Ukrainas kara 609. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:48]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 25. oktobrī. Ukraina jau vairāk kā pusotru gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:48 Dienas laikā frontē notika 66 militāras sadursmes, Kupjanskas virzienā ienaidnieks veica neveiksmīgas uzbrukuma operācijas Sinkovkas, Petropavlovkas, Ivanovkas, Harkovas apgabala apmetņu rajonos, kur aizsardzības spēki atvairīja 11 ienaidnieka uzbrukumus. Krievijas okupanti veica gaisa triecienu pie Novoselovskas, Luhanskas apgabalā. Aptuveni 10 apmetnes Harkovas apgabalā tika pakļautas ienaidnieka artilērijas un mīnmetēju apšaudēm.

Tāpat tiek atzīmēts, ka Limanas virzienā aizsardzības spēki atvairīja visus ienaidnieka uzbrukumus pie Nadeždas un Makejevkas, Luganskas apgabalā. Ienaidnieks veica gaisa triecienus Luhanskas apgabala Serebrjanskas mežniecības, Doņeckas apgabala Grigorovkas un Verkhnekamensky rajonos. Tajā pašā laikā artilērijas un mīnmetēju apšaudīšanas rezultātā tika bojātas vairāk nekā 10 apmetnes, tostarp Makejevka, Ņevskoje, Belogorovka Luhanskas apgabalā un Torskoje, strīdus, izrakumos, Fedorovka un Razdolovka Doņeckas apgabalā.

21:00 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien paziņoja, ka Ukraina šoziem ne tikai aizsargāsies, bet arī dos atbildes triecienus Krievijai, ja tā sāks jaunu gaisa uzlidojumu kampaņu pret Ukrainas energosistēmu.

"Mēs gatavojamies teroristu uzbrukumiem enerģētikas infrastruktūrai. Šogad mēs ne tikai aizsargāsimies, bet arī atriebsimies," paziņoja Zelenskis.

"Ienaidnieks to labi zina. Vispirms viņi izveda floti no Krimas, tagad viņi arī savu aviāciju pārvieto tālāk no mūsu robežām," piebilda Zelenskis. Ukrainas prezidents arī pieminēja, ka iepriekšējā dienā Krimā notikuši uzbrukumi Krievijas militārajiem objektiem.

Pagājušajā ziemā miljoniem ukraiņu saskārās ar plašiem elektroenerģijas padeves pārtraukumiem un citiem traucējumiem, kad Krievija ar raķetēm un droniem uzbruka enerģētikas objektiem. Kijiva bažījas, ka šoziem varētu atkārtoties līdzīga situācija.

20:14 Aizsardzības spēku aviācija diennakts laikā veica septiņus triecienus teritorijām, kur bija koncentrēts Krievijas okupantu personāls un militārā tehnika. Par to vakara ziņojumā paziņoja Bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Dienas laikā Aizsardzības spēku aviācija veica septiņus triecienus apgabaliem, kur bija koncentrēts ienaidnieka personāls, ieroči un militārā tehnika. Raķešu spēku vienības trāpīja trīs munīcijas noliktavas, sešas artilērijas vienības un ienaidnieka pretgaisa aizsardzības radiolokācijas stacija," teikts paziņojumā. teica.

Vienlaikus, kā atzīmēja Ģenerālštābs, 25.oktobra naktī Krievijas teroristu karaspēks veica kārtējo gaisa triecienu Ukrainai, izmantojot 11 uzbrukuma bezpilota lidaparātus "Shahed-136/131" tipa. Visus kamikadzes dronus iznīcināja pretgaisa aizsardzība. Diemžēl bezpilota lidaparātu atlūzu rezultātā ir cietuši civiliedzīvotāji. Hmeļņickas apgabala Slavutas un Ņetišinas pilsētās bojātas 11 daudzdzīvokļu mājas un deviņas privātmājas, divas izglītības iestādes, divas ugunsdzēsības un glābšanas vienības, policijas nodaļas ēka un cita civilā infrastruktūra.

19:31 Krievi īslaicīgi okupētajā Krimā slēpj savu aprīkojumu pie dzelzceļa stacijām, baidoties no Ukrainas uzbrukumiem.

"Pie dzelzceļa stacijām tika pamanīta aprīkojuma koncentrācija: Ostrjakova, Džankoja, Simferopoles Gruzovoj un citās," teikts partizānu kustības ATESH paziņojumā.

Partizāni atzīmē, ka šī metode ļauj okupantiem izvairīties no lielas tehnikas koncentrācijas, kā arī ātri iekraut tehniku ​​transportēšanai uz fronti.

18:43 Taurides virziena Aizsardzības spēku spīkers Aleksandrs Štupuns runāja par operatīvo situāciju Avdejevkas virzienā. Viņš norādīja, ka ievērojamo zaudējumu dēļ Krievijas okupanti nedaudz samazināja uzbrukumu Avdijevkai, tāpēc tagad ienaidnieks veic zināmu pārgrupēšanos, lai atkal mēģinātu virzīties uz priekšu.

