Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili: Gruzija ir pelnījusi kļūt par ES dalībvalsti

© SCANPIX

Kopš 2012.gada Gruzijas valdība ir uzturējusi mieru un stabilitāti valstī, uzrunājot šobrīd Tbilisi notiekošā Zīda ceļa forumu, sacīja Gruzijas premjerministrs Iraklijs Garibašvili.

“Viens no mūsu valdības galvenajiem mērķiem ir novērst karu un nodrošināt mieru. Lai gan Ukrainā joprojām notiek karš ģeogrāfisko, reģionālo un globālo izaicinājumu, kā arī Tuvajos Austrumos esošās spriedzes dēļ, izmantojot saprātīgu politiku un ciešu koordināciju ar mūsu partneriem, mēs esam spējuši nodrošināt savas tautas un mūsu valsts drošību un palikt atbildīgs starptautiskās sabiedrības dalībnieks.

Manas valdības miermīlīgo kaimiņattiecību iniciatīvas ietvaros mēs esam gatavi sadarboties ar mūsu kaimiņvalstīm un draudzīgajām valstīm Armēniju un Azerbaidžānu, lai beidzot panāktu mieru Dienvidkaukāzā. Šodien esmu gandarīts par iespēju uzņemt abus savus dārgos kolēģus - premjerministru Pašinjanu un premjerministru Asadovu. Lieki piebilst, ka ilgtermiņa miers dos labumu visām valstīm, reģionam plašā mērogā, kā arī nesīs pelnītu labklājību mūsu valstīm,” sacīja Garibašvili.

Savā runā Gruzijas valdības vadītājs pieskārās arī valsts eiropeiskajai perspektīvai.

“Ir vērts atzīmēt arī valdības sasniegumus, piemēram, asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību, padziļinātu un visaptverošu brīvās tirdzniecības līgumu, bezvīzu režīmu ar ES. Tas viss, protams, apliecina ģeopolitisko prioritāti, t.sk. Eiropas perspektīvu, kas tika apstiprināta pagājušā gada jūnijā.

Var teikt, ka no Eiropas sagaidām tālredzīgu un godīgu risinājumu, kas ļaus mums sasniegt kandidātvalsts statusu. Tas ir mūsu tautas un valdības kopīgs darbs. Vēlos uzsvērt, ka Gruzija patiešām ieņem cienīgu vietu Eiropā un tā ir pelnījusi uzsākt ceļu uz ES. Ceram, ka Gruzijas progresu pozitīvi novērtēs Eiropas Komisija, kas pavērs mums ceļu uz kandidātvalsts statusu,” sacīja Iraklijs Garibašvili.

Ministru prezidents pieskārās arī tēmai par jaunas starptautiskās lidostas būvniecību Tbilisi.

“Lidosta kļūs par pasaules līmeņa transporta mezglu, kas nostiprinās Gruzijas kā ievērojamas pasaules aviācijas dalībnieces statusu. Mēs apzināmies, ka pieaugošais enerģijas pieprasījums, kā arī notiekošās globālās klimata pārmaiņas rada ievērojamas problēmas. Mēs pieliekam pūles un ieguldām resursus atjaunojamā enerģētikā,” sacīja Gruzijas Ministru prezidents.

Turklāt Gruzija ir uzsākusi svarīgas infrastruktūras iniciatīvas, tostarp, vērienīgu dzelzceļa modernizācijas projektu.

“Projektu plānots pabeigt līdz 2024. gada beigām. Gruzijas dzelzceļa jauda dubultosies. . Gruzijas valdība investē Austrumu-Rietumu maģistrālē. un jaunā Baku-Tbilisi-Karsas dzelzceļa līnija tiks pabeigta 2024.gadā. Līdz ar to, Gruzija kļūs par reģiona centru,” sacīja Garibašvili.

Gruzijas valsts iestādes plāno piesaistīt investorus, "lai izveidotu inovatīvas spēkstacijas, lai labāk izmantotu Gruzijas zaļās enerģijas potenciālu". Tikmēr "šie projekti radīs papildu darba vietas un nodrošinās valsts ekonomisko izaugsmi," norāda Ministru prezidents.

Tbilisi šobrīd notiek Zīda ceļa forums. Pasākumā piedalās gandrīz 2000 delegātu no 60 valstīm, tostarp pazīstami žurnālisti, starptautisko organizāciju un privātā sektora pārstāvji. Forumā galvenā uzmanība tiek pievērsta vairākiem svarīgiem jautājumiem, piemēram, tirdzniecības veicināšana, e-komercijas attīstība, digitālie sakari, transporta infrastruktūra un enerģētika.

Svarīgākais