tur būs, tā būs pavisam cita valsts," sarunā ar Reuters sacījis 74 gadus vecais Makoto Usui, kuram bija biļete lidojumam no Honkongas uz Tokiju.

Japānas amatpersonas un eksperti uzsvēruši, ka cilvēku veselībai bīstams radiācijas līmenis novērojams tikai 30 kilometru rādiusā ap Fukušimas AES - cilvēkiem, kuri vēl nav evakuējušies no šī reģiona, ietiekts nepamest mājas, cieši noslēgt durvis un logus. "Radioaktīvais materiāls kaut kas sasniegs arī Tokiju, taču tas nebūs pārlieku bīstami, ko gaisā tā koncentrācija būs samazinājusies," aicinot pilsētnieku nekrist panikā, sacījis Hokaido universitātes profesors Kodzi Jamazaki.

Svarīgākais