18:12. Eiropas Savienības (ES) Intelektuālā īpašuma birojs (EUIPO) 24.oktobrī vienojies par atbalstu Ukrainai Intelektuālā īpašuma jomā, liecina Kijivā parakstītais rīcības plāns starp EUIPO un Ukrainas Intelektuālā īpašuma un inovāciju biroju (UANIPIO). Plāns paredz iespējas UANIPIO saņemt atbalstu saistībā ar intelektuālā īpašuma tiesību pārvaldību, tostarp atbalstu preču zīmju un dizainparaugu reģistrācijas ekspertīzes prakses saskaņošanā, personāla apmācību. Tāpat Ukrainas intelektuālā īpašuma iestādes pārstāvji varēs saņemt informāciju par pētījumiem, kas saistīti ar IĪ ietekmi uz ekonomiku, kā arī šis darba plāns turpmākajiem diviem gadiem dos iespējas Ukrainas preču zīmju un dizainparaugu iekļaušanai EUIPO datu bāzēs.

16:44. Krievija naktī veica triecienu pie Hmeļnickasatomelektrostaciju, vēsta pravda.com.ua. Elektrolīniju bojājumu dēļ 1860 mājsaimniecību palika bez elektrības.

15:30. Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis: "Mēs gatavojamies Krievijas triecieniem enerģētikas objektiem. Šogad ne tikai aizstāvēsimies, bet arī atbildēsim."

14:06. Krievijas gatavību un spēju turpināt karadarbību Ukrainā nedrīkst novērtēt par zemu, jo tās rīcībā vēl joprojām ir nepieciešamie resursi un ievērojamas militārās rezerves, liecina Satversmes aizsardzības biroja (SAB) sagatavotais informatīvi analītiskais raksts par Krievijas ekonomiku. Salīdzinot ar iepriekšējām prognozēm, Krievijas ekonomika ir bijusi noturīgāka, nekā tas sākotnēji ticis paredzēts un, lai arī būtiski mazinājusies tās klātbūtne rietumu tirgū, tā ir spējusi rast alternatīvos eksporta un importa piegāžu ceļus, tādējādi kompensējot zaudēto tirgus daļu un nodrošinot nepieciešamo preču aizstāšanu. Tāpat Krievijas uzņēmējdarbības vidē vērojama spēja adaptēties jaunajiem ekonomiskajiem apstākļiem.

12:52. No 27.oktobra Rīgā norisināsies bezmaksas Mamanet treniņi sievietēm no Ukrainas.

Latvijas Tautas sporta asociācijas (LTSA) projekts "Mamanet treniņi Ukrainas sieviešu integrācijai" ir viens no 14 projektiem, kas izvēlēts atbalstīšanai Rīgas Apkaimju iedzīvotāju centra (AIC) projektu konkursā "Atbalsta nodrošināšana Ukrainas civiliedzīvotāju integrācijai". Projekta finansējumu nodrošina Eiropas Savienība Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda ietvaros.

12:12. Krievijas ekonomiskā noturība un spēja turpināt uzsākto karadarbību Ukrainā ir cieši saistīta arī ar Krievijas militārās rūpniecības potenciālu. Pēdējā gada laikā Krievijas vadība savos paziņojumos par militārās industrijas efektivitāti ir bijusi izteikti optimistiska.

Šī gada jūnijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins norādīja, ka ieroču ražošanas apjomi ir paaugstināti vairāk nekā divas reizes, bet augstākās pieprasījuma kategorijās pieaugums ir pat desmitkārtīgs. Tomēr realitātē tas tikai daļēji atbilst patiesībai.

10:28. Ukrainas Hmeļnickas apgabala Šepetivkas apgabalā notriekta krievu lidrobota atlūzas ievainojušas 16 cilvēkus, ziņo vietējās varasiestādes.

Uzbrukums bijis vērsts pret vienu no kritiskās infrastruktūras objektiem Slavutā.

08:18. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 296 310 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 800 iebrucēji.

07:00. Ukrainas izlūkošanas grupa nolaidās netālu no Pidstepnes un apraka ceļa posmu, kas sasniedza Poimas, Kozači nometnes un Krinki ciemus, ziņo pravda.com.ua.

00:10. Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta pārstāvis Andrejs Jusovs uzskata, ka Krievijas Federācijai nav tik daudz raķešu kā 2022. gadā, tomēr "krievi atjauno savas raķešu rezerves". "Tas nozīmē - ja mēs neredzam raķešu uzbrukumus ilgu laiku, ienaidnieks veido rezervi. Esam uz jaunas apkures sezonas sliekšņa. Un tā kā teroristu valsts nav pazudusi, uzbrukumi, ko mēs redzējām pagājušajā ziemā, var atkārtoties," tā A. Jusovs